Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Da će se Mark Lanegan pokazati jednim od koncertnih favorita godine, bilo je jasno od samog početka. Čim je njegovo ime objavljeno na popisu izvođača sjajnog ovogodišnjeg Žednog uha, moglo se pretpostaviti da će majušan prostor NKC parka za sve Laneganove fanove biti premalen. I bilo je tako. Koncert je ubrzo prebačen u Pauk i isto tako rasprodan. Da je bilo dovoljno vremena, mogla se rasprodati i neka mnogo veća dvorana. Sinoćnji koncert je zorno prikazao zašto je to tako.

Za početak, Lanegan je svjestan da on nije one man show. Iza njega stoji sjajan bend koji bi u odnosu na njegovo ime mogao ostati zapostavljen. Stoga su večer otvorile tri predgrupe kao tri samostalna projekta ostalih izvođača Mark Lanegan benda. Drugi od njih bio je Duke Garwood, fizički poprilično sličan Nicku Caveu koji se pogubio u žamoru publike, ali i problemima s ozvučenjem koji su mu poprilično unakazili zvuk.

Dojam su popravili sjajni Creature with THE Atom Brain koji su svojim prljavim stoner rockom oduševili publiku. U svome nastupu su bili poprilično skromni, najavljujući publici koliko je ostalo do Lanegana, no to im zapravo nije bilo potrebno obzirom da su dokazali da imaju potencijala posjetiti Zagreb i kao glavne zvijezde večeri.

Mark Lanegan je u svom nastupu prije svega pokazao stav. Fizička veličina mu nije bila na odmet, no dominantnu prisutnost osiguravao je bahatim stavom. Lanegan se, naime, ponašao kao da ga nije briga za publiku. Komunikacija se svela na svega nekoliko zahvala i predstavljanje benda, a sve vriskove publike promatrao je s rezerviranim odobravanjem, čekajući njihov završetak kako bi mogao nastaviti dalje. To njegovom nastupu nije nimalo naštetilo, dapače, drugačije se nije ni moglo. Bilo bi zaista bizarno da je uz onakav ton i ugođaj pjesama pozivao na zajedničko pjevanje i veselje.

Laneganov vokal je bio standardno sjajan. Dobro ohrapavljen viskijom, nikotinom i prošlosti povezane s drogama, uspijevao je biti Tom Waits, Johnny Cash pa čak i Kurt Cobain, no najbolje je zvučao kad je bio Mark Lanegan. U setlisti se najviše bavio aktualnim albumom Blues Funeral koji je našao svoj put prema publici, obzirom na oduševljenje publike, pogotovo u atipičnim glazbenim trenucima za Lanegana – U2-ovskoj Harborview Hospital i uvrnutom disku Ode to Sad Disco. Ostatak se svodio na šaranje po dva albuma objavljena prije Blues Funeral (pri čemu je najviše ovacija dobila One Way Street), diskografiji Screaming Treesa (Black Rose Way) i Queens of the Stone Age (Hangin' Tree). Na oduševljenje publike odabirom pjesama, Lanegan nije pretjerano reagirao, odlazeći na bis i sa samog koncerta kao da se, eto, nije ništa ni dogodilo.

Nouvelle Vague i Ladytron jesu atraktivna imena, no ova subota je bila večer Marka Lanegana. Mračan i bahat je bez puno riječi natjerao publiku na obožavanje iako je zauzvrat nudio samo svoj hrapavi bariton bez ikakve želje za vezanjem. No i to je bilo dovoljno da održi vrhunski koncert kao ključnu točku ovogodišnjeg Žednog uha, ali i cjelokupne ovogodišne koncertne sezone.

Setlista

The Gravedigger's Song
Sleep With Me
Hit the City
Wedding Dress
One Way Street
Resurrection Song
Gray Goes Black
Devil in my Mind (Smokie Fairies)
Harborview Hospital
Quiver Syndrome
One Hundred Days
Creeping Coastline of Lights (Leaving Trains)
Black Rose Way (Screaming Trees)
Riot in My House
Ode to Sad Disco
St. Louis Elegy
Tiny Grain of Truth

BIS
Hangin' Tree (Queens of the Stone Age)
Metamphetamine BluesIzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala