Intervjui

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Svako ima svoju priču koliko god je držali sami za sebe i na van pokazivali društveno prihvatljivo ponašanje. I Mahir Kapetanović je jedan od onih glazbenika koji je vrlo prisutan na razne načine na sceni, od čestih gaža do TV showova. Pod umjetničkim imenom Mahkey odlučio je podijelili svoju osobnu priču kroz solistički album čiji se izlazak očekuje u drugoj polovici godine. Pjesma „Kada ljubav zavija“ najavljuje to izdanje, a mi smo odlučili malo više saznati o njemu i podijeliti njegovu priču.

Više od desetljeća prisutan si na glazbenoj sceni. Koliko su glazbeni showovi u kojima si sudjelovao oblikovali tvoje viđenje glazbe i jednog puta glazbenog izvođača na sceni?
Showovi oblikuju/uništavaju živote. to je istina. Sve je kako osobno sebe hendlaš. Ovo stoljeće je počelo kao sveopća izgubljenost i traženje, tako sam i ja na kraju sam skupio hrabrost i vratio se korijenima. Tu sad idem ALL IN. Uspio sam doći do suglasnosti sa svim svojim ličnostima. Napokon surađuju.

Tek sad objavljuješ album. Koliko je sazrijevala ta tvoja vizija albuma i glazbenog smjera u kojem sada ideš?
Kao kantautor napisao sam stotine pjesama i u svom katalogu imam nekoliko „albuma“ kroz životne faze, no ovo je prvi album kojeg sam stavio pod službeno jer je koncentracija svega što sam pokušavao dobiti od svog rada i kasnonoćnog krvarenja. Može se reći da je ideja sazrijevala dugo u meni, ali tek sam prošle godine udario temelj na koncept i zapravo konkretno stavio što ja zapravo želim od svog života. U tome mi je pomogla činjenica da sam sedam mjeseci već na rehabilitaciji od alkohola.

Tvoj prvi album zvat će se „Osobna karta izbjeglice“. Odakle taj naziv i koja je priča iza njega?
Album se zove „Osobni karton izbjeglice“ i naziv je došao kroz činjenice da sam usmjerio sav fokus na ono što moje pjesme zapravo govore. Unutra su ljubavne katarze, borbe s demonima kroz „pijanost“ pogonskog goriva što bi rekao pokojni Igor Mandić i kroz svu tu nit koju čini mene. Tu se nalazi eskapizam - potraga i bijeg za onim što smatram svojim domom. Cijeli život, od rođenja su mi iščupani korijeni, na što bih nadodao da sam imao svojevrsnu privilegiju kao jako mlad shvatiti koncept jednakosti, slobode i karakter samostalnog razmišljanja. Vrtili smo se oko tih tema dok smo radili pretprodukciju jer smo znali da je ključ pjesama moj eskapizam i u jednom je trenutku moja majka moja poslala moj osobni izbjeglički karton jer je čistila stan nakon što je djed preminuo. Tamo je pronašla sve sačuvane dokumente, a baš smo tada Rejhan (producent) i ja slušali pjesmu koja je treba postati moj sljedeći singl. Samo ću reći, bilo je suza. To je onaj trenutak kada ti se otvore oči. Znali smo kako zaokružiti priču. Samo ću naglasiti, album je sniman na Pelješcu u mjestu Orebić, koji je mene i obitelj prihvatio u jednom trenutku kao izbjeglice.

mahkery 1

Karijera glazbenog profesionalca puna je odricanja, kako ti to hendlaš?
Karijera počinje onda kada odlučiš svoj život usmjeriti u pravo vrijeme na pravo mjesto. Odlučio sam najveću žabu pojest odmah na početku putovanja i započeo svoju rehabilitaciju od alkohola na jedini način na koji se to zapravo i može. Taj je način ružan, neugodan i čini se vječan, ali nije.

Vrijeme iza nas (vrijeme pandemije) otvorilo je mnoga pitanja o ljudskoj egzistenciji, o podijeljenosti i općenito o ljudskoj naravi. Kako je to sve na tebe utjecalo, kao čovjeka, a onda i kao umjetnika?
Pandemija je uradila svoje na svima. Meni osobno nije bilo u tom trenutku teško biti doma u svom improviziranom studiju, raditi na sebi, ali stvorio sam jednu lošu naviku – pio sam kod kuće. Kada ti dom postane krčma, onda imaš problem. No, sva sreća jako sam puno radio na pjesmama, krvario sam čak i više jer nisam htio biti ona osoba koja to shvaća kao zatvor, već kao priliku. Ne volim opredjeljenja u većini slučajeva, tako da me nisu dotakle previše teme o cjepivima i raznoraznim modernim temama, sve dok ljudi spavaju po ulicama, obiteljsko nasilje prolazi ispod radara i žene moraju kupovati „pribor“ za sanaciju menstrualnih ciklusa. Ostale stvari dolaze tek u neki drugi ili treći plan. Ako išta imam za reći.

Koliko očekuješ od svoje glazbe? Najavio si svoj rad kao da Božo Vreću pjeva Nirvanu. I Božo Vrećo i Nirvana su subkulture.
Odrastao sam u predgrađu Zagreba, u Sigetu, i provlačim ga kroz sve pore svoje glazbe. Nirvanu mi je otkrila tetka koja je generacija grungea. Pričala mi je da su se kao razred dogovorili 1994. ići na koncert Nirvane u Ljubljanu i ostala je na granici zbog bosanskih papira. Siget kao takav je kvart supkultura. Krajem devedesetih i prve polovice 2000-tih ako klinac nagledao sam se svakakvih stvari i doživio mnoga iskustva. Među njima su i mračne strane subkulturalnih običaja. Mislim da će mnogi moji vršnjaci prije svega razumjet vibe koji smo prenijeli u albumu. Što se tiče Bože Vreće, moram reći, sevdah mi je u krvi. Odrastao sam u kući harmonike i rock'n'rolla i ne bih volio da je ikako drugačije bilo.

Kada će album biti objavljen?
Album će biti objavljen ove jeseni ako sve bude išlo onako kako smo to zamislili.

Koji su ti planovi?
Planovi su jednostavni: okupiti bend, izbacivati pjesme, pustiti album van, svirati koncerte - napokon živjeti u punom smislu riječi, raditi dalje. To je ono što jedino i najbolje znam. Želim vratiti zajednici ono što je meni dano slušajući glazbu.IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala