Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SiddhartaJedan od najpoznatijih slovenskih bendova Siddarta, žestokim zvukom žara i pali domaćom scenom već dugi niz godina. Iza njih je i impresivna internacionalna karijera, a povod našeg razgovora s basistom Janijem Hacem bio je novi album, "Infra".

 

Novi album je vani, kako biste ga opisali svojim riječima?
Pjesme na albumu su uglavnom pune pozitivizma, što je vjerovatno odsjev dobre klime u bendu i razdoblja u kojem je album stvaran. Stilski smo za razliku od prošla dva albuma koja su rađena dosta na «live» principu, više išli prema bogatijim aranžmanima i različitim bojama pjesama kroz cijeli album.

Album nosi naziv "Infa". Kako ste došli do tog naziva i koja je njegova simbolika?
Bend ove godine slavi dvadesetu godinu postojanja, s toga smo došli na ideju, da napravimo dva albuma u 2015, a na svakom će biti po deset novih pjesama. Iako ne ide za koceptualne albume ipak smo tražili nešto u naslovima, što ih barem po pitanju naslova na neki načen povezuje. Od svih prijedloga najviše nam se dopalo Infra za prvi i Ultra za drugi album. Što se Infre tiče, simbolika je kao na primjer nešto što ide kroz materiju, tjelo...ili je to zvuk, svjetlost ili pak samo prava vibracija. Ali svako može nači neki svoj smisao u tom imenu.

Jani Hace 2Kako je proteklo snimanje albuma?
Pripreme za snimanje albuma počele su otprilike prošle godine krajem proljeća, kada smo počeli prikupljati ideje za pjesme. Nakon šireg izbora, odabrali smo deset prijedloga koji se sada nalaze na Infri. U ranoj fazi rađenja demo snimki pozvali smo našeg dugogodišnjeg prijatelja i producenta Dejana Radičevića, da se kreativno uključi u proces aranžiranja pjesama i, da uhvati DNA naših ideja na najbolji moguči način.
Sve su pjesme snimljene u našem studiju, koji smo sagradili 2013. g. Miksevi su rađeni kod Dejana u njegovom studiju.

Koja vam je pjesma na albumu najdraža i zašto?
Muzički, meni se osobno najviše sviđa baš pjesma Ledena koja je uisto i prvi singl s albuma, jer mi ta pjesma možda najviše preslikava boju novog albuma i najviše predstavlja timski rad benda. Ta je pjesma skoro bila zaboravljena, jer je u nekoj jednostavnoj verziji bila odbačena kao outtake na prvom albumu Siddharte. A tekstovno najviše mi znači pjesma «Do konca», koja na dobar način spaja socijalnu tematiku s ljubavnom lirikom.

Pjesme su na slovenskom, svojevremeno ste radili i engleske verzije. Je li u pripremi i engleska verzija novog albuma?
Možda će neke pjesme biti snimljene i na engleskom za recimo njemački teritorij.

Jani HaceŠto vas vuče dalje da stvarate nove stvari, što vas inspirira nakon svih ovih godina?
Muzika je kao neke vrste droga. Kad jednom počneš stvarati pjesme, ne možeš prestati. To je potreba svakog umjetnika, da non stop stvara nova djela i, time reflektira vrijeme u kojem živi.

Zaslužni ste za najveće koncerte u Sloveniji. Što vam je draže, velki stadionski koncerti ili manje intimne svirke?
Stadionski koncerti.

Osim velikih, koji vam je koncert ostao u jako dobrom, a koji jako lošem sjećanju?
U jako dobrom sjećanju mi je ostao koncert u Tvornici (ZG) prije nekoliko mjeseci. Odlična atmosfera, super publika!
Loše obično brzo zaboravim, a obično su najlošiji koncerti tamo, gdje nisu dobri uvjeti za zvuk.

Da možete nekog ugostiti na jednom od vaših albuma, tko bi to bio i zašto?
Obično te ideje dođu spontano i takve su po meni najbolje. Bilo bi interesantno uraditi nešto s nekim od hrvatskih izvođača koji su nama zanimljivi kao na primer Urban ili Josipa Lisac sa kojom smo več surađivali.