INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the who 1966 

1966. John Entwistle i Keith Moon kasnili su na nastup grupe The Who u windsorskom Ricky Tick Clubu što je dojadilo Peteu Townshendu i Rogeru Daltreyu pa su kao njihovu zamjenu na stage pozvali basista i bubnjara iz lokalnog benda te su s njima započeli koncert. Kada se zakašnjeli dvojac konačno pojavio oko polovice koncerta, došlo je do tučnjave u kojoj je Townshend udario Moona gitarom u glavu. Moon i Entwistle su napustili bend, no već su se idućeg tjedna vratili.

Događaji

1957. američki pjevač Andy Williams je dospio na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "Butterfly", njegovim jedinim britanskim brojem 1.

1966. Bob Dylan i The Band održali su koncert u ABC Theatreu u Edinburghu. Nezadovoljni što bend nastupa s električnim instrumentima, fanovi su pokušali isključiti struju kako bi bend svirao bez struje.

1972. T. Rex su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Metal Guru", njihovim četvrtim i posljednjim singlom koji je bio na 1. mjestu.

1977. ‘In the City’ je izašao kao debitantski album punk/mod revival skupine The Jam predvođene pjevačem i gitaristom Paulom Wellerom. Naslovna pjesma postala je hit, a album je uključivao i dvije obrade, ‘Slow Down’ i ‘Batman Theme’. Jedan je magazin opisao The Jam kao ‘naoružan i vrlo opasan’ prilikom recenziranja albuma.

1995. Robson Green i Jerome Flynn su započeli su sedmotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa svojim verzijama "Unchained Melody" i "The White Cliffs Of Dover". Glumci Green i Flynn su izveli pjesmu u britanskoj dramskoj seriji Soldier Soldier.

1997. U2 su uzrokovali prometni kaos u Kansasu jer su zatvorili promet kako bi snimili video za ‘Last Night On Earth’.

1997. Foo Fighters su objavili drugi studijski album ‘The Colour and the Shape’. Album je bio nominiran za Grammy za najbolji rock album 1998. godine.

1998. Tommy Lee iz Motley Crue osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog zlostavljanja supruge.

2001. R.E.M. su na dva tjedna zasjeli na prvo mjesto britanske liste albuma izdanjem ‘Reveal’.

reveal

2006. finski metalci Lordi pobjedili su na eurovizijskom natjecanju u Ateni.

2007. Linkin Park su došli na 1. mjesto britanske liste albuma izdanjem ‘Minutes to Midnight’.

2007. Rihanna i Jay-Z deset su tjedana proveli na vrhu britanske liste singlova s hitom ‘Umbrella’.

Rođeni

1944. Joe Cocker, britanski pjevač. Iza sebe je ostavio više od četrdeset godina dugu karijeru i hitove među kojima se ističu ‘With a Little Help From My Friends’, ‘You Are So Beautiful’ i ‘Up Where We Belong’. Cocker je započeo karijeru početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, pjevajući u pubovima i klubovima u Sheffieldu, a njegova najpoznatija izvedba ostaje ona iz 1969. godine kada je mladi Cocker izveo na maestralan način izveo pjesmu ‘With a Little Help From My Friends’. Preminuo je 2014. godine.

1946. Cherilyn Sarkasian, poznatija kao Cher, američka pjevačica i glumica, polovica folk rock dua Sonny & Cher koji su 1965. imali britanski i američki singl broj 1 "I Got You Babe". Njezini solo hitovi uključuju britanski singl broj 1 iz 1991., "The Shoop Shoop Song", singl "Believe" koji je 1998. bio na britanskom broju 1, a 1999. na američkom broju 1. Osim toga, ima još 15 singlova koji su u Velikoj Britaniji bili na ljestvici top 40.

1947. engleski basist Steve Currie iz grupe T. Rex koji su 1971. godine imali singl na britanskom broju 1, "Hot Love", plus još preko 20 drugih singlova na britanskoj top 40 ljestvici. Currie je smrtno stradao u automobilskoj nesreći u Portugalu 28. travnja 1981.

1952. Warren Cann, bubnjar britanske new wave grupe Ultravox koji su 1981. imali singl na britanskom broju 2, "Vienna", plus još 15 singlova na britanskoj top 40 ljestvici.

1955. Steve George, klavijaturist američkog pop rock sastava Mr Mister koji su 1985. imali singl na američkom broju 1, a 1986. na britanskom broju 4, "Broken Wings".

1958. Jane Wieldin, pjevačica i gitaristica američkog rock sastava The Go-Go's koje su 1982. imale singl na američkom broju 2, "We Got The Beat", a iste godine u Velikoj Britaniji hit singl "Our Lips Are Sealed". Njihov album prvijenac iz 1981. godine, "Beauty And The Beat", se smatra jednim od "temeljnih albuma američke novovalne glazbe". Wieldin je 1988. godine imala solo singl u Velikoj Britaniji na broju 12, "Rush Hour".

1959. Israel Ka'ano'i Kamakawiwo'ole, havajski kantautor. Njegova pjesma iz 1993., "Somewhere Over the Rainbow - What A Wonderful World" je bila u nekoliko filmova, televizijskih programa i televizijskih reklama. Preminuo je 26. lipnja 1997.

1961. Dan Wilson, američki gitarist, pjevač i tekstopisac.

1963. Brian Nash, gitarist britanske grupe Frankie Goes To Hollywood koji su 1984. imali singl na britanskom broju 1, "Relax". Singl je u SAD-u dospio do broja 10. Njihov debitantski album, "Welcome To The Pleasuredome", je dosegao 1. mjesto u Velikoj Britaniji 1984. s prodajom od preko jednog milijuna.

1972. američki hip hop umjetnik Busta Rhymes koji je 1998. imao singl na britanskom broju 2, "Turn It Up / Fire It Up". 2003. je sa Mariahom Carey imao singl na britanskom broju 3, "I Know What You Want". Rhymes je za svoj rad primio 11 Grammy nominacija.

Preminuli

2012. Robin Hugh Gibb (r. 1949.), britanski glazbenik, član sastava The Bee Gees. Robin je bio primarno pjevač i skladatelj u bendu. Zajedno sa svojom braćom, postigao je slavu u Bee Gees, u početku s pop-rock glazbom, a od kraja 70-ih kao disco sastav.

2013. Ray Manzarek, rođen kao Raymond Daniel Manczarek Jr. 1939., američki klavijaturist, producent i autor, najpoznatiji kao suosnivač grupe The Doors. Jedan je od najutjecajnijih rock klavijaturista svih vremena. Glazbenik poljskog porijekla na fakultetu je sreo Jima Morrisona te s njime osnovao The Doors. Nakon raspada grupe 1973. svirao je u sastavu Nite City te surađivao s Phillipom Glassom, Iggyjem Popom i Echo & the Bunnymen.

Ray Manzarek

Ray Manzarek na Lovely Days festivalu 2012., foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu