Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bio je petak, dakle prije deset dana, zvjezdani datum bio je 290.607. Cvjetni trg u Zagrebu i skejt kontest u povodu deset godina dućana koji prodaje sve što urbana gerila sa viškom para potrebuje za preživljavanje u tempu velegrada s koncertima dva baš loša demo benda i dva dobra.

Dobro ajde, Overlfow je dobar koliko je količina alkohola u krvi i ako sviraju Wasted. A svirali su. Bio je tu i Elemental, pa je Skromni Potpisnik Ovih Redaka iskoristio gerila taktike naučene prilikom služenja civilnog vojnog roka da preskoči zaštitnu ogradu te uspije zamoliti Mirelu Priselac za par riječi o sceni, sebi, planovima za budućnost i ostala dosadna pitanja kakova novinari inače u manjku inspiracije i postavljaju. Nota bene, nastup Elementala bio je prekinut dolaskom policije makar je organizator imao dozvolu za još nešto minuta, tipa četrdesetak, što je Duhoviti Mario Kovač duhovito i prokomentirao. Atribut politički nekorektno za njegove izjave nije korektan.


Odakle Elemental na skejt kontestu?

Elemental se voli sa Warehouse posadom, imamo dobre prijatelje tamo; a i moja davna fascinacija sa skejterima je tu (smijeh). Danas sam imala totalni flashback u srednju školu kada je nas četvero djevojaka na Mimari slinilo… i baš sam vidjela sada neke od njih i ono.. he he, udebljao se (smijeh kalibra LOL). Ovdje je super, u centru grada ovako nešto je lijepo vidjeti za promjenu. Samo da murija nije sada na pravila grešku… kobnu pogrešku što gase koncert prije vremena.

Tvoja zadnja kolumna na music.vip.hr govori o manjku žena na hrvatskoj sceni. Ti si jedini ženski MC.

U principu ih ima, ali na onom dijelu estrade koji ne volimo. A zašto nema više ženskih majstorica ceremonije? Ne znam zaista. Ja sam za sada jedina sa ugovorom. Mene samo zabrinjava nedostatak žena na alternativnoj sceni, znači gotovo svemu što nije pop. Bilo je nekada žena u hip-hopu jer je postojala skupina imena Scatz koje su razvaljivale, ali su iz nekog razloga prestale sa radom. Dobro, priznajem… žene jesu malo čudne i imaju svoje mušice i štajaznamšta… i teško je opstati u sceni koja je predominantno muška poput hip-hopa, ali za rock scenu sam se nadala više malo. Ima natruha poput klavijaturistice u Vatri pa ona mala iz Dragonfly te basistica iz Erotic Biljan and his Heretics…. znaš, ne moraju samo prodavati izgled u minjacima i topićima na pop sceni… nije važna pjesma već koliko mrdaš guzom i tako… to prodaje albume kod nas.

Što je bilo sa distribucijom prvog albuma; Moj, njegov i njezin svijet? Tek sam ga prije par dana uspio pronaći na internetu ;).

Kondorcomm, izdavači, štampali su to u pet stotina primjeraka… što je malo jer pola ode u promo svrhe i ne ostane baš mnogo. Također, mala su kuća i možda im nismo bili dovoljno zanimljivi da nas guraju dalje, da bace neku objavu za medije i tako… neki spot i slično. Isto tako, da budemo realni, bila je to 2000. godina i od scene ste imali Tram11 i Bolesnu braću. Sve je bilo u povojima i puno dječjih bolesti i nadam se da će biti ekspeditivniji i poslovniji što se tiče novih bendova koji su na njihovom labelu poput Delyricum koji su odlični momci.

Primijetio sam da vaš gitarist kao i gitarist iz Leksaurina koristi Les Paul model gitare…

…zato što su naš i njihov gitarist ista osoba ili Erol the Dog (Remi se smije, meni je bed) koji je i Edin gitarist, kao što i dijelimo bubnjara s tim da s Edom se sviraju njegove stvari, to jest, skida se podloga dok se u Elemental sviraju isključivo autorske stvari.

Zašto malo ne požestite stvari da zvuče kao recimo Rage Against The Machine ili barem na pola pa da bude samo kao Rage Against…?

Ako puno skačem, sisice me bole (smijeh kalibra LOL #2). A sad ozbiljno jel… zato što ne volim preći tu tanku, sofisticiranu liniju između hip – hopa i rocka. Edo sa Leksaurinima je crossover; dakle mješavina rapa i rocka. Nama je super što smo s bendom uspjeli postići taj hip-hop feeling i kad smo osnovali bend nismo htjeli raditi rock bend jer to nismo; mi smo iz drugog miljea. Kada je Erol s Edom, onda se ne libi upaliti distorziju što smo mu mi do prije godinu dana striktno zabranjivali. Samo clean sound (smijeh). No napravili smo novi album, samo ga trebamo snimiti ovo ljeto i bit će puno žešći od Malih stvari. Erol pali distorziju i baš me zanima kako će ekipa to prihvatiti.


Kad smo kod miješanja žanrova, već na posebnom izdanju Malih stvari objavljena je Kooladeova brum`n`bass verzija Romantike koja je pravo dobra. Zašto nije napravljen koji track više u tom stilu poput Roni Sizea i Zach de la Rochae na Center of the Storm?

Treba imati vremena kako bih eksperimentirala i kada sam čula taj remix rekla sam Koolade ovo je vrh vrhova. Znaš kada egocentrično puštaš doma stvar na repeat? Ali kronično nemam vremena i kod nas samo od glazbe ne možeš živjeti pa moram raditi. Prevodim i kao mlada profesorica engleskog i španjolskog jezika provodim barem deset sati dnevno za računalom. Da mi je samo barem tri sata više u danu i kad izbacimo ovaj novi album posvetit ću se stvarima koje bih rado pokušala poput emsijanja na neki breakbeat, ali o tom potom.

Kakav ti je Sinestet kolektiv u koji je Ink, bivši član otišao?

U Aquariusu na promociji Alejuandra Buendije bilo je odlično. Vrh, jebeni vrh… Magellano razvaljuje stvarno sa Theron Tourett Triom. Odudara malo od onoga što inače radim, ali smatram da me to obogaćuje ako je van žanra ili nije čisti hop kao takav po definiciji. Recimo u zadnje tri godine sam pogledala više punk rock koncerata sa boljom polovicom nego ikad dosad.

I… koji su su drugi najbolji punk bend ikada? Jer svi znamo da su The Clash najbolji?

Ma Ramones, preslatki su mi kad ih vidim… pogledala sam sve valjda i pronašla sam poveznicu između punka i hip-hopa, a to je bunt i to je to, a to mi je super.

Kad smo već kod bunta kao takvog, radili ste pjesmu Bekstvo sa Marčelom tamo 2003. godine koja je bila prva glazbena suradnja između srpskih i hrvatskih izvođača.

Jeste, prva od stoljeća sedmog (smijeh). Marčelo nas je kontaktirao, poslao stvar i kad smo čuli… rekli smo jebote, ovo se mora snimiti. Dvije tisuće i treće godine scena u Srbiji je bila kao Zagreb tisuću devetstotina devedeset i osme, znači sami počeci i nismo čuli niti jednu ružnu riječ u Beogradu jer spaja nas ista stvar, glazba. Marčelo je jako pametan momak, rodilo se jedno divno prijateljstvo i čekamo priliku da mu uzvratimo uslugu i pozovemo na jednu našu stvar… da baci pošteni feature (smijeh).

Kakvi su ti Bad Copy?

Oni su bolesni. Nigrutin, Wikler i Timbe su bolesni. Najbolje sjedaju nakon pet piva kada se lakše ulazi u njihov sofisticirani metaforični svijet makar teško ih je razumjeti na prvu loptu zbog slenga, ali odlično repaju i nakon pete pive sve vozi.