Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Matija Dedic Rab JazzOtvorenjem izložbe fotografija "Portreti jazz i blues glazbenika" neumornog kroničara jazz zbivanja u Hrvatskoj Davora Hrvoja, u rapskoj Galeriji Pik 8. je rujna započeo prvi Rab Jazz Fest.

Hrvoj je, ovoga puta u ulozi fotografa, izložio fotografije koje predstavljaju njegov osobni izbor portreta jazz umjetnika snimljenih na europskim pozornicama u posljednja tri desetljeća, s posebnim akcentom na hrvatsku Jazz ikonu Boška Petrovića. O izložbi su govorili autor Davor Hrvoj, Voditeljica Muzejsko-galerijeske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Rab Barbara Marelić, koja je pročitala pozdravno pismo akademskog glazbenika Ratka Vojteka, i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić koji je istaknuo važnost pokretanja festivala za grad i otok te je zahvalio entuzijastima koji su pokrenuli festival, voditeljima kultnih jazz klubova: Goranu Ćuku (Moderato caffe) i Marinu Javoranu (Beach Bar Banova Vila) i umjetničkom ravnatelju Bruni Mičetiću.

Prvi koncert festivala održan je u prekrasnom i posebnom ambijentu pod zvonikom nekadašnje crkve sv. Ivana Evanđeliste u Rabu. Organizatori su za prvi koncert festivala, koji je najavila Katarina Bačić, odlučili dovesti trenutno najjače jazz ime na području Istočne Europe - Matiju Dedića. Iako je bilo bojazni od lošeg vremena i zahtjevnosti prostora, pod drevnim apsidama jazz je dobio svoje pravo mjesto za početak uspješnog festivala. Dedić je u neformalnom druženju uz kavu već najavio da se sprema prelijep koncert. Tako je i bilo. Neuobičajeno za jazz koncerte, ispostavilo se da Matija ima brojne obožavatelje na otoku. Više stotina ljudi zapljeskalo je našem ponajvećem pijanističkom jazz virtuozu. U sinergiji s publikom Dedić svoj koncert ''Matija svira Arsena'' otvara temom iz ''Glembajevih''. Potom nas oprezno uvlači u poznatu Arsenovu melankoliju dodajući humoristična jazz preludiranja čime na vidjelo izvlači posebnost svoje interpretacije u toplu ugodnu ljetnu večer. Matija svoju skromnost pokazuje intimnim kompromisom između Arsena i njega ne oduzimajući melodijsku liniju poznatih skladbi već jazz implementacijama u prepoznatljive harme osnažuje jazz doživljaj u publike.
Rab Jazz izlozba
Na vrhuncu koncerta, poziva svog dragog gosta večeri, kantautorskog pobratima s Raba Hrvoja Hodaka. Baršunastim ugodnim glasom Hrvoje uz Matiju podsjeća na Arsenovu uspješnicu ''Kuća pored mora'', zatim na skladbu „Moj brate“ koju je Arsen napisao za splitski festival 1967., ali i na svoj duet hit s Arsenom, pjesmu ''Mjesto''. I Hrvoje i Matija zaslužili su gromoglasan pljesak publike nakon čega Matija ostavlja Hrvoja da otpjeva pomalo zaboravljenu pjesmu ''O mladosti'' uz gitaru. Rab voli i Hrvoja i Matiju i najradije bi da obojica nastave koncert. Matija je drugi dio koncerta nastavio pravim umjetničkim performansom na klaviru izvodeći ''Moderato cantabile''. Disperzirajući melodijsku liniju do neprepoznatljivosti, gotovo do onomatopejskog suzvučja klavirskog okvira i žica, postižući šum valova i grmljavinu nadolazeće nevere, kao da je dao kratak omaž rodnom Arsenovom gradu Šibeniku. Divotu ovom moru, rimskim zidinama opasanom Rabu i posebnom ozračju Matija je dao odsviravši dva bisa, ali i bisere iz Arsenovog trezora vrhunske glazbe; prvo je odsvirao ''Ne plači'', da bi završio po publiku i njega ekstatičnom ''Tamo da putujem''.

Rab može biti sretan što je Dedić stigao na festival baš u ovo ugodno vrijeme pred kraj ljeta. Nije pokazao nimalo umor od duge koncertne sezone već je sigurno i s puno emocija oživio Arsena u sebi i nama. I Matija i Hrvoje naglasili su koliko je potrebno da ovakav festival zaživi na Rabu jer ih na ovim prostorima i nema puno. Matija je naglasio oduševljenje Rabom, koncertom, organizacijom samog festivala, a brojni čestitari prilazili su mu dugo nakon koncerta. Sve ih je prihvaćao sa smiješkom, a nasmiješeni i sretni bili su i gradonačelnik Nikola Grgurić bez kojeg ovaj festival ne bi bio moguć, ali i umjetnički direktor Bruno Mičetić koji je najavio i ostala dva dana s događanjima po gradu Rabu.

Slijede nam koncerti Brune Mičetić trija na Trgu Slobode na popularnoj Pjaceti u 20:00 te Zvjezdan Ružić trija u 21:45. Festival završava u subotu koncertima na Poljanici kneginje Mande Budrišić i to od 20:00 h Damjan Grbac Gipuja te završni koncert na istom mjestu trija Elme Burnić od 21:45. Ljubitelji jazza mogu žaliti da ovaj festival nije popraćen televizijski ili radijski ili makar preko streama jer je riječ o vrhunskim glazbenim događanjima. S pravom je Rab Jazz Festival dobio ovakav snažan publicitet u zemlji i svijetu. Porinove nagrade, barem što se tiče jazza, jamče iznimne glazbene doživljaje u ova tri dana.