Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Krajem prošle godine iz Rijeke je stigao jedinstveni glazbeni projekt "pjesmaRIca", album na kojem su obrade trineast kultnih riječkih pop i rock pjesama, u izvedbama zborova i solista osnovnih i srednjiih škola s područja Rijeke i okolice.

Začetnica "pjesmaRIce" i njezina izvršna urednica je Jelena Fabijan, koja je ovim projektom udružila škole Rijeke i okolice, i koje su zajedničkim snagama ostvarile bolju vlastitu glazbenu budućnost, i ostavile vrijedan trag budućim glazbenim generacijama. "pjesmaRIca" je nastala suradnjom priznatih glazbenika, instrumentalista, nagrađivanih profesora i mentora, a također, uvršavanjem matrica svih trinaest pjesma, project je predan novim generacijama i profesorima glazbene kulture te zborovođama Rijeke, ali i ostatka Hrvatske. Tako je za "pjesmaRIcu 2" najavljena suradnja s vukovarskom osnovnom školom Mitnica. Za svih 13 pjesama raspisani su novi aranžmani koje je dječjim glasovima vrhunski prilagodio Darko Terlević (The Siids, Morso), u čijem studiju je material i snimljen, i koje je masterirao Matej Zec (GIS studio).

Projekt je ostvaren uz pomoć Odjela za kulturu Grada Rijeke, a dosad objavljene 'Kad noć padne na grad', 'Nebo', 'Kolačići' i 'Učinimo nešto', pjesme su koje su uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja dobile i svoje spotove s potpisom Riječanina Bojana Kukuljana (Neon studio). Novim singlom i ekranizacijom sada predstavljaju suvremenu verziju pop rock evergreena grupe Ogledala, 'Ogledala su oko mene'. Zadovoljstvo učinjenim podijelio je i njihov nekadašnji bubnjar i glavni vokal Leo Rumora: "Lijepo je znati da je naša pjesma ostavila neki trag i da se još dan danas vrti i sviđa nekim novim, mladim glazbenim snagama. Ova verzija pjesme i spot samo su potvrda koliko naš grad ima talentiranih i odličnih mladig glazbenika i pjevača! Hvala Vam u ime svih Ogledala!"

Novu verziju nose sollisti, mlade glazbene nade Medea Market Sindik i Sergej Božić, uz pratnju zbora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, o kojem mentorica i voditeljica proteklih 10 godina, profesorica Doris Kovačić kaže: "Mješoviti zbor SGŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka obavezan je nastavni predmet za učenike teorijskog smjera, klavira, gitare, harfe, mandoline i solo pjevanja, zbor prati sva važnija događanja u školi, nastupa na školskim i izvanškolskim koncertima, sudjeluje na natjecanjima. U programu su skladbe svih stilskih razdoblja i žanrova, a posebna se pozornost poklanja vrijednim umjetničkim zborkim djelima te radu na vokalnoj tehnici i izobrazbi učenika. Mješoviti zbor osvojio je niz nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima zborova. Kroz povijest su ga vodili mnogi renomirani pedagozi i umjetnici kao što su Josip Kaplan, Aleksandra Matić, Darko Đekić i drugi."

Osvježeni aranžmani i produkcija s potpisom Darka Terlevića, u snažnim i iskrenim solističkim izvedbama dvoje talentiranih mladih ljudi, pjesmu 'Ogledala su oko mene' dovela su u aktualna vremena, a svima uključenima stvorile jednu posebnu životu priču.

"Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo sudjelovati u projektu "pjesmaRica" i obraditi stari riječki rock hit grupe Ogledala. S obzirom da su uz mog prijatelja Sergeja i mene, pjesmu i spot snimali i ostali kolege iz škole, dobre atmosfere i smijeha nije nedostajalo. Uvijek mi je zadovoljstvo raditi s profesionalnim i kreativnim ljudima jer se od njih može jako puno naučiti, a jedna od njih je i naša profesorica Doris Kovačić koja nam je puno pomagala i pazila da svaki detalj bude na svom mjestu. Sretna sam što nam baš ovaj projekt ostaje kao jedna lijepa uspomena iz srednjoškolskih dana." - kaže Medea, a Sergej je također ispričao svoje dojmove: "Projekt "pjesmaRica" je hvale vrijedno događanje koje je pravo osvježenje na riječkoj sceni. Ponosan sam što sam s kolegama sa zbora iz glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov pod mentorstvom prof. Doris Kovačić dio ovog pozitivnog događanja. Poznata riječka rock scena dobila je novi, moderniji izričaj. Veseli me što smo moja prijateljica Medea i ja dali svoj doprinos i pjesmu 'Ogledala su oko mene' otpjevali na drugi način od originala uz odličnu zborsku pratnju i budno oko i sugestije prof. Kovačić. Veliko je zadovoljstvo bilo raditi sa svima u timu "pjesmaRice", od snimanja pjesme do snimanja spota. Vjerujem da nam je svima sudjelovanje u projektu lijep moment i super uspomena."

Nit vodilja cijelog projekta želja je za osvježenjem riječke rock baštine, a najbolje za to upravo su mlade generacije zborova osnovih i srednjih škola koje su dale veliki doprinos približavanju njihovoj i mnogim drugim generacijama, povijest riječke rock i pop glazbe. "Radeći aranžmane starih pjesama uz koje smo odrastali, mogu reći da sam imao veliki respekt i odgovornost. Htio sam napraviti nešto što neće biti tipično dječji album jer, ipak, to i jesu pjesme za odrasle. Djeca su svojom energijom osvježila i dignula cijelu priču na jedan novi level. To više mi je drago što je projekt prepoznat i od kritike i publike." - ispričao je producent Darko Terlević.

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima