Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cinkuši

Ponovo su Cinkuši i ove godine na 28.12. trebali odsvirati svoj koncert u zagrebačkoj Močvari, ali nažalost, taj je nastup odgođen zbog bolesti te je datum prebačen na 1.2.2019. Povrat novaca moguć je od 3.1.2019. do 15.1.2019. Kupci koji su kupili ulaznice u jednom od Entrio outlet-a, povrat mogu dobiti isključivo u istoj poslovnici gdje su i kupili ulaznice. Šteta. Iako ovog koncerta neće biti, mi smo iskoristili priliku da popričamo sa čovjekom koji ovim veselim trubadurima udara ritam. Bubnjar Marko Meštrović pogledao je u prošlost, predvidio vraćanje korijenima, dao nam na razmišljanje o nekim novim nadolazećim angažmanima Cinkuša i kazao nam još štošta na temu samog benda . Što Marko kaže možete pročitati niže, a ako ste ikako u mogućnosti posjetiti ovu odgođenu močvarnu veselicu na novi datum 1.2.2019. , strpite se, jer za Cinkuše se to prosto isplati.

Cinkuši su na sceni već 20 godina. To je sada već ozbiljan staž i jedan zreli uzorak za retrospektivnu analizu. Kada pogledate unatrag prema vremenu kad ste tek počeli svirati skupa, kroz kakve su sve metamorfoze Cinkuši prolazili i što se zbivalo s bendom kroz sve te godine? Kako uopće ostati na okupu kao bend sve to vrijeme? Jeste li tamo '98 uopće pomišljali da bi mogli ostvariti tako dugu i plodnu karijeru?
Da ludo je gledati unatrag na taj način, ustvari svima nam je bend dio života, pa nekako čovjek ne vidi te transformacije, sve je nekako transformacija, PANTA REI (Heraklit, everithing is a flow) ali kad vidiš fotografije, to je zamrznuta prošlost, onda se to čini kao dug period, ali opet svi rastemo, starimo i razvijamo se oko tog benda.

E da, možda bi se moglo reči da smo mi ostarili (sudeči po forkama), ali Cinkuši su sve mlađi!!!

Kada se priča o vašim koncertima, ljudi uvijek govore o ogromnim količinama pozitivne energije i garantiranoj vrhunskoj zabavi za sve koji se pojave u dvorani. Naš dojam je taj da se osim publike i vi na stageu baš svaki put odlično zabavite. Pohodili smo uistinu mnogo vaših nastupa i priča je svaki put bila ista, bez iznimke, bio to koncertić na trgu u Križevcima, bila to puna Močvara, Tvornica, Dani otvorenih vrata ALU... Kako se takav duh održava sve to vijeme?
Mislim da je stvar u tome da je pozitivna energija utkana ono što svakom od nas znači taj bend, a to je svojevrstan utopistički ili možda eskapistički zaklon od ovog ludila oko nas kojem svjedočimo u medijima, pa onda to na koncertima sa brojnim dobrim ljudima u publici sa istim potrebama to jednostavno eksplodira.

Prošla je već godina i kusur dana od kad je izašla Krava na Orehu. Sad kad su se već slegli dojmovi publike i kritike, te je album primljen vrlo pozitivno s obje spomenute strane, što možete reći o vašim dojmovima i očekivanjima od tog zadnjeg materijala? Što se u međuvremenu događalo sa Cinkušima, je li kreativna sila još živa, radi li se na nečem novom, mogu li se očekivati neke nove zanimljive suradnje?
Za suradnje neznam, ali vrlo vjerojatno, definitivno čemo radit mjuzu za jedan, nazovimo ga kućni animirani film, (o tom potom) i najvažnije več kuljaju ideje za novi album. On će eksplodirati, ali na naš spooooori način.

Kako biste prokomentirali današnje stanje na našoj etno sceni i možete li ga usporediti s onim iz vremena kada su Cinkuši tek bili u nastajanju? Ima li prema vašem viđenju nekih novih imena koja obećavaju?
Svijet se podosta promijenio. Klinci sviraju odlično, mislim da se se možda danas još više osječa veza sa naslijeđem, jer je main stream zasičen stereotipnim produkcijma, pa autohtono jednostavno zrači svježinom.

Kako bi izgledao savršen koncert?
Savršeni koncert? Ako sam u publici volio bih se osječati kao da sviram, a kao čovjek koji svira koncert, kao čovjek koji sluša i pleše u publici.

1.2.2019. je novi datum vašeg koncerta u Močvari. Što nam spremate ovog puta, bu ona fantastična prepisana ptica opet poprhavala po pozornici? Kolko uopće gemišta treba da se upogoni jedna tak fletna scenska pojava?
Spremamo još jedno veselje, ni manje ni više.

Kaj se goriva tiče, uvijek je u pitanju samo jedan gemišt, naravno onaj koji preljeva demižon.

c

Vidi li se budućnost Cinkuša jasno? Što predviđate vašoj veseloj družini?
Evo gledam u kuglu! Vidim prvo pitanje intervjua. Cinkuši će se vratit korjenima.

Vaša prekrasna novogodišnja poruka za odaslati u svijet:
Mi smo ovaj koncert nazvali Međubožići koncert, svijet ima tisuću problema, a sve se svodi na jedan, a to je manjak ljubavi.

Sloboda, Bratstvo, Jednakost.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici