Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Povodom nedavnog izlaska albuma "Guitar Language", virtualno smo razgovarali s njegovim autorom, gitaristom i kompozitorom Nebojšom Buhinom – Nebom. Nebojšu su nažalost bolje primijetili i prepoznali strani melomani nego domaći, ali ovaj skromni glazbenik i instrumentalist ne posustaje u svom radu.
Svijet glazbe
, odnosno Soundguardian.com jedan je od medijskih pokrovitelja ovog odličnog instrumentalnog albuma, a album je izdao Dallas Records.

Za sve koji eventualno ne znaju, tko je Nebojša Buhin - Nebo?
Teško je predstaviti samoga sebe, ali ako moram, ukratko bi to bilo kao - instrumentalist, gitarist, uz sviranje sa raznim izvođačima radim autorsku instrumentalnu glazbu.

Gitaru ste počeli svirati tek u adolescentskoj dobi. Kako se rodila Va?a ljubav prema gitari i postoji li netko (osim Vas samoga) zaslužan za to?
Gitara je došla pod utjecajem ploča iz "70-ih, a i stariji brat je imao band pa se tako iskristalizirala ljubav prema glazbi.

Kakvu, odnosno čiju ste glazbu slu?ali u vrijeme kad ste tek počinjal isvirati gitaru, a što slušate danas?
Ploče '70-ih, a dosta je utjecala i glazba "80-ih koju sam slusao kao tinejdžer. Ta glazba je bila dosta melodična, mislim da je to dosta utjecalo na to kako shvaćam glazbu. Danas slu?am svu moguću vrstu glazbe, naročito onu ne-gitarističku.

Rođeni ste u Bjelovaru i tamo ste svirali u Big Bandu. Živite ili i danas tamo? Kako je i je li grad kao što je Bjelovar utjecao na Vas, Vašu glazbu i Vašu gitaru?
I danas živim u Bjelovaru koji je dobro mjesto za miran rad, ali za neki ozbiljniji angažman potrebno je biti u Zagrebu u kojem sam također često.Kao samoukom gitaristu pomoglo mi je sviranje sa Big bandom, otvorilo neke nove vidike.

Dobitnik ste mnogih nagrada (Mega Muzika, 3 Status nagrade). Kako gledate na takva priznanja?
To su nagrade struke i naravo da gode, ali vrlo rijetko donose neku jaču medijsku promociju.Više osobno zadovoljstvo i podstrek da se radi još bolje.

Za Vas kažu da ste vrlo skromni i samozatajni, ne elitno fokusirani. Svirate s mnogima koji Vas to traže, bez obzira na stil glazbe kojima se oni bave i koji Vi preferirate?
Kao gitarist smatram da vladam solidno raznim žanrovima glazbe pa mi nije tesko odazvati se, mislim da je i dobro za glazbenika da bude sto otvoreniji. Ne prihvaćam bilo koji angažman, ali sve na granici kvalitetnog pop, rock ili bluesa me zanima.

Od svih suradnji koje ste imali, koja Vam je najdraža i zašto?
Kratko vrijeme sam u Hamburgu (2000-2002) surađivao sa njemačkim pjevačem Inusom Dawudom, to je bilo odlično iskustvo jer sam prvi puta svirao sa crnačkom ritam sekcijom. Od sada?njih angažmana izdvojio bih Jacquesa Houdeka koji je veliki profesionalac, a i sa kojim, osim njegovih samostalnih nastupa, sviramo i funk-soul standarde u klubu Sax u Zagrebu.

Postoji li netko s kime biste voljeli surađivati na nekom projektu u budućnosti?
Postoji puno iznimnih glazbenika iz svijeta sa kojima bih volio surađivati.

Pratite li rad ostalih gitarista iz Hrvatske i regije?
Mislim da pratim puno bolje nego što oni prate moj, ha, ha!

Vaši su albumi ("10 Guitar Stories" i posljednji "Guitar Language") naišli na vrlo dobar prijam kod kritike. Koliko često nastupate uživo i kako publika reagira na Vaše kompozicije i Vaše sviranje?
Nastupi uživo nisu toliko česti - u bandu se nalaze glazbenici koji sviraju sa drugim pjevačima i teško je uskladiti termine. Pokušat ćemo za iduću godinu dogovoriti neke nastupe na festivalima. Prijem je uglavnom vrlo pozitivan. Problem je doći u medije jer dok god naši glazbeni urednici ne budu cijenili instrumentalnu glazbu ravnopravno s onom sa vokalima i ne budu je tretirali samo kao "pozadinsku" glazbu, kod nas nema puno sreće i posla za takvu vrstu glazbe.

Svirate i akustičnu i električnu gitaru. Koliko se one međusobno nadopunjuju u Vašem izrazu i što Vam svaka od njih pruža?
Ja sebe ne smatram virtuoznim gitaristom, gitare koristim po potrebi i raspoloženju pjesme, često uvodim druge instrumente (violinu, klavir...) ako je potrebno.

Svirate li na Fenderu zato što mislite da njegov zvuk najbolje prenosi Vaše ideje? Jeste li ikad svirali neku drugu gitaru?
Bilo bi najbolje imati veliku kolekciju gitara, jer bih tako za razne ideje imao sve alate - trenutno uz Fender imam i 2 gitare firme Line6 koje pružaju neke slične mogućnosti.

Kako je i koliko dugo nastajao album "Guitar Language"?
Od same ideje do konačnog cd-a - više od 2 godine. Ideje nastanu brzo, ali proces snimanja je dug, organizacijski težak - na ovom albumu sviraju glazbenici iz cijele Hrvatske, tako da je to bio najveći problem- uskladiti termine.

Na albumu ste okupili zaista impresivnu ekipu (vrlo cijenjenog svestranog violinista Marka Ramljaka, poznatog kompozitora, aranžera i producenta Nikšu Bratoša, makedonskog gitarista Dmitara Božikova i dr.). Kako je došlo do tih suradnji?
Uvijek volim dodati pjesmi ono sto pjesma traži, u ovom slučaju to su bili takvi instrumenti kao violina od Marka ili glas Ricarda. Većina ljudi se raduje suradnjama, ima ih i onih koji tome nisu skloni. Onima koji su zainteresirani pošaljem demo verziju pjesme i pustim ih da naprave najbolje što mogu. Tako je i Dimitar svoj dio pjesme odsvirao u Skopju, a bubnjeve smo snimali u Rijeci. Veliko zadovoljstvo mi je pružio i završni rad sa producentom Nikšom Bratošem, kojemu sam zahvalan što je uspio odvojiti vrijeme za ovakav, ipak nekomercijalni projekt.

Koliko ste se intenzivno bacili na promociju albuma i koji Vam je sljedeći korak?
Snimljen je spot za pjesmu Big girl sa Ricardom, album se nalazi u prodaji, i kod nas i na specijaliziranim web portalima www.guitar9.com i www.cdbaby.com, kritike su pozitivne – jedna od prvih je stigla iz austrijskog specijaliziranog magazina BluesArt, a kako je ovo instrumentalan album mi se uglavnom i koncentriramo na njegovo slanje u inozemstvo jer smatramo da imamo odličan cd koji se može ravnopravno nositi sa sličnim izdanjima vani, što je već potvrdio i prijašnji album.
Trenutno sam dobio i svoje mjesto na portalu www.onlinerock.com, koji svaki mjesec predstavljaju profil jednog instrumentalista, a za ovaj mjesec sam to ja.
Krajem rujna u Americi izlazi kompilacija "Guitar of tommorow vol.1." u izdanju kuće KT Recordz na kojoj će se naći čak dvije moje pjesme (Guitar language i Would you).
Uglavnom sve novosti mogu se pronaći na mojim web stranicama www.nebobuhin.com i www.myspace.com/nebobuhin.

Hvala Vam najljepša na strpljenju i vremenu.
Hvala Vama!