Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/1m.jpg, Đole u Splitu, Center}

U prepunoj Spaladium Areni popularni srpski kantautor, pjesnik i glumac poznat po svojim baladama i povijesnim pjesmama Đorđe Balašević sa svojim je bendom Panonska mornarica održao još jedan od koncerata za pamćenje. Time je dokazao da ga s razlogom smatraju jednom od najvećih glazbenih legendi na ovim prostorima.

Balašević ulazi u svom poznatom stilu. Mornarska kapa, jednom rukom u džepu, a drugom mami publiku da s njime zapjeva.

Dolazim, da te opet zaprosim, dok te drugom ne daju, ljubavi moja.

Panonska mornarica obučena u bijele uniforme pristajala je nekićenoj scenografiji. Na samome početku dao je doznanja publici da ih čeka nezaboravan koncert i svoje obećanje je ispunio. Zatim hitom Panonski mornar, kojim je 1979. osvojio Splitski festival, diže publiku na noge i koncert počinje u punome sjaju.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/2m.jpg, Đole u Splitu, Center}

Publika je kao i svakog puta sa Đolom pjevala stihove svih njegovih dobro poznatih hitova, a muškarci kao da su poludjeli za Devojkom sa čardaš nogama i Maloj garavoj. Djevojkama je prepustio Vasu Ladačkog u svom poznatom stilu.

Kao i uobičajeno na Đoletovim koncertima publika je i ovog puta zatrpala binu plišanim zečevima, koje Balašević s osmjehom na licu sprema prvo u svoj zagrljaj, a potom u svoju kolekciju.

Hitom Neki novi klinci, Balašević je prstom pokazao prema publici. Kasnije je rekao pa naravno kako se vi ne bi sećali ove pesme, napisao sam je godinu dana prije nego što ste se vi rodili misleći na mladu publiku u prvim redovima.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/3m.jpg, Đole u Splitu, Center}

Ponajprije duhovitošću je najavljivao kraj koncerta pitajući publiku Jel vi znate od kada se vama piški?. Kasnije je još izjavio Vi mi uopšte ne izgledate kao publika koja izlazi iz dvorane!

Koncert se može opisivati na toliko načina, ali vjerojatno je najbolje opisati ga ovako:

Postoji jedna stvar. Ja sam kao neki tekstopisac, samouki pesnik. Postoji toliko predivnih reći kojima se neke stvari mogu opisat, a opet nekad neki najlepši opisi stanu u jednu, dvi, tri reći i ponekad su to psovke. Kakav je bio koncert? U pičku materinu.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/djoleST/4m.jpg, Đole u Splitu, Center}

Ako ste propustili ovaj koncert požurite jer Đole 18. prosinca pjeva u Areni Zagreb, a dan kasnije premijera Balaševićevog filma Kao rani mraz biti će održana i u Zagrebu..

Evo kako je to izgledalo:

1. Noć kad sam preplivao Dunav
2. Panonski mornar
3. Neki novi klinci
4. Ćaletova pesma
5. Na bogojavljensku noć
6. Stih na asfaltu
7. Boža zvani pub
8. Ljerka
9. Mala garava
10. Miholjsko leto
11. Lađarska serenata
12. Galicija
13. Mirka
14. Namčor
15. Provincijalka
16. Nedostaje mi naša ljubav
17. Lakonoga
18. Devojka sa čardaš nogama
19. Slabo govorim madžarski
20. Anita
21. Čivutski vrt
22. Priča o Vasi ladačkom
23. Bezdan
24. D-mol
25. Jednom
26. Ringišpil
27. Aco braco
28. Sin jedinac
29. Naposletku

Bis 1:
Slovenska
Svirajte mi jesen stiže
Život je more
Lepa protina kći
Bela lađa

Bis 2:
Neko to od gore vidi sve
Prva ljubav
Ljudmila
Divlji badem
Remorker

Bis 3:
Portret mog života
Ne volim januar
Slow motion
Odlazi cirkus

43 stvari u puna 4 sata