Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Bend The Fakin’ Lajsne osnovan je 2010. godine kao kućni bend Trash Film Festivala, na čijem su 5. izdanju i debitirali. Bend su osnovali Tihomir Galevski Gale i Hrvoje Hax Horvatić, koji svake godine okupljaju odlične mlade varaždinske glazbenike i tjeraju ih da sviraju stvari koje se, kako kažu, ostali bendovi uglavnom ne usude.

I ove godine ponovno nastupate na Trash Film Festivalu, već ste postali dio stalne postave festivala, koja vam je ovo godina zaredom i kako je došlo do toga?
Gale: Hrvoje i ja kao članovi udruge Trash osnovali smo The Fakin' Lajsne upravo u tu svrhu. Da TFL budu kućni bend festivala. Ideja je bila da svake godine pratimo repertoarom temu samog festivala. Nakon, sad već deset godina, iskristalizirao se smjer i repertoar koji se nadopunjuje od svirke do svirke… I tako već 11. festival za redom.

Neki su od vas i u organizaciji, možete pobliže objasniti ideju tj. koncept TFF-a?
Gale: Trash Film Festival je prvenstveno festival niskobudžetnih filmova, a nastao je kako bi i obični ljudi, amaterski umjetnici i filmski entuzijasti dobili dio glamura crvenog tepiha te da se njihovi niskobudžetni uratci objektivno pregledaju od strane stručnog žirija u natjecateljskom okruženju sličnih niskobudžetnih autora. Ono što mi kao udruga i festival tražimo u filmovima su dobre priče, šarm amaterskog, gotovo dječjeg entuzijazma izrade filmova i bezgranična zabava u naivnosti i pretjerivanju koji su istovremeno i subverzivno putovanje u potpunu filmsku anarhiju, koja pri
niskobudžetnom izričaju spaja redatelja, glumce i gledatelje na ravnopravnoj razini.

lajsne 1

Za one koji vas još nisu imali priliku slušati, što možemo očekivati na ovogodišnjem koncertu?
Arian: Kao i na svakom koncertu The Fakin' Lajsni, očekujte beskompromisni repertoar kultnih rock n' roll obrada. Naša specijalnost su epske pjesme koje se ne čuju često u repertoarima bendova poput „Keep Me Hangin' On“ Vanille Fudge i „Gypsy“ Uriah Heepa, no uz to uvijek ubacimo pokoju brzu i žestoku, ali i sporu i psihodeličnu. Kao i svake godine, tako i ove u repertoaru imat ćemo par noviteta koje naravno ne otkrivamo prije samog koncerta, no otkrit ćemo da nam se ove godine na vokalima pridružuju mlade i iznimno talentirane sestre Lana i Tea Lovreković. Brojeći i njih, na stageu će sad biti još tjesnije nego prije s ukupno devet članova u bendu.

Mora se priznati kako vam je scenski nastup pomalo specifičan, odakle ideja za naočale i odijela? I da naravno samo tako i nastavite?
Darko: Hm, ideju smo pobrali od glumca Sean Connerya iz filma ZARDOZ (1974) i naš outfit je svojevrsni hommage ovom legendarnom škotu.

Koji su planovi do kraja godine i gdje vas još možemo zateći?
Hax: 2020 je specifična godina i novi izazov za sve glazbenike, ne samo za TF'L. Pošto su live koncerti/festivali i klupski koncertni program u budućnosti prilično neizvjesni, većinu svoje energije budemo usmjerili u snimanje u našem studiju i a/v kooperaciju sa drugim odličnim umjetnicima na tom polju stvaralaštva. Oa ipak smo mi intergalaktički RNR bend…;) Ako se situacija s pandemijom (nadamo se svi) poboljša, svakak nas do kraja godine možete očekivati na tradicionalnom Freedom Stageu na Slobodi i u još par klupskih programa u Hrvatskoj…Imamo u planu i snimanje kultnih rock stvari za jednu stranu kompilaciju i tome se baš veselimo. R“n“R ain't noise pollution, R“n“R ain't gonna die…