Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mark LaneganTreći zagrebački pohod Marka Lanegana u četiri godine još jednom se pokazao kao trijumf za ŽednoUho. Nije tajna na hrvatska publika voli karizmatične mračnjake no kad se jedan toliko puta ukaže u kratkom vremenu, vrijeme je da prvoligaško društvo Nick Cavea, Dave Gahana i Morrisseya dobije novog člana. U ovo sklisko vrijeme u kojem je koncertni posao na koljenima već nekoliko sezona, imati tako konstantno jaku pretprodaju je svakako iznenađenje, ali svakako i prilika da se dalje njeguje publika istančanijeg ukusa.

Mark LaneganThe Faye Dunaways sam u maniri nezainteresiranog padobranca propustio. Laneganov prijatelj Duke Garwood s kojim je promovirao album obrada prije dvije godine u kinu SC-a dobio je ovaj put ulogu drugog predizvođača. Težak, močvarni blues ovog Engleza nažalost nije se pokazao kao pogodnim za tako veliki prostor pa je nastup bio popraćen samo jakim žamorom okupljenih. No njegov posljednji album “Heavy Love” svakako treba spariti s kućnim gramofonom, a onda možda i Garwooda udomaćiti u intimnijem klupskom prostoru.

Mark LaneganIzašavši na pozornicu u 22:30 Lanegan nastup otvara smireno i tiho s “When Your Number Isn’t Up” i “Low” u pratnji jednog glazbenika no pozvavši ostatak pratećeg benda za sljedeću “The Gravedigger’s Song” nedvojbeno daje do znanja da ovo neće biti koncert ustupaka. Sad već očekivana statična rasvjeta svu pozornost stavlja na izvođačevu interpretaciju pa je, usprkos tome što se Mark nije pomaknuo s mikrofona cijelog nastupa, publika dobila priliku da upije svaki dinamički detalj i bude zarobljena njegovom mračnom lirikom. Repertoar je većinom bio složen od materijala s posljednje dvije ploče, međutim čudno složnim setom kojim su se naizmjence izmjenjivale brze i spore numere teško je bilo uloviti ritam koncerta. Zaključno, nastup je objektivno bio raznovrsniji i čvršći nego onaj 2012. u SKUC-u kojim je ostavio okus nedorečenosti i precjenjenosti.

Mark LaneganNo najveći zgoditak je prostor Laube koji u koncertnom kontekstu djeluje nadahnjujuće, a opet dovoljno polivalentnim za razna produkcijska rješenja. Konačno da Zagreb ima ozbiljnu dvoranu kapaciteta za više od tisuću ljudi koja nalikuje najuspješnijim adaptacijama u Skandinaviji ili zemljama Beneluksa. ŽednoUhi su povukli hrabar potez i na mapu ucrtali prostor koji tehnički i estetski zadovoljava najviše kriterije i koji kanditat za europsku prijestolnicu kulture svakako mora imati. Nadam se samo da zidovi koji su zaštićeni spomenik kulture neće nositi ožiljke neodgojene publike i time podmetnuti nogu daljnjim pokušajima organiziranja uspješnih događanja.IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala