Intervjui

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Uoči spektakularnog koncerta Sabatona u Opatiji, 19.08. imao sam prilike nakon dugo vremena malo sjesti i porazgovarati sa svojim dragim i dugogodišnjim prijateljem, Joakimom, koji , kad je čuo da dolazim i tražim interview sa njim, inzistirao da se obavezno vidimo prije koncerta. Što mi je bilo neopisivo drago, jer smo se zadnji puta vidjeli na njihovom koncertu u Tvornici 2015.g. dok sam na žalost onaj koncert 2017.g. gdje su bili zajedno sa legendarnim Acceptom i Twilight Forceom, propustio.

Pa smo tako eto malo sjeli i porazgovarali o svemu i svačemu, a kako se to kaže „off and on the record“, stoga krenimo redom:

CAMARO: Evo tu sam sa legendom osobno, gdinom. Joakimom Brodenom uoči najvećeg morskog metal koncerta u Hrvatskoj ove godine. Prijatelju, nismo se vidjeli podulje vrijeme, a s vama se svašta zbivalo u zadnjih nekoliko godina, zadnji puta kad smo razgovarali, to je bilo prije 2 albuma.
JOAKIM: Tako je, da, prošlo je poprilično vremena i drago mi je da smo se napokon uspjeli vidjeti.

sabaton

CAMARO: Sad ste na turneji i promovirate najnoviji studijski album, što se dešava, daj nam malo pobliže reci o svemu što se trenutno zbiva sa Sabatonom?
JOAKIM: Kako da kažem, mi ovo zovemo „The Tour To End All Tours“ (turneja svih turneja), naravno haha. (aludirao je na naziv posljednjeg albuma War To End All Wars). I ovo je jedan od prvih headlinerskih koncerata na ovoj turneji a da nije u sklopu nekog festivala nego potpuno samostalan koncert. I stvarno nam je zabavno. I zato ćemo večeras svirati malo više novih stvari sa zadnjeg albuma nego što inače to obično radimo na festivalima.

CAMARO: S obzirom da se nismo vidjeli od 2015.g. dosta toga se izdešavalo sa bandom, bilo je promjena u postavi itd. itd. Doveli ste razna pojačanja u band, jedno od jačih pojačanja je bio Tommy Johansson aka Reinxeed. On je zapravo etablirani muzičar sam po sebi na metalnoj sceni. I ima smisla da je došao u band.
JOAKIM: Pa da, bilo dosta promjena u bandu, pogotovo ako gledamo tamo od 2009.g. kad smo se zapravo upoznali i sprijateljili. A o Tommyju smo razgovarali već tamo negdje 2012.g. da bi možda bilo dobro da dođe u band, jer nam je bilo bitno da tko god dođe da bude i upoznat sa radom banda i svojevrsni fan banda, što je on definitivno bio, a k tome je odličan gitarist, klavijaturist ali i pjevač, i stvarno je slušao dosta naših stvari i albuma, tako da je jednostavno bio „prirodan odabir“ bez puno muke. I nama je bilo bitno da je to netko tko voli band radi banda a ne samo kao dobar potez u karijeri.

CAMARO: Da, to nije bio samo poslovni, nego i emocionalni potez.
JOAKIM: Upravo tako.

20220819 182907

CAMARO: Da te malo priupitam o Paru, jedinom preostalom originalnom članu Sabatona.
JOAKIM: Osim mene, valjda.

CAMARO: A dobro, ti se ne računaš, ti si iznad svega, jer ipak kad se spomene Sabaton, prva asocijacija uz ime banda si ipak ti kao frontman i jedan od osnivača banda. I svejedno se nisi promijenio. Pratio sam tvoje intervjue koje si drugima davao, i nimalo se nisi promijenio. Jednostavan i prijateljski nastrojen kao i uvijek. Znači, Paru nije „dosadio“ Sabaton, očito?
JOAKIM: Očito ne, haha. Ali ozbiljno, drago mi je da je tu uz mene i da dalje guramo ovu priču koja se zove Sabaton.

CAMARO: Ajmo malo o večerašnjem koncertu, hoćeš li nam odati malo što ćemo sve večeras imati prilike vidjeti?
JOAKIM: Kao što sam ranije spomenuo, imati ćemo mix festivalske i headlinerske koncertne setliste. Nismo dugo bili u Hrvatskoj, a nikad prije nismo svirali na hrvatskoj obali i moru, stoga ćemo imati svojevrsni mix starih klasika i pjesama sa Great War i War To End All Wars albuma.

20220819 184105

CAMARO: Moram pitati, zato što postoji jedna specijalna Sabatonova pjesma sa posebnim mjestom u mom srcu, a svojedobno kad sam je prvi puta čuo, radi nje sam usmjerio svoje „radare“ prema vama kao bandu i vašem opusu u to vrijeme. S obzirom da ćemo objaviti interview daleko kasnije nego što će biti sami koncert, pa nećemo spoilati ništa, da li ćete možda odsvirati Panzer Battalion?
JOAKIM: Ne, nažalost ne, žao mi je. To nismo svirali jako jako dugo vremena. Zadnje smo to svirali mislim u Sjev. Karolini (USA) u sklopu američke turneje, jer smo je svirali i na probi, a kad smo je izveli pred publikom, vidjeli smo da je 10-ak posto publike bilo oduševljeno i kao : „jee, sviraju tu staru stvar!!!“, ali 80% publike je doslovce imalo izraz lica da nisu prije čuli tu stvar.

CAMARO: Vjerojatno zato jer su krenuli u Sabatonove „muzičke vode“ sa kasnijim albumima, i neki od njih su možda malo i „pomodarski“ nastrojeni jer je Sabaton definitivno trenutno jedno od najjačih imena u metalu.
JOAKIM: Pa da, vrlo moguće, i zato nam jednostavno nije imalo smisla svirati tu staru stvar, ali i neke druge stare stvari, jer sa tog albuma, svi uglavnom znaju pjesmu Primo Victoria i to je to. No, povremeno ju znamo izvući iz naftalina i odsvirati kao i neke druge stare stvari. Zadnje smo to napravili na turneji 2019./20. ako dobro pamtim.

CAMARO: Možda jedna prijateljska sugestija, kad god dođete u Hrvatsku, slobodno ju odsvirajte jer imate jaku fan bazu ovdje, i Croatian Battalion broji jako jako puno fanova/članova. A i večeras je prostor rasprodan, preko 5000 ulaznica je prodano što je maksimum za ovaj prostor, i više ne stane jer bi vjerojatno prodali i više da mogu.
JOAKIM: Svakako je dobro znati i uzeti ćemo u obzir tvoju sugestiju, i svakako mi je drago čuti da je prostor ovdje rasprodan. Uvijek se ovdje osjećamo dobrodošlo.

20220819 183143

CAMARO: Htio bi još pitati kako je prošla zadnja američka turneja gdje ste pratili Judas Priest ?
JOAKIM: Bilo je fenomenalno, jedan od onih ispunjenih dječačkih snova. Iako smo i ranije svirali na istim festivalima, ali baš na turneji s njima, prije nismo bili, i bilo je fantastično. Šteta što je bila skraćena radi svih onih komplikacija.

CAMARO: Moram pitati, kako je prošao Sabaton Festival? A tamo su bili i moji dragi prijatelji iz Nanowar Of Steela
JOAKIM: Da, festival je prošao odlično, i svakako te ponovno pozivam da dođeš kad ćeš moći. A što se Nanowara tiče, odlična ekipa, fakat smo se odvalili od smijeha i zabavili, a meni su naravno najviše „upale u uši“ njihove Norwegial Reaggaeton i Valhalleluja.

CAMARO: Pretpostavljam i Uranus isto?
JOAKIM: O da, haha, svakako. A ubuduće možda i bude neke zajedničke suradnje, vidjet ćemo.

Sabaton

CAMARO: I za kraj, što želiš poručiti svim hrvatskim fanovima i našim čitateljima?
JOAKIM: Prije svega se ispričavam i sorry svim našim fanovima zato što nismo tako dugo bili u Hrvatskoj, imali smo neke planove koje nam je pandemija pokvarila. Ali nam je jako drago što smo napokon tu. Iako je dosta komplicirano složiti turneju u zadnje vrijeme.

CAMARO: Hvala ti još jednom na vremenu koje si odvojio za mene, i vidimo se naprijed u foto pitu.
JOAKIM: Pripazi na trećoj pjesmi.

CAMARO: Mogu si misliti što će biti.
JOAKIM: Da, haha, biti će bum i bang i na prve dvije pjesme ali na trećoj ćemo rokati iz „svih cijevi“ tako da pripazi na pirotehniku dok si dolje, haha.

CAMARO: Svakako, hvala ti još jednom na svemu i do nekog drugog viđenja.

 

 

IzvještajiAlter Bridge, Halestorm, Mammoth WVH u Domu sportova


Električni orgazam u Tvornici


Andre Rieu razgalio Arenu


Clutch i Tvornica treći put


Orvel + Grgur u Močvari


Mingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici


Trio Christiana Sandsa otvorio Zagreb jazz festival


Sufosia predstavila novi album u Močvari


November fest No.2. dan 1.


Stjepan Jimmy Stanić i The Boys u VIB-u


Sting oduševio u zagrebačkoj Areni


Phantasmagoria u Boogaloou


COTA G4 izrokala Hard Place


Death metal veselje usred Budimpešte