Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


 
Zagrebačka grupa Ramirez sutra će, prema svemu sudeći, stati posljednji put pred Zagrebačku publiku. U povodu oproštajnog koncerta i odlaska jednog značajnog benda sa hrvatske glazbene scene odlučili smo porazgovarati s frontmenom benda Aljošom Šerićem, između ostaloga, o razlozima koji su doveli do prestanka djelovanja benda te budućim planovima članova grupe.

Budući da mi je Ramirez jedan od omiljenih bendova, sa žalošću sam primio vijest da više nećete svirati. Možeteš pojasniti kako je došlo do toga... nemogućnost daljnje suradnje među članovima benda, zasićenost ili nešto drugo?

Zasićenost zbog nemogućnosti održavanja većeg broja koncerata, apatija i nužnost donošenja bilo kakve odluke. Naime, već par godina sviramo 3 do najviše 5 koncerata godišnje, a to za bend profila kakav smo mi ne dopušta nikakvo akumuliranje novaca potrebnih za snimanje sljedećih albuma, spotova i sl. Nikad, naravno, ni kune nismo zaradili od benda, ali je situacija s prva dva albuma bila pozitivna makar u smislu da smo mogli podmirivat troškove benda, sada to više ne možemo.

Jel bilo teško donijeti jednu tako veliku odluku?
Je, kao i kod svakog prekida, dugo se vijeća, probavlja, ali smatram je jedinom ispravnom obzirom nam je prijetila mogućnost da za nekih godinu dana postanemo potpuno irelevantni na sceni, a to je status koji nikako ne želim. Previše je promašenih bendova na sceni koji snimaju pjesme samo za rodbinu do drugog koljena.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/11/aljosa/ramirez2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/11/aljosa/ramirez2m.jpg, Ramirez, Center}
 
Koliki je utjecaj u donošenju te odluke imao rad u odvjetništvu?
Nikakav, opetovano ponavljam kako Ramirez ne svira puno, i kad svira koncerti su vikendom navečer, a vikendom navečer ne radim, ni ja niti dečki iz benda. Naravno, da je situacija drugačija, da je tržište veće, da smo mi neizmjerno voljeni od strane publike i da sviramo svakog drugog dana, uslijedilo bi opredjeljenje za jedno ili drugo i svakako da bi muzika prevagnula, međutim u ovoj situaciji, bio bih idiot da se bavim samo glazbom.

Da li će  oproštajni koncert u zagrebačkoj tvornici biti jedini ili ih mislite održati više i koje gradove mislite posjetiti?
Ja sam se namjerio samo na Zagreb, uopće ne percipiram ništa drugo, to je moj closure, svršetak i kraj. Ukoliko nas netko pozove igdje drugdje možda i dođemo, ne dolazimo nepozvani, pazimo na bonton.

Da li se članovi benda nakon Ramireza misle nastaviti baviti glazbom i koji projekti su u pitanju?
Ofkors, ja završavam Pavel skupa s bubnjarom Goranom, Tomo (basist) snima naredni Kinoklub, a čak je odsvirao i baseve za Pavel, gitarist Saša radi na svom solo albumu, tako da je očito kako nećemo prestati stvarati glazbu, inficirani smo zanavijek.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/11/aljosa/ramirez3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/11/aljosa/ramirez3m.jpg, Ramirez, Center}
 
Kad pogledaš unazad, s kojim albumom Ramireza si najzadovoljniji? Pitam zbog toga jer mi se čini da su svi albumi međusobno dosta stilski različiti, ne predstavljaju kontinuitet već je zapravo svaki priča za sebe.
Uvijek je onaj najfriškiji nekako i srcu najmiliji, iako je svaki priča za sebe i koliko god sad nakon odmaka nalazio greške i promašene zahvate u nekim pjesmama, u trenutku snimanja bolje nismo mogli. Pjesme nisu nikad završene, one su samo ostavljene na miru.

Kada već rezimiramo karijeru, ne bi bilo loše izdvojiti i nekoliko momenata koji su ti posebno ostali u sjećanju.
To su većinom iskustva s puta, hotela, kombija, buregdžinica, svađe, ljubljenja, loši vicevi, smrzavanja na autoputu dok pokušavaš izvršit malu nuždu na minus 15 uz 10 bofora vjetra, sviranja pred 10 ljudi, sviranja pred 10.000 ljudi, male stvari. Takve uspomene su vrijednije od pohvalnih recenzija, tapšanja po leđima ili konkretnih uspjeha. Stvorili smo obitelj i moguće proživjeli vrijeme života.

„U Ramirezu nitko ne živi od glazbe i zato bend radi super pjesme jer nema pritiska komercijalnosi“… možeš li komentirati ovu tvrdnju?
Nikad nije bilo pritiska komercijalnosti u smislu da moramo imat hit, da moramo punit dvorane i imati fanpage sa 200.000 lajkova, ali imali smo jedan cilj koji nismo ispunili, a taj je da u Zagrebu možmo okupiti bar 1.000 do 1.500 ljudi, a u drugim gradovima punit klubove do 300 ljudi, došli smo do polovice tih brojki, dalje i više nije išlo. K tome, Ramirez svira dovoljno prijemčivu glazbu da bi bilo ljigavo takvu muziku još dodatno komercijalizirati.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/11/aljosa/ramirez4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/11/aljosa/ramirez4m.jpg, Ramirez, Center}
 
I za kraj da se malo dotaknemo općenito glazbe. Što se trenutno vrti u tvom mp3 playeru/iphoneu/iPodu?
Samo americana i alt country, dakle, novi album Ryana Adamsa, zadnji Josh Ritter, Jason Isbell, a od nedavno sam otkrio i Dwighta Yoakama. Amerika me uzela, što u vrijeme kad je Ramirez počinjao recimo ne bih nikad rekao da će se dogoditi, bio sam totalni brit fanatik.
 
Kako se bliži kraj godine dosta je popularno sve i svašta svoditi na liste. Stoga, tri albuma koja su obilježila 2011. godinu su..?
Ryan Adams: "Ashes and Fire", Jon Allen: "Sweet Defeat" i Guillemots: "Walk the River".

Nove nade hrvatske glazbe, što nam ostaje nakon Ramireza? Možeš li preporučiti koje novo ime na hrvatskoj glazbenoj sceni?
Nažalost, nisam nešto upućen, a i ovo što na što sam naletio me nije osupnulo, tako da preskačem odgovor.

Također, iz godine u godinu imamo sve jaču i jaču koncertnu sezonu. Stigneš li uz sve obaveze pogledati pokoji koncert u Zagrebu ili izvan njega?

Svakako, koncerti su najbolja vrsta izlazaka, zapravo jedina valjana, izdvajam Cohena u Areni, Skunk Anansie u Aquariusu, od ovih manjih Teenage Fanclub su bili slatki u ITD-u.

I za kraj.. je li svijet uistinu lijep, kako nam sugerira vaš posljednji album, ili je to tvrdnja koju su mogle govoriti generacije prije nas?
Život nekad može biti grozan, ali ona jedina alternativa je još gora, dakle stisnut zube i gazit dalje.

Hvala vam na lijepoj muzici i što ste nas uveseljavali svih ovih godina!
Hvala vama ;)I podsjetnik na kraju. Oproštajni koncert grupe Ramirez održat će se 26. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture. Ulaznice za koncert u prodaji su u sustavu Eventim, a cijena im je 40 kuna u pretprodaji te 50 kuna na dan koncerta.