Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Black Room novo14. će studenog u Klub.u svoj debitantski album promovirati bend The Black Room. Četveročlani je to bend iz Rijeke osnovan 2014. godine. Glazbeno se oslanjaju na tamniji prizvuk blues rock i garage rock bendova, te neo psihodelije 80-ih i 90-ih. Album prvijenac nam donosi dvanaest pjesama, ali i pjesme s vrlo uspješnog EP-a “The Black Room” koji je izašao sredinom prošle godine. Ususret promociji, porazgovarali smo s bendom.

Objavili ste album prvijenac. Kako biste ga opisali svojim riječima?
Album prikazuje jedno razdoblje kada se cijeli koncept benda stvarao, kako glazbeno tako vizualno i idejno. Sam naslov albuma i tematika se odnosi na skriveni potencijal koji je često ljudima teško prikazati zbog straha od socijalnog neprihvaćanja. Tekstovi se mogu opisati kao tamniji jer smo upravo takav osvrt htjeli dati na situacije i probleme kroz koje prolazi većina ljudi. Upravo ta tamnija atmosfera definirala je i naziv albuma koji predlaže introspektivni pogled u sebe.

Koju biste pjesmu s albuma posebno istaknuli? Zašto?
"Riptide" možda najbolje opisuje tematiku albuma u cjelini. Dosta smo se bavili i temom nostalgije tako da ujedno kraj albuma, sa tom pjesmom, prikazuje okretanje nove stranice u životu i pozitivnu promjenu.

Kako je proteklo snimanje albuma?
Bubanj je sniman u studiju G.I.S. kod Mateja Zeca (Let 3) dok nam je ostatak snimao, miksao i producirao Bojan Bajić (Diskurz) i mi. Album smo većinu sami producirali jer smo ga htjeli napraviti pod svojim uvjetima. Ispao je onako kako smo i zamislili, te smo iznimno zadovoljni sa završenim pjesmama.

Gdje pronalazite inspiraciju, kako nastaju vaše pjesme?
Pisali smo o našem okruženju i trenutnoj situaciji kakvu mi sagledavamo u Rijeci i Hrvatskoj. Moglo bi se reći da je album sklop raznih priča koje smo proživljavali u protekle dvije godine dok smo pisali za njega. Inspiraciju smo naravno dobivali i od Američkih i Britanskih pisaca i glazbenika. Budući da smo odrasli na njihovim medijima bilo bi čudno da se i ta strana ne vidi u pjesmama.                             
Pjesme nastaju većinom iz nekog kreativnog nereda na probama i svi jednako pridonosimo pisanju. Inspiracija za sam tekst ili riff dođe iz bilo koje svakodnevne situacije u kojoj se nađemo, sve što nas okružuje i s čime smo u doticaju može biti inspiracija za koncept pjesme. Pjesma na kraju poprima oblik naše interpretacije okoline u kojoj se nalazimo i ljudi s kojima imamo doticaj.
           
Predstavnici ste nove riječke scene. Kakva atmosfera vlada među mlađim bendovima tamo?
Pa scena u Rijeci je nešto stagnirala što se tiče novih bendova u zadnjih deset godina. Nadamo se da pomalo kreće neki novi val bendova i da će se uskoro stvari promijeniti.

Koji su vam bendovi uzori u radu?
Konkretnih uzora što se tiče samog zvuka benda ne možemo definirati. Pojedinačne uzore ima svaki član benda, ali to se više odnosi na svaki instrument pojedinačno. Od tuda svatko u bendu crpi stil i tehniku, ali onaj istinski moment glazbe dobiva se kada svi četvorica spojimo svoje ideje u definiranu konstrukciju.

Predstavit ćete ga publici nastupom u Klub.u. Što publika može očekivati od vašeg nastupa?
Pa eto posebno pozivamo svih da dođu na naš prvi solo koncert u Zagrebu u Klub.u 18.11. na odličan rock‘n’roll i energične nastupe. Svirat će također kolege iz benda Brain Production, i nadam se da će pod ostat cijel nakon nas. ;)