Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nezaboravnu večer šansone, jazza i ljubavnih stihova pripremili su sinoć za punu Tvornicu naš veliki pjesnik, skladatelj i kantautor Arsen Dedić, njegova supruga Gabi i njihov sin Matija sa svojim triom (Mladen Baraković na basu, a umjesto Krunoslava Levačića na bubnjevima je bio Janko Novoselić).

Koncert je otvorio Arsen pjesmom Tvoje tijelo - moja kuća, a nastavio je trio sa Laurom, temom iz "U registraturi" u odličnoj jazz verziji.

Dvosatni koncert uključivao je najljepše ljubavne pjesme Gabi koja je, uz pratnju trija, otpjevala svoje nezaboravne pjesme (Kako mogu vjerovati, Ni ti ni ja, Kuća za ptice, Nada, Pusti me da spavam, Pamtim samo sretne dane, Vino i gitare i dr.), a posebno me oduševio Otok u osvježenom aranžmanu s kojim je i otvorila svoj dio koncerta.

Na trenutke su Gabi i trio zvučali malo neuvježbano i nesigurno, bubnjevi kao da su pobjegli s nastupa na nekoj hotelskoj terasi, ali su se ipak snašli u improvizaciji.

Iako je atmosfera bila nježna i cvjetna, publika je rukama popratila Pamtim samo sretne dane kao da sluša Radetzky marš, a ne vječni šlager. No, u takvim trenucima publika želi pokazati svoju radost i oduševljenje na jedini način koji zna.

Gabi je naprosto blistala: bila je vedra, rasplesana i raspjevana, vrlo elegantna, iskrena i romantična. Za ovu divu vrijeme nije ""rijeka bez obala"", njen glas i ekspresivnost ne jenjavaju, samo je odnose sve više, k novim izazovima.

Ne propustivši ironizirati i parodirati famu koja se diže oko Valentinova, Arsen je bio odlično raspoložen: vrlo lucidan, duhovit, ciničan, ali i romantičan; kao i uvijek.

Njegov je nastup bio vrlo raznolik: na početku je pjevao uz matricu (Nisam ti dospio reći, Vrijeme je rijeka bez obala, Ivan bez zemlje, Djevojka za jedan dan), zatim je nostalgično sa triom izveo Sve što znaš o meni i Otkako te ne volim, uz Matijinu pratnju vrlo je predano otpjevao Sve te vodilo k meni i Tvoje nježne godine, opušteno i kabaretski pjevao je uz klavirsku pratnju svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Branka Bulića (Hvala ti, Bijela lađa), sam je izveo na klaviru Kulture neće biti i Lu, sa Gabi je oduševio publiku (Bit ćeš uvijek moja, Stari moj) te čitao svoju poeziju.

Gabi i Arsen su u dva sata uspjeli stvoriti nježan i zaljubljenički, ali i zabavan i kabaretski, te prije svega domaćinski i obiteljski ambijent prenoseći publici svoju glazbu i stihove tako neposredno i opušteno, s jednakim žarom kao što su to radili i prije 50-ak godina.

Na kraju koncerta svi su zajedno izveli Ujevićev Odlazak i naklonili se prezadovoljnoj publici koja ih je ispratila zasluženim dugim pljeskom.