Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Drugi put u manje od godinu dana dočekali smo koncert cijenjenog američkog glazbenika Marka Lanegana, ovaj puta u mnogo intimnijoj atmosferi zagrebačkog Kina SC. Standardno klupsko okruženje Pauka tako je zamijenjeno kino sjedalima, psihodeličnim crveno-plavom osvjetljenjem i ukupno svečanijom atmosferom dodavanjem dvojice gudača na turneju, a bez bubnjara. Posljednji Laneganovi uratci jednostavno su zahtijevali ovakav 'setting' u kojem se pjevač odlično snašao i koji mu odgovara možda i više od okruženja zadimljenih klubova u kakvima je dosad najčešće nastupao.

Kao predgrupa bio je najavljen izvjesni belgijanski kantautor Leynn, kojeg, ako je uopće nastupio, nisam uhvatio te sam stigao taman na početak nastupa Dukea Garwooda, Markova partnera na ovogodišnjem albumu 'Black Pudding'. Glazbenik plemićkog imena u polusatnom je setu samo gitarom i glasom predstavio svoj opus, sastavljen od pjesama sa četiri samostalna albuma. Pokupio je glasan pljesak od publike i dokazao kako će i kasniji nastup s Laneganom biti na visokoj razini.

Lanegan 4

Nakon kratke pauze nestrpljivoj se publici ukazao Mark Lanegan i odmah se uhvatio mikrofona kao da ništa osim njega i benda oko njega ne postoji. U potpuno nonšalantnoj maniri odradio je par stvari zaredom prije nego što je rekao prvo 'thank you', što su bile i jedine riječi koje je tijekom koncerta upućivao publici. Setlista je bila identična onoj u Beogradu (na koncertu koji je prethodio zagrebačkom), a otvorile su je 'When Your Number Isn't Up', lijepa obrada tradicionala 'The Cherry Tree Carol' i 'One Way Street'. Mark se na pozornici okružio gitaristom (vrlo hipsterski odjevenom), basistom te čelistom i violinistom, koji su činili famoznu gudačku sekciju, u kojoj sam očekivao više članova, no pretencioznost ionako nije karakteristika glazbenika poput Lanegana. Decentnim je gudenjem dvojac sasvim lijepo zaokružio nove i stare stvari Laneganovog opusa, gotovo bez ikakvog nametanja. Nakon dva broja s prošlogodišnjeg 'Blues Funerala' i 'Can't Catch The Train' iz suradnje sa Soulsaversima, Mark se još malo primaknuo publici stajavši na samoj sredini pozornice te započeo s nizom obrada sa najsvježijeg albuma 'Imitations': 'Mack the Knife', 'You Only Live Twice', 'Solitaire' i 'Autumn Leaves', u kojima se odlično snašao te ih otpjevao razgovijetnije i s primjetno više samopouzdanja nego ostatak seta. Samostalni dio koncerta završio je s još jednim adutom s 'Bubbleguma', 'One Hundred Days', te 'Mirrored' i 'On Jesus' Program', a zatim kratko pozdravio publiku i izgubio se iza pozornice.

Lanegan 6

Uslijedio je vrlo brz povratak s ostatkom benda uz dodatak Garwooda te se svirka nastavila uz sporu i mračnu 'War Memorial' kao najavom navedenog albuma 'Black Pudding'. Garwood, doduše, nije odlučio 'ukrasti show' te su i dalje u žarištu pozornosti ostali Lanegan i njegov gitarist, koji je uz gitaru i floor bubanj započeo sjajnu 'Cold Molly', koja se poduljom izvedbom pretvorila u vrhunac koncerta. Solidno se nastavilo uz 'Driver' i 'Pentacostal', te još jedan povratak na markovu samostalnu diskografiju uz 'Bombed'. Za kraj su nas Lanegan i gitarist počastili s 'Halo of Ashes', stvar Screaming Treesa, Markovog prvog benda. Lanegan je u jednom trenutku sjeo i prepustio gitaristu da se igra s riffom iz pjesme, zatim otpjevao još jednom refren i napustio pozornicu, ostavivši gitarista da nas uslika i zahvali u ime cijelog benda.

Lanegan 10

Jedno je očito – Lanegan sve manje mari za tehničku izvedbu svojih pjesama, ne trudi se dokazivati nikome (ako uopće ikad je), već samo želi publici pretočiti osjećaj stvaranja, izvođenja i uživanja u glazbi kakva se sve manje svira. To je i postigao pametno stavivši naglasak na pjesme s dva ovogodišnja albuma koji su nam najavili nešto drukčijeg Lanegana, no opet onog koji je u glazbenom smislu prirodno 'evoluirao' te nam kao takav dao mnogo novog materijala za uživanje. Sinoćnji koncert bio je kao ulazak u dnevni boravak svakog od nas, dok zavaljeni u svoje fotelje (sjedala) u intimnoj atmosferi puštamo da nas glazba hrani i liječi.

Setlista:

1. When Your Number Isn't Up
2. The Cherry Tree Carol (Traditional cover)
3. One Way Street
4. The Gravedigger's Song
5. Phantasmagoria Blues
6. Can't Catch The Train (Soulsavers cover)
7. Mack the Knife (Bertolt Brecht cover)
8. You Only Live Twice (Nancy Sinatra cover)
9. Solitaire (Neil Sedaka cover)
10. Autumn Leaves (Traditional cover)
11. One Hundred Days
12. Mirrored
13. On Jesus' Program (O.V. Wright cover)

Bis:
14. War Memorial
15. Cold Molly
16. Driver
17. Pentacostal
18. Bombed
19. Halo Of Ashes (Screaming Trees song)

Lanegan 1

Lanegan 2

Lanegan 3

Lanegan 5

Lanegan 7

 

Lanegan 9

Lanegan 11IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala