paraf

Riječke punk i post-punk legende Paraf objavile su novi live album „DELTA LIVE ALBUM 2022.“ te reizdali drugi album “Izleti” na vinilu. „Izleti“ su originalno objavljeni 1981. godine, ali i dan danas, premda s odmakom od preko četiri desetljeća, lako je zaključiti da se radi o jednom inovativnom albumu koji i dalje zvuči svježe i aktualno. Stoga i ne čudi da Paraf ima istaknuto mjesto na samom početku antologije Vinka Barića o hrvatskom punku i novom valu. „Paraf se smatra prvim istočnoeuropskim te prvim punk rock bendom u socijalističkom sustavu.

Osnovani su krajem 1976. godine te su tako i jedini ex-Yu predstavnici one povlaštene punk elite 'class of 76'.“ (Vinko Barić: „Hrvatski punk i novi val '76 – '87", Solin 2021. str. 19). Ali, podsjetimo, nakon objavljivanja prvog albuma „A dan je tako lijepo počeo..." (1980.), frontmen i gitarist Valter Kocijančić napustio je bend i u grupu dolazi pjevačica Vim Cola, a potom i novi gitarist Mladen Vičić Ritchie te klavijaturist Raul Varljen. Tako su Paraf promijenili zvuk, usmjerivši se prema eksperimentalnom new wave zvuku, a u novom sastavu objavili su još dva albuma: „Izleti" (1981.) i Zastave" (1984.).
Upravo je objavljen „DELTA live album 2022“, njihov novi album uživo, snimljen u travnju 2022. godine na koncertu u Rijeci. Oba izdanja Paraf će promovirati iduće subote, 11. ožujka 2023. nastupom u zagrebačkom Boogaloou. Tim smo povodom popričali s pjevačicom grupe Pavicom Čabrijan - Pave (tada Mijatović), poznatijom kao Vim Colom te njezinim suprugom, originalnim basistom benda, Zdravkom Čabrijanom - Zdravetom.

paraf

SG: Evo, da počnemo od kraja… Upravo je izašao vaš novi, drugi album uživo ,,DELTA live album 2022." Molim par riječi o samom albumu, kako je došlo do ideje za izdavanje, što se nalazi na njemu...
Pripremajući se za svirke kojima su se promovirala reizdanja trilogije Parafa, koncertni smo program složili tako da sviramo stvari iz svih faza benda. Odlično smo kliknuli i upravo pred svirkom u Rijeci upalila nam se lampica: zašto ne bi smo to snimili? S obzirom da na koncertima stvarno uživamo, htjeli smo zabilježiti i ovu fazu benda, zajedničku energiju u trenutku kada smo oktet, molim lijepo… Na albumu je izbor pjesama iz svih faza benda od pjesme „A dan je tako lijepo počeo“ do „Zastava“, uključujući i singlove „Rijeka“ i „Fini dečko“.

SG: Za sada je album objavljen samo u CD formatu. Hoće li biti objavljen i na vinilu?
Tako je. Za sad je objavljen CD i 'stream', a uskoro bi trebalo biti objavljeno vinilno izdanje.

SG: Pojavili su se i video spotovi za pjesme “Goli otok”, „Želim biti vojnik" i “Nestašni đački izleti” s koncerta u Delti... Znači li to da ste uz audio, snimili i cijeli video nastupa u Rijeci?
Točno, koncert smo snimili kako video tako i audio, a do sada su na Youtube-u objavljene pjesme “Želim biti vojnik” (s albuma „Izleti2), „Otok Goli“ (pjesma iz prve faze benda), “Nestašni đački izleti” (s albuma „Izleti“), a uskoro će izaći i “Javna kupatila” koja je također s albuma „Izleti“. Nastavak slijedi, a sve je u sklopu promocije našega novoga albuma uživo.

{youtube}9EsO0uZy-p8{/youtube}

SG: Prije par godina dogodio se 'reunion' Parafa nakon više od 30 godina. U početku je to bila samo prva postava s Valterom Kocijančićem kao frontmenom, a kasnije vam se pridružila i druga s Vim Colom kao pjevačicom. U ovoj proširenoj postavi ste već nekoliko puta nastupili tijekom godina, ali samo u posebnim prigodama. Kako je došlo do ponovnog okupljanja i kako funkcionirate kao bend s dva frontmena? Tko je danas sve u bendu?
Cijela se priča zakotrljala kada je izdavačka kuća Dallas odlučila objaviti reizdanje CD box trilogije Parafa u kojem su sva tri albuma, dva singla i do tada neobjavljen live album iz 1985. godine. Otada smo počeli raditi zajedno i odlično smo kliknuli. Uzajamno si punimo baterije... Paraf danas ima osam članova: Pavica Čabrijan - Pave (aka Vim Cola, vokal), Iva Močibob (back vokal), Valter Kocijančić (vokal, gitara), Zdravko Čabrijan – Zdrave (bas i vokal), Raoul Varljen – Ruljo (klavijature), Vlado Simčić – Vava (gitara), Deni Šesnić (gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi.)

SG: Valter je otišao prije same promocije albuma „A dan je tako lijepo počeo..." tako da je Vim Cola preuzela glavni vokal na koncertnoj promociji. Sjećam se promocije u Kulušiću krajem 1980. godine. Na prvu nam je to bio šok, vidjeti žensku pjevačicu jer nismo znali da Valtera više nema, ali mogu reći da se Vim Cola odlično snašla i odradila sjajan posao... Kako ste se u svemu tako brzo snašli i uopće pronašli Vim Colu?
Zdrave: To je bila jedna ozbiljna frka. Album tek što je objavljen, trebalo je svirati promocije......Pave sam poznavao još od osnovne škole, bila je dio našeg „punk-čopora“. U to smo vrijeme počeli i hodati pa je to nekako bilo logično, prirodno...

SG: Nakon odlaska Valtera ste u relativno kratkom roku objavili prvo singl „Fini dečko", a zatim i cijeli album „Izleti" koji je proglašen za jedan od najboljih albuma ex-Yu novovalne scene. Kako ste uspjeli u tako kratkom vremnu napraviti toliko kompleksnog i zahtjevnog materijala koji i dan danas zvuči svježe i moderno, tj malo više o samom albumu „Izleti“ i njegovom stvaranju.
Dolazak novih članova donio nam je i novu energiju. Silna masa toga bila je u nama, tražili smo i otkrivali nove zvukove, drugačije ritmove, nove oblike i radili kao sumanuti. „Nestašni đački izleti govore o našoj tadašnjoj svakodnevnici i režimskoj paranoji. Prostorija u kojoj smo vježbali nalazila se na graničnom prijelazu sa Slovenijom, svaki smo dan odlazili vlakom a vraćali se iduće jutro radničkim vlakom. Bilo je ljeto i vruće do pakla.

paraf

SG: Nedavno je na vinilu izašao i vaš drugi album Izleti" objavljen u originalu 1981. godine. Na vinilnom izdanju albuma su i dva bonusa, vaš hit singl „Fini dečko" iz 1981. koji do sada nikada nije izašao na albumu i dosad neobjavljena pjesma „Praznik". Tako ste završili s reizdanjima svih albuma jer su predhodno objavljeni i prvi „A dan je tako lijepo počeo..." i treći „Zastave". Povrh toga je izašao i CD box sa sva tri albuma i dosad neobjavljenim live albumom iz 1985. godine. Kako se i gdje mogu nabaviti svi navedeni albumi?
Mogu se potražiti u Dallas shopu, Dirty Old Shop, preko Amazona i na druge načine...

SG: Na koncertima napokon svirate materijal sa sva tri albuma (plus singlovi), što znači da svirate i pjesme sa trećeg albuma „Zastave" koji je, čini mi se, nekako uvijek bio zapostavljen.
„Zastave“ su imale neobičnu sudbinu. Bio je to naš iskorak u konceptualan album, inspiriran atmosferom balkanske krčme, s podmuklim ritmovima i elegičnim vokalima. Ništa nije slučajno. Pri kraju snimanja preminuo nam je gitarist. Album je objavljen sirov, jer nismo dovršili remix. Bio je dobro primljen od publike. U bend je tada došao novi gitarist Mladen Ilić. Puno smo svirali u to vrijeme. Upravo sa „Zastavama“ sudjelovali smo na Mediteranskom bijenalu mladih u Barceloni gdje smo u glazbenom dijelu festivala predstavljali 'Jugu'. Sve ono o čemu smo pjevali na „Zastavama“ ubrzo se počelo pretvarati u ružnu stvarnost. Vrijeme je pokazalo da su pjesme u neku ruku bile proročanske.

SG: Na albumu „Zastave“ sudjelovao je i Dean Knez iz Laibacha. Kako je došlo do te suradnje i što je on odradio u stvaranju „Zastava“? Na albumu je kao član benda potpisan i riječki alter guru Goran Lisica – Fox, koliko sam upoznat, vaš tadašnji menadžer.
Riječka i slovenska scena su u vrijeme početka punka i Novog vala bile usko povezane pa je kroz razna prijateljska druženja došlo i do suradnji. Na albumu „Izleti“ sudjelovao je Aldo Ivančič iz grupe “Borghesia”, na “Zastavama” Igor Leonardi (Miladojka) i Dejan Knez iz Laibacha koji je radio omot za “Zastave”. Goran Lisica-FOX je bio naš ravnopravni član a bio je zadužen i za duhovno usmjerenje...

SG: Danas imate i nove pjesme... Kako je došlo do stvaranja novog materijala i planirate li možda objaviti album s novim materijalom?
Imamo mi masu novog materijala. Ovaj novi materijal je relativno novi, jer neke skice postoje već preko 20-30 godina. Stalno se rađaju nove ideje. Neke su pjesme već i objavljene: „Bez lica“, „Novi Berlin“, „Dosta“, a na nekima se radi. Ukratko, istražujemo…

Paraf 3

SG: Postavit ću vam i pitanje koje se ne može zaobići… Možete li usporedite Paraf i scenu od prije 40 godina i danas?
To je neusporedivo, jer svako je vrijeme priča za sebe. U ono vrijeme nisu postojale tehničke mogućnosti koje postoje danas ali smo imali nešto što povezuje ljude. U zraku se osjećala kreacija, energija koja pršti i improvizacija. Danas prevladava komercijalni konformizam i konzumerizam, prepisivači i nedostaje originala.

SG: U posljednje vrijeme često svirate. Svirali ste na EXIT-u u Novom Sadu, najprestižnijem festivalu na Balkanu, pa u Ljubljani, Beogradu, Zagrebu... Planirate li neku veću turneju i još novih nastupa na festivalima?
Svi ti koncerti bili su zapravo promocija reizdanja naše CD box Trilogije i CD Delta live. U nastavku planiramo raditi na novom materijalu, a ako uleti neka dobra svirka – super! Ne opterećujemo se time.

SG: Na vašim koncertima pored starih fanova može se naći i poprilično mlade publike. Dokaz je to da vaša glazba ne zastarijeva. Čini mi se da su neki vaši tekstovi aktualniji danas nego u bivšem sustavu za kojega su nastali, a to je, rekao bih, više nego zanimljivo…
Neprocjenjiv je susret s mladom publikom koja poznaje naš rad iako tada još nisu bili, kako se kaže, niti u planu... Aktualnost tekstova dokazuje da vremenski i politički kontekst ne može promijeniti iskonsku potrebu prkosa neprirodnom, lažnom i pokvarenom. Inspiracija je svugdje oko nas.

SG: Imate li kakvu poruku za mlade fanove?
Da. Mladi, nemate pojma koja ste snaga i možete sve samo ako to želite… Nemojte spavati, vrijeme prolazi i ovdje smo samo privremeni gosti.

Paraf

SG: Također i sama vaša glazba je još uvijek 'in', punk nikad nije umro, a vaša druga faza gdje koketirate sa post punkom, pa i darkwaveom je danas opet u centru zbivanja!
Koketiramo, hahaha…. Pa mi živimo u darkwaveu, a ovo vrijeme svakako je post punk! Paraf je živ organizam koji reagira na podražaje, razvija se i nisu nam drage kako žanrovske tako ni ostale etikete koje ograničavaju. Punk nije i neće umrijeti dokle god postoji “neravnoteža”. Možda jest površno gledano, to neka marginalna ljudska skupina ljudi čije glazbeno stvaralaštvo često osporava dosadni mainstream. Punk je drugačija estetika, svjetonazor, prst u oko! Punk su oni koji ne pristaju! Paraf je kao stablo: ima korijene u punk zemlji, a onda je stablo raslo i razvilo krošnju, dobilo nove grančice…

SG: Kad smo već kod toga, tko su vaši glazbeni i ostali uzori pri stvaranju glazbe i u životu općenito?
Što znači glazbeni uzor? Volimo slušati svašta, primjerice Joy Division, Davida Bowiea, Ramonese… Nabrajanje bi predugo trajalo. To ti je Leptirov efekt, sve utječe na tebe i ti utječeš na sve.

SG: Postavit ću i ono vječito pitanje: tko je bio prvi punk band na ovim prostorima – Pankrti ili vi?
To je nevažno. Kome je važan taj primat? Rijeka i Ljubljana su u to doba imale fenomenalne alter scene, blisko povezane. Pankrti i Paraf i danas su živi unatoč i usprkos.

SG: U subotu 11.03.2023. ćete imati svoj prvi samostalni koncert u Zagrebu nakon skoro 40 godina! Biti će to promocija novog live albuma i vinilnog reizdanja albuma „Izleti"! Što nam pripremate i što očekujete od tog koncerta?
Osim “Izleta” svirat ćemo, dakle, izbor pjesama sa svih albuma. Očekujemo dobru svirku i jaku, snažnu energiju. Ukratko, bit će jaaaaako glasno…

SG: Hvala vam na ugodnom razgovoru i vidimo se u subotu u zagrebačkom Boogaloou!