Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Baš kao što se u bluesu isprepliću brojne legende o čarolijama, i u folklornom nasljeđu Hrvatskog zagorja zastupljene su predaje o nadnaravnim bićima i događajima.

Višegodišnja suradnja usnoharmonikaša Tomislava Golubana i Ansambla Zabok iznjedrila je zanimljiv spoj lokalne folklorne glazbe i glazbenih blues elemenata.

U stvaranju pjesme COPER HOPER, koju je miksao Dražen Završki, također je sudjelovao i Vid Kotarski svirkom na tamburama, istodobno član Golubanovog benda i Ansambla Zabok.

Video spot je snimio i montirao Martin Kotarski, a pogledajte ga niže.

U zabilježenim predajama Hrvatskog zagorja, vještice i čarobnjaštvo datiraju u kasni srednji i novi vijek. Uglavnom su za dizanje tučonosnog nevremena i počinjenu štetu, zbog tuđe ljubomore i grabeži, kao copernice nepravedno osumnjičene lijepe djevojke, sposobne žene i vješte starice.

Često su optuživane i zbog nepoštene ambicije za prisvajanjem tuđe zemlje grunta i uvida seoskih ljekaruša u tzv. narodnu medicinu pretkršćanskog podrijetla, uglavnom neprihvatljivoga kršćanskom nauku.

Unatoč prestanku progona i suđenja copernica u 18. stoljeću, tragovi vjerovanja o njima prepoznatljivi su i danas - vještičje predaje poput okupljanja na proplancima i raskršćima, pranja veša na potocima, plesanja coperničkog kola, koje se još pričaju djeci, razbuktavaju maštu i domaćih umjetnika.

Priče o copernicama nedavno su za folklorno uprizorenje vještičjih aktivnosti nadahnule Senku Jurinu, folklornu koreografkinju i umjetničku voditeljicu Ansambla Zabok.

Budući da se u proteklome pandemijskom razdoblju folklorne skupine nisu redovito sastajale, tu su koreografiju u autentičnom ambijentu uvježbale četiri iskusnije plesačice Ansambla Zabok.IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici