Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

meritas luceMeritas su na neki način ipak atrakcija. Imate doduše u Hrvatskoj glazbenika koji izvode sličnu glazbu, ali nemate drugi ženski duo koji bi im mogao biti konkurencija. Sad već skoro dva desetljeća sviraju, pjevaju i stvaraju glazbu koja je od početnog impulsa davne 1996. godine stvorila bazu vjernih pratitelja. Prostor kao što je Vintage je možda i idealan za njihovu glazbu intimističkog i lagano melankoličnog izričaja. Solidno popunjena dvorana sinoć je zajedno sa Meritas pjevala njihove pjesme, njihala se u ritmu dobrog zvuka i uživala zajedno sa bendom koji nam je donio dobre vibracije.

Početkom večeri, oko 21:30, na pozornicu je kao predgrupa izašla Luce u pratnji svog gitariste. Svojim moćnim i jakim glasom brzo je prikupila solidan broj publike koji je došao poslušati jedan od većih potencijala koji se u zadnje vrijeme pojavio na sceni. Uz minimalnu scenografiju, samo glas i gitara, sjedeći na visokim barskim stolicama Luce je u pola sata svog nastupa otpjevala svojih par singlova te u novo ruho odjenula poznate pjesme Josipe Lisac, Yammata, Laufera i Olivera Dragojevića. Bez problema drži koncentraciju publike, jer njezin glas jednostavno ne možete ignorirati. Jedina mala zamjerka može biti što ponekad glas zvuči pomalo nazalno, što možda i nije potrebno u njezinom pjevanju. Ionako u njezinom grlenom vokalu ima puno snage te bez problema može otpjevati i zahtjevnije dionice. Za očekivati je da u vremenima koja dolaze Luce odigra i značajniju ulogu na našoj glazbenoj sceni.

Ubrzo po završetku nastupa Luce, na pozornicu su se popeli glavni gosti večeri. Uz prateći bend pozdravile su nas Meri i Anita. Bogat zvuk dobro uigranog benda uz klavijature, bubnjeve i gitare pojačali su dojam izvođenja svih pjesama koja su nam Meritas sinoć isporučile. Od početne pjesme „Budi blizu“, preko promocije više pjesama s posljednjeg albuma „Gle!“ i najnovijeg singla „Odlazak“. Na neki uvrnuti način, kada ne biste slušali glazbu, Anita na pozornici u crnoj odjeći i sa ogromnom gitarom u rukama pomalo podsjeća na Martina Gore-a. Tog dojma nema kada izvode balade, no međutim kada izvode punokrvni pop, vizualno doista možete povući paralelu.

U njihovim novijim pjesmama doista je svaka pjesma pisana za posebni vokal, tako da u trenutku kad pjesmu izvodi Anita, Meri osim plesa i uživanja u glazbi nema što puno za raditi. Stoga ako se može povući paralela s Maritnom Gore-m, onda u tim pjesmama Meri kao da ima ulogu Bez-a iz Happy Mondaysa. No možda ipak najbolje zvuče kada su oba vokala uključena u izvedbu.

Nakon više melankoličnih i sjetnih pjesama publika je najbolje odreagirala na stari hit „Budim se“, te je tada po prvi put veći dio dvorane i zaplesao. Općenito se stječe dojam da publika još uvijek najbolje reagira na pjesme s albuma „Igra“ kada su i pjesme bile više za ples.

Koncert završava izvedbom velike uspješnice „Odjednom ti“, nakon čega publika traži bis. Bend zatim odlazi, a na pozornici ostaje samo Anita i pjeva pjesmu koju inače rijetko pjeva „Nije vrijeme“. Potom se bend ponovo vraća i za kraj izvode dvije svoje najstarije pjesme „Na kraju sna“ i „Ovaj dan je tvoj“ kada se Meri primila usne harmonike i efektno završila nastup.

Možemo reći da su u skoro dva sata svirke Meritas dobro zabavile svoju publiku, odlično odradile koncert i potvrdile da su njih dvije još uvijek atrakcija koju vrijedi poslušati i pogledati.