INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

your-hit-parade

1950. glazbena emisija ‘Your Hit Parade’ doživjela je svoju TV premijeru u SAD-u. Prije toga je 15 godina emitirana na radiju. U njoj su poznati pjevači obrađivali hitove tjedna. Godine 1958. show se preselio na CBS, a godinu kasnije je ukinut zbog rastuće popularnosti rock and rolla.

Događaji

1947. s radom je započeo Jugoton, prva i najveća diskografska kuća u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1968. izdala je prvi rock LP na našim prostorima, ‘Naši dani’ Grupe 220, a najviše su se od domaćih naslova prodavala izdanja Miše Kovača (od samostalnih izvođača) i Novih fosila (od sastava). Godine 1963. pogon je preseljen u Dubravu, gdje je ostao do gašenja Jugotona 1991. godine. Na njegovim temeljima osnovana je u Croatia Records. Jugoton i nasljednik Croatia Records primili su 2007. nagradu Porin za životno djelo za 60 godina rada i glazbenog doprinosa na ovim prostorima. Povodom 75. rođendana (10. srpnja 2022.) iz Croatia Recordsa su napisali prigodni tekst: Croatia Records, nekadašnji Jugoton, danas slavi sedamdeset i pet godina svog rada i postojanja! Najveća diskografska kuća na ovim prostorima osnovana je pod imenom Jugoton, 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu. Prvu ploču objavili smo iste godine, singlicu pod kataloškim brojem J-1001, na kojoj se nalaze dvije dalmatinske skladbe "Ti tvoji zubići" i "Jedan mali brodić" u izvedbi Zagreb Male Quinteta. Puni naziv firme bio je "Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa", a tvornica je osim ploča proizvodila galanteriju i kozmetičku ambalažu. Već u prvoj godini proizveli smo 33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (25-centimetarski LP) krenuli smo 1956. godine., a iste godine objavili smo i prvu solističku ploču zabavne glazbe, "Pjeva vam Ivo Robić", legendarnog Ive Robića.

unnamed

foto: arhiva Croatia Records

Godine 1957. započeli smo s objavom singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže skladbe). Samo tri godine kasnije proizveli smo preko 1.400.000 ploča, a usporedo s prodajom ploča rasla je i potražnja za gramofonima zbog čega je zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodio 100.000 gramofona. Sve veća potražnja dovela je i do našeg rasta, čije vodstvo je odlučilo postaviti kamen temeljac u zagrebačkoj Dubravi za novi Jugotonov pogon. Tvornica gramofonskih ploča započela je s radom 23. listopada 1963. godine. Prostirala se na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Tvornica je u to vrijeme proizvodila preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojila izradu ploča u stereo tehnici, a postavljeni su i temelji za daljnje proširenje asortimana.

unnamed1

foto: arhiva Croatia Records

Jugotonova tvornica gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu glazbe na ovim prostorima. Kod nas su se proizvodili danas kultni albumi Bijelog dugmeta, Azre, Idola, Haustora, Električnog orgazma, Ive Robića, Arsena Dedića, Miše Kovača i mnogih drugih velikih imena. Pohvaliti se možemo i prvim licencnim ugovorima s diskografskim kućama "RCA", njemačkom tvrtkom "Polydor" i britanskom "Decca" te svjetskim izdanjima poput vinila Elvisa Presleya, The Beatlesa, The Rolling Stonesa, te kasnije Madonne, U2, David Bowiea, Eurythmicsa, Kraftwerka, Queena, Deep Purplea, Pink Floyda, Iron Maidena i mnogih drugih. Prvi domaći rock album na vinilu "Naši dani" zagrebačkog sastava Grupa 220 objavili smo u studenom 1968.godine. U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća bilu smo na vrhuncu. Vinile se proizvodili u milijunskim nakladama. Najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav bili su Novi fosili. Danas to razdoblje nazivamo zlatnim dobom diskografije. Nakon demokratskih promjena, 1991. godine promijenili smo ime Jugoton u Croatia Records.

jugoton

Logo diskografske kuće Jugoton

Održati tempo koji su postavili naši prethodnici nije bio nimalo lagan zadatak. Uspjeli smo zadržati širinu kompletnog kataloga, od dječjih izdanja, preko popa i rocka do klasike. Danas na godinu objavimo oko 200 albuma i kompilacija. Ponosni smo na edicije koje su rezultat kreativnog rukovodstva firme i osluškivanja tržišta. U pravo vrijeme, u ljeto 1996. smo krenuli u digitalizaciju. Našu bogatu arhivu s preko 90.000 fonograma čuvamo na novim medijima za budućnost.

Pobrinuli smo se da se spotovi svih izvođača vide na prvoj glazbenoj nacionalnoj televiziji CMC koju smo pokrenuli 2005. godine, a pokrenuli smo i glazbene kanale "Jugoton TV" kao i "Klape i tambure". Već 14 godina uspješno organiziramo CMC festival u Vodicama i šestu godinu za redom dovodimo glazbu u Slavonski Brod na CMC 200 Slavonija fest. Ponosni smo na rad naših music shopova u Zagrebu, Rijeci i Splitu te Jugoton - Croatia Records u Beogradu. Prva smo tvrtka koja je dobila poseban Porin za doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji 2007. godine za naš šezdeseti rođendan.

unnamed2

foto: arhiva Croatia Records

Obilježili smo 40 godina novog vala reizdanjima kultnih albuma na vinilima te u zadnje vrijeme povećali proizvodnju upravo onih vinila koji su obilježili našu povijest, a novim remasteriranim snimkama i bogato pisanim i ilustriranim knjižicama s mp3 verzijama pjesama približili ih novim generacijama. Obzirom na ime koja naša tvrtka nosi, naša je misija brinuti o svim žanrovima glazbe, brinuti o glazbenoj baštini i učiniti mnoga velika glazbena djela nezaboravnim.

Smatraju nas simbolom diskografske djelatnosti, tvrtkom koja je izrasla u društveno – kulturnu ikonu. Velik možeš narasti samo ako postoje ljudi s vizijom na vodećoj poziciji, ako imaš tim koji radi s ljubavlju i glazbenike koji stvaraju glazbu i hitove s kojima živimo svaki dan.

1961. Bobby Lewis je započeo sedmotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Tossin' And Turnin". Bio je to singl koji je najviše vremena proveo na 1. mjestu 1961. godine.

1965. ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ Rolling Stonesa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova, naslijedivši na tom mjestu još jedan današnji klasik, ‘I Can’t Help Myself’ The Four Tops. Desetljećima nakon inicijalnog uspjeha pjesme, Newsweek je slavni riff opisao kao ‘riff koji je protresao zemlju’, a Rolling Stone je pjesmu uvrstio na drugo mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.
1968. Eric Clapton je najavio raspad grupe Cream nakon samo dvije godine postojanja. Jack Bruce, Ginger Baker i Clapton su u to vrijeme okarakterizirani kao ‘najmoćniji glazbeni trio na svijetu’, a stigli su izdati čak četiri vrlo utjecajna albuma. Godine 1993. inaugurirani su u Rock and Roll Hall of Fame, a 2014. je smrt Jacka Brucea odagnala mogućnost novog okupljanja grupe nakon 2005. i koncerata u Royal Albert Hallu.

1976. američki pop sastav Starland Vocal Band je započeo dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Afternoon Delight", a to je ujedno bio i njihov jedini hit u Velikoj Britaniji koji je zauzeo 18. mjesto na ljestvici.

1979. Chuck Berry je osuđen na četiri mjeseca zatvora i 1000 sati dobrotvornog rada zbog utaje poreza.
2005. Planet Rock radio je proveo anketu u kojoj su članovi grupe Led Zeppelin izabrani za najboljeg britanskog gitarista (Page), pjevača (Plant), basista (Jones) i bubnjara (Bonham) svih vremena.
2008. Hard rokeri Whitesnake su, predvođeni Davidom Coverdaleom, prvi put nastupili u Hrvatskoj. Koncert je održan u Osijeku, a predgrupe su bile ponajbolji domaći sastavi sličnog izričaja: Divlje jagode, Opća opasnost i Hard Time.

Rođeni

1939. Mavis Staples, američka rhythm and blues i gospel pjevačica, glumica i aktivistica za građanska prava. Snimila je i nastupala sa svojim obiteljskim bendom The Staple Singers koji je postigao dva singla broj 1, "I'll Take You There" i "Let's Do It Again".

1942. Ronnie James Dio, rođen kao Ronald James Padavona, američki glazbenik, poznat kao pjevač grupa Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio i Heaven & Hell. Preminuo je 2010. godine.

1944. John Beaky Dymond, gitarist britanske pop-rock skupine Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick i Tich, koja je 1968. imala singl na britanskom broju 1 "Legend Of Xanadu".

1949. Dave Smalley, gitarist i pjevač američke pop rock skupine The Raspberries, poznate po svojim hitovima "Go All The Way", "I Wanna Be With You" i "Overnight Sensation".

1954. Neil Tennant, pjevač i suosnivač engleskog synth pop dua Pet Shop Boys. Grupa je 1986. imala singl na britanskom i američkom broju 1, "West End Girls", plus još 3 druga singla na britasnkom broju 1 i preko 20 singlova na britanskom top 40.

1959. Sandy West, bubnjarica i suosnivačica američke rock grupe The Runaways. Preminula je 2006.

1970. Gary LeVox, pjevač američkog country benda Rascal Flatts, koji je 2004. postigao singl na američkom broju 2, "I Melt" i 2006. album na američkom broju 1, "Me And My Gang".

1970. Jason Orange, pjevač engleskog pop sastava Take That, koji je 1993. su imali album na britanskom broju 1, "Everything Changes", koji je proveo 78 tjedana na ljestvici. Godine 1995. imao singl na britanskom broju 1, "Back For Good", i još sedam drugih singlova na britanskom broju 1.

1974. Imelda May, pravim imenom Imelda Mary Higham, irska glazbenica i producentica. Izdala je četiri studijska albuma u primarno unutar rockabilly žanra.

1980. Jessica Simpson, američka pjevačica koja je 2000. imala singl na britanskom broju 7, "I Wanna Love You Forever".



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima