Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nagađanje je dio paketa kad je u pitanju praćenje benda Radiohead-a, ali nitko nije znao za sporedni projekt Tom Yorkea i Jonny Grenwooda kad su se prošle godine s Tom Skinnerom neočekivano i na iznenađenje publike pojavili kao dio livestream događaja Glastonbury festival, Live At Worthy Farm.

Bend The Smile formiran u vrijeme pandemije, s dvojicom kolega iz benda Radiohead, Tom Yorke i izuzetni kompozitor Jonny Greenwoodom uz jazz bubnjara iz Sons Of Kemet, Tom Skinnerom, vjerovatno su bili najuzbudljivija točka tog događaja Glasto-koji-nikada-nije-bio, pokazujući melodičnije, energičnije i slobodnije - tečnije iteracije partnerstva York-Greenwood. Poslije niza obećavajućih singlova, nekoliko priznatih nastupa uživo i najava turneja, debi album art-rokera ubrzo je postao jedno od najiščekivanijih izdanja 2022. godine.

Ime The Smile odabrali su prema naslovu pjesme Teda Hughesa, a Thom Yorke je objasnio da se ne radi o "ahh" osmehu nego više onom podmuklom, nekog tipa koji te svakodnevno laže.

Ovo nije Radiohead bend niti je 'A Light For Attracting Attention' Radiohead album – jedina dodirna točka je Yorkova paranoična melanlolija kao zaštitni znak. Uz Grinwoodov dodir za dinamične i duboke tonove i jamming tempo Skinerovih bubnjeva stvaraju se zanimljive spore, koje su daleko od ostvarenja Radioheada.

Dok pjesma „Pana-Vision“ ima onu Yorke bujnu orkestarsku sumornost kao što se čuje na Suspiria, na drugim mjestima, kao „The Smoke“ puzi zajedno sa suptilnom đavolskom prijetnjom koja žubori, a „Free In The Knowledge“ je jedna od Yorke-ovih najutjecajnijih akustično vođenih balada. Zasluga leži, naravno, na Skinner-ovim, opuštenim bubnjevima, živog jazz stila, koji usredsređuju i pokreću album – posebno na pjesmi 'Thin Thing', omamljućoj čudnosti 'The Opposite' i hi-hat majstorstvu 'A Hairdyer' .

Taj prvi singl 'You Will Never Work In Television Again' došao je uz post punk nalet dok je York bezdušno pljuvao:

Fear not my love
He’s a fat fucking mist
Young bones spit out
Girls slitting their wrists

(„Ne boj se, ljubavi moja – on je debela je***a magla / Mlade kosti se ispljunu, devojke sijeku vene“).

Ali sa stihovima pjesme „Open The Floodgates“, dragulju albuma, Yorke ističe:

don’t bore us
get to the chorus

(„Nemojte nam dosadjivati – dođite do refrena“)

we want the good bits
without your bullshit
and no heartaches

(„Želimo dobre djelove / bez sr***a / i bez bola u srcu“)

I čine se kao pretjerana samokritika i konačno zatvaranje jednog ranog poglavlja. Samim tim se ispostavlja da The Smile nije sporedni projekt iz sjenke jednog legendarnog benda, već novo, uzbuđujuće poglavlje vrhunskih i iskusnih umjetnika od kojih ćemo i te kako imati šta čuti.

The Smile su tokom 12 sati izmedju 29. i 30. siječnja, nastupali na tri rasprodana koncerta pred publikom u Londonskom prestižnom prostoru Magazine, na globalnom Livestream događaju, tj. uživo emitiranim koncertima koje je publika na tri kontinenta mogla pratiti preko interneta uz prethodno kupljene karte, a ispoštovale su se sve tri vremenske zone. Produkciju je radila vodeća kompanije za livestream događaje Driift, koja također stoji i iza navedenog "Live at Worthy Farm".

Na koncertima, trio The Smile predstavio je četiri nove, originalne pjesme, kao i nekoliko neobjavljenih, prerađenih Radiohead i solo rariteta Thom Yorkea, uključujući „Open The Floodgates“ i „Skrting on the Surface“, na odgovarajući način prepravljene za svoje postmoderno preuređenje, zajedno s materijalom s njihove Glastonbury set liste .
Set liste, koje možete pogledati OVDJE i bile su gotovo iste na sva tri koncerta, ali su nastupi ponudili jedinstvene nagrade svakoj publici.

Koncerte s binom koja je izgledala kao da je u kavezu od led svetiljki, režirao je Paul Dugdale, nagrađivani redatelj koga je strast prema glazbi i filmu potakla da napiše i režira dokumentarne i koncertne filmove za neke od najvećih svjetskih umjetnika, među kojima su Taylor Swift, Adele, The Rolling Stones, Shawn Mendes, Coldplay, Ariana Grande, Ed Sheeran, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2.

IzvještajiZucchero oduševio lisinski


Placebo + Jonathan na Šalati


Habib Koite nastupio na 4. Backstageu


Inciter predstavili novi album u Hard Placeu


Novigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu