Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Resonance Records pripremio je pravu jazz poslasticu za Crni petak, 27. 11. – izdat će dvostruki LP po nazivom Bill Evans Live at Ronnie Scott’s, dok će CD izdanje uslijediti 4. 12.

Resonance Recordsu je ovo već treća kolekcija neizdanih materijala kratkotrajnog, ali briljantnog tria Billa Evansa, s basistom Eddiejem Gomezom i bubnjarem Jackom DeJohnetteom, s kojima je surađivao 1968. Materijali potječu iz osobnih arhiva Jacka DeJohnettea, a snimljeni su tijekom jednomjesečne gaže Evansovog tria 1968. u Ronnie Scott's klubu.

Deluxe izdanje uključuje nikad prije objavljen nacrt covera pokojnog legendarnog ilustratora Davida Stonea Martina, kao i esej glazbenog kritičara Briana Priestlyja, te nove intervjue s Gomezom, DeJohnetteom, Chickom Coreom i Chevyjem Chaseom.

Evansov trio iz ’68 izdao samo jedan službeni album u tom sastavu, i to Bill Evans at the Montreux Jazz Festival; koji je dobio i Grammy. Na sreću Evansovih fanova, ko-predsjednik Resonancea Zev Feldman (poznat kao ''Jazz detektiv'') iskopao je niz neobjavljenih snimki, pa je tako prvo izašao Some Other Time: The Lost Session From the Black Forest (2016.), snimke koje su stajale zaboravljene u njemačkim arhivima 50 godina, a zatim Another Time (2018.).

A sada stiže i treća runda – 20 sjajnih izvedbi snimljenih u legendarnom londonskom Ronnie Scott's klubu. Iako je trio imao izvanrednu kemiju (pogotovo između Evansa i DeJohnettea, koji je prije bubnjeva svirao klavir), surađivali su samo 6 mjeseci. Tijekom gaže u Ronnie Scott'su, navratio je Miles Davis na svirku i odmah vrbovao DeJohnettea za svoju novu grupu, pa je Evans našao zamjenu u bubnjaru Martyju Morellu, s kojim je svirao do 1974.

Kuriozitet u knjižici je intervju s komičarem i jazz fanatikom Chevyjem Chaseom. Susreo se s Evansovom glazbom kao maloljetni posjetitelj jazz klubova i započeo prijateljstvo s Evansom kao student na Bard College, gdje je svirao u bendu s kolegom-studentom Donaldom Fagenom, kasnije članom Steely Dana. Chase kaže da je „Evansova glazba bila najliričniji jazz koji ste mogli čuti, prekrasan, ali i vrlo kompleksan“.

Resonance Records izdavačka je kuća koja je osvojila brojne Grammyje, i koja se fokusira na dosad neobjavljene snimke jazz ikona, koje upakira u sjajno dizajnirana i informativna izdanja.