Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hindi zahra 1

Hindi Zahra je francusko-marokanska kantautorica i samouka glazbenica koja je svjetsku pozornost privukla svojim debitantskim albumom "Handmade" objavljenim 2010. pod Blue Note etiketom. U Beogradu je 9. veljače u sklopu Musicology Barcaffe Sessionsa nastupila u Bitef Art Cafeu i započela europsku turneju kojom promovira svoj novi album "Homeland".

Propustila sam je slušati u Ljubljani prije dvije godine, tako da se nisam usudila propustiti i beogradski koncert. Glazbu koju izvodi možemo staviti pod okrilje world musica zbog naglašenog orijentalnog prizvuka, no Hindi u svojim pjesmama vješto isprepliće pop, jazz, funk, soul, folk i blues. Od samog početka pokušali su je povezati s Billie Holiday zbog njezine boje glasa, no način pjevanja i bliskost berberskoj glazbi definitivno je čini originalnom glazbenicom.

hindi zahra 3

Sve što sam očekivala palo je u vodu onog trena kad sam stupila u Bitef Art Cafe. Najavljeni intimni koncert pretvorio se u krcati koncert. Iznenadilo me koliko je beogradska publika željno iščekivala Hindi, a kada se u konačnici pojavila na pozornici u svojoj dugoj crvenoj haljini, klicanje nije prestalo do završetka koncerta. Hindi je također otvoreno pokazivala oduševljenje toliko srdačnim prijemom jer, kako je i sama rekla, ovo joj je bio prvi nastup u Srbiji.

Uz pratnju šestero glazbenika na klavijaturama, električnoj i akustičnoj gitari, basu, bubnjevima i udaraljkama, Hindi Zahra briljirala je u vokalnim interpretacijama svojih pjesama koje su definitivno prilagođene live nastupima za razliku od puno mirnijih albumskih snimaka, dok su pojedini svirači dokazivali svoju multiinstrumentalnost dodavanjem flaute, trube, krilnog roga, cabase i ostalih udaraljki.

hindi zahra 4

Setlistu su većim dijelom, očekivano, činile pjesme s novog albuma iako nije propustila izvesti najuspješnije skladbe s debitantskog albuma. Izvodeći "Dream", Hindi je bila dovoljno opuštena da se upusti u jazz improvizaciju sa sviračem krilnice što je zaista bilo zahvalno slušati iako bi takve izvedbe ipak bile zapaženije i primjerenije nekom tišem prostoru, a ne klubu u kojem se publika nadglasava s izvođačima na pozornici. Publika je uz opće oduševljenje dočekala dosad najpoznatiji singl "Beautiful Tango" koji ju je vinuo u sami vrh world music scene. Glazba Hindi Zahre jednostavno svakog dovodi do neminovnog njihanja u ritmu. Ima nečeg opijajućeg u njezinim mantričkim melodijama, pogotovo kad vidite koja količina sreće i uživanja izlazi iz nje te kako ima sjajnu komunikaciju sa svojim bendom. Tekstovi koji veličaju ljubav i donose žive slike marokanskog načina života dobivaju dodatnu težinu i snagu dok proizlaze iz njezina nastupa. Hindi Zahra je utjelovljenje samosvjesne arapske žene, dovoljno ženstvene, dovoljno snažne, dovoljno ljupke i u isto vrijeme dovoljno divlje. "Set Me Free" uvjerljivo je bila vrhunac koncerta gdje je nakon svima poznate pjesme uslijedilo jammanje cijelog benda u disonantnoj arapskoj ljestvici. Hindi je tada uz zvukove bubnjeva animirala publiku na plemensko glasanje, a onda se i sama dovela u ekstazu headbangajući toliko dugo da se u jednom trenutku moglo zamijetiti čuđenje na licima članova benda. U trenu nas je uvukla u neku sliku arapskog plemena koje pleše oko vatre u planinskom području Atlasa.

hindi zahra 2

Teško je nadmašiti ono što se dogodilo na vrhuncu koncerta, no publika nije olako pustila izvođače sa scene. Nakon regularnog 90-minutnog nastupa uslijedio je bis gdje su izveli "Cabo Verde" i "Stand Up" s naglašenim reggae elementima koji su dodatno rasplesali sve okupljene.

Zaista je bilo zanimljivo sve to doživjeti uživo. Nova mjesta i novi gradovi uvijek ostavljaju pečat na nama. Umjetnici su ti koji još više upijaju nove kulture i bilježe dotad nepoznate susrete. Hindi je rekla da inspiraciju uvijek crpi od ljudi koje sretne na turnejama. Iskreno se nadam da će nakon Ljubljane, Beograda i Sarajeva, koji su na njezinom popisu gradova, konačno i Zagreb doći na red.