Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

detour

Nakon osvojenog Porina u kategoriji najbolji pop album ove godine, u prepunom zagrebačkom Saxu! koncert su održali odlični Detourovci. Kao podršku su pozvali mladu nadu Luce. Ona je mlada kantautorica koja je krajem svibnja predstavila svoj prvi službeni singl "Možda mi", koji joj je donio same pohvale i već joj osigurao naziv hrvatske Adele. Luce je oduševila i stare i mlade, cura s kovrčavom, vrckastom kosom, vrlo simpatična uživo, a glas joj je zaista nevjerojatnog raspona i boje. Pjevala je s velikim imenima današnje scene, često sudjeluje na koncertima s Lovely Quinces, a pjevala je i na koncertu za Metikoša, gdje ju je pozvala sama, jedna i veličanstvena, Josipa Lisac, kako bi publici predstavila mlade kantautorice.

Detour je imao rezerviran koncert za subotu, ali kako su se karte prodavale brzinom svjetlosti, zakazan je i petak. Svuda po gradu viđali su se narančasti plakati s naznakom "rasprodano". Definitivno su ovim koncertom opravdali osvojen Porin, a bili su nominirani u pet kategorija, no samo je jedan osvojen. Zagrebačka publika vrlo je toplo primila ovu petorku te zaista uživala u njihovim pjesmama. U Saxu! su se svi gužvali, ali im to nije umanjilo zadovoljstvo gledanja i slušanja Detoura. Oni zapravo i nisu toliko nov bend, djeluju do 2006. pod imenom Yammat. Od 2006. nastavljaju djelovanje pod novim imenom i izdaju dva albuma “Detour”, 2006. i “TV”, 2009.

Čarobna Maja Posavec po zanimanju je glumica, radila je s prestižnim umjetnicima i glazbenicima, poput Rade Šerbedžije i Darka Rundeka te radi s kazalištem Ulysses. Gluma i glazba su joj velike ljubavi i uspješno radi na oba područja. Uz silne predstave uspijeva naći vrijeme za stvaranje glazbe, u kojoj joj pomažu dečki. Detour je gostovao i na koncertu u Tvornici na Valentinovo uz Nenu Belana, a ovo im je zapravo prvi veći solo koncert u Zagrebu.

Taman su sjeli na prvi dan proljeća, dan je bio sunčan i ugodan. Kao da su dali dobrodošlicu proljeću tako su nam i zasvirali svoju lijepu pjesmu "Proljeće i ja". Od svojih poznatih hitova, u čemu ih je publika vjerno pratila svirali su "Plešem sama", "Ljeto počinje", "Kolovoz", "Krugovi i osmice", "Ujutro", "Pijani pilot", "Zmaj", "Taj vlak", "Gvaš", "Da li znaš da te volim", "Cvijet", "Nova nada", "Daleko", "Srce veliko", "Mjesec", "Snijeg".

S pjesmom "Da li znaš da te volim" su se zapravo lansirali među publiku koja se oduševila s Majinim glasom i tekstovima. Noviji "Snijeg" također možemo čuti vrlo često po radio postajama i nikad ne dosadi. Po portalima i novinama kritike su uglavnom vrlo pozitivne, svrstavaju ih u vrlo kvalitetan pop bend s izvrsnim vokalom, što je i ovaj koncert dokazao. Uživo su odlični, od sviranja, dečki su vrsni glazbenici, a Maja ih izvrsno prati. Publika je bila raznovrsna, ali svaki čovjek na licu imao je smiješak koji nije mijenjao, od zaljubljenih parova, koji su se zagrljeno ljuljuškali i ljubili te slavili početke svoje ljubavi uz Detour, do starijih ljudi u godinama. 

Njihove pjesme pisane su za svakog. Za zaljubljene, za one koji pate od ljubavi, za jednostavnog, malog čovjeka, tekstovi su im fluidni i jednostavni, upravo teku. Melodije su vrlo uhu umiljate, ulaze u uho pa pjevušiš melodiju, a kad zapravo čuješ tekst, pjesma ti više priraste srcu. Na pozornici zvuče gotovo isto kao i kad ih se sluša u ugodnosti vlastitog doma, a uživo Maja Posavec koketira s publikom, zrači jednom vrlo pozitivnom energijom, stalno je u kontaktu s ljudima, priča sa svima, te se nakon svake pjesme pristojno zahvali svima. Jedna vrlo ugodna glazba za sva raspoloženja, a glazba služi upravo tome da nas digne i odvede u neki bolji svijet, a to ova petorka radi upravo na jedan vrlo osebujan i specifičan način. Nakon svirke od sat i pol počastili su nas bisom gdje su odsvirali "Tvoje lice se promijenilo" i "Plešem sama". Svi su ih popratili golemim pljeskom. Nadam se da ćemo vidjeti Detour vrlo brzo u nekoj većoj dvorani poput Cibone ili Doma sportova, kako smo nedavno mogli gledati Damira Urbana i njegovu četvorku.