Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U petak je u pulskoj Areni održan dugoočekivani i do zadnjeg mjesta raspodan koncert Leonarda Cohena. Sa zakašnjenjem od desetak minuta na jednostavnoj pozornici pojavio se moćan bend, da bi Cohen stigao zadnji, lagano dotrčaviši do mikrofona. Uvodna pjesma bila je Dance Me To The End Of Love koja je sve okupljene instant prebacila u neku drugu dimenziju – neki su se grlili, neki ljubili, neki se lagano njihali u ritmu pjesme, a neki zapalili cigaretu s vidljivim smješkom na licu.

Dok su se iza Arene vidjeli još posljednji tragovi svjetla na zapadu, Cohen se obratio publici i svima zahvalio na dolasku. Rekao je i kako se nada da će biti sljedećeg puta, ali da ne zna hoće li ga biti i da će on i bend zato dati sve od sebe. U skladu s tim izmijenio je i stihove pjesme Everybody Knows pa umjesto „take one last look of this sacred heart before it blows“ otpjevao „take one last look at this mighty heart before it blows" i pritom pogledao prvo prema svom srcu, a zatim uputio pogled publici. Iako je i druge stihove ponekad izmijenio, ova se promjena doimala značajnijom od ostalih zbog čega se onima koji su je primijetili sledila krv u žilama zbog strepnje da možda zaista ne bude tako.

Koncert je bio podijeljen pauzom u dva dijela, a pjesme su jedna za drugom oduševljavale – bilo da su bile bržeg ili sporijeg ritma, publika je osjećala njihov karakter i jednodušno pratila Cohena i atmosferu koju je stvarao. Nitko ne može opisati osjećaj kad na zvukove Hallelujah uprete pogled prema zvijezdama na tamnom noćnom nebu dok lagano otpuhujete dimove cigarete ili dok cijelu Take This Waltz provedete prepušteni u zagrljaju voljene osobe. Sharon Robinson, jedna od dugogodišnjih Cohenovih suradnica i njegova prateća pjevačica, savršeno je svojim tamnim i baršunastim glasom otpjevala Alexandra Leaving i zasluženo dobila ovacije publike. Naravno, publika nikome nije ostala dužna pa se tako i usred pjesama znao prolomiti pljesak odobravanja i oduševljenja jer je zaista vrlo teško susprezati emocije dok se događa nešto toliko divno.

Nakon pjesme Take This Waltz ekipa je nakratko napustila pozornicu da bi se ubrzo vratili na neočekivano dugačak bis koji je uključivao i jednu od najtužnijih i najpoetičnijih pjesama ikada – Famous Blue Raincoat te nježnu If It Be Your Will u izvedbi sestara Webb koje su također Cohenove prateće pjevačice. Charley na akustičnoj gitari i Hattie na harfi pratile su jedna drugu te pokazale koliko im se glasovi savršeno nadopunjuju u čistoj harmoniji.

S pjesmom Closing Time činilo se da i koncert završava, ali potom je uslijedio i drugi bis koji je Cohen započeo sa znakovitom I Tried To Leave You što je u publici izazvalo smijeh odobravanja i ganuća. Nakon toga zapjevao je Save The Last Dance For Me i ostavio okupljene dobro raspoložene i još uvijek pod dojmom svega što su vidjeli i čuli. Pokazao je da je stvarno dao od sve od sebe, isto kao i njegov bend kojemu su nažalost nedostajala dva člana – Dino Soldo i Bob Metzger.

Čitav koncert bio je prožet Cohenovom komunikacijom s publikom – brojne zahvale, šale, poruke te na kraju oproštaj i blagoslov upućen svima okupljenima i njihovim voljenima. Teško je riječima iskazati što se točno događalo ove tople ljetne večeri u Puli – moralo se biti tamo i iskusiti to. Kad se oduzme vrijeme koliko je koncert kasnio, kao i vrijeme pauze, doći ćemo do tri sata čiste svirke čime se rijetko koji izvođač može pohvaliti. Održavajući kvalitetu na vrhunskoj razini do samog kraja, Cohen je pokazao da ima još mnogo toga dati ljudima koji ga slušaju i vole. U nadi da će nam se opet vratiti – Leonarde, vidimo se!

Set lista:

Dance Me To The End Of Love
The Future
Bird On The Wire
Everybody Knows
Who By Fire
The Darkness
Amen
Come Healing
Lover Lover Lover

- pauza -

Tower of Song
Suzanne
Chelsea Hotel No. 2
Sisters Of Mercy
The Gypsy's Wife
The Partisan
Alexandra Leaving
I'm Your Man
Hallelujah
Take This Waltz

- bis:

So Long, Marianne
Going Home
First We Take Manhattan
Famous Blue Raincoat
If It Be Your Will
Closing Time

- bis 2:

I Tried To Leave You
Save The Last Dance For Me