Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

miki solus

Postoji anegdota, kada su prije nekog vremena, u Velikom pogonu Tvornice zajedno nastupali Goran Bare, Elemental i Miki Solus. Kada je Miki Solus krenuo sa svojim nastupom, Goran Bare nije to mogao ni gledati ni slušati, odmah je unezvjeren produžio do šanka. Remi je pokušala malo cupkati, nije išlo. Ubrzo je produžila dalje i strpljivo pričekala da dođe vrijeme njezinog nastupa. Od tada su Remi i njezin Elemental, kako ne bi ostali goli i bosi, koketno zagrijali top ljestvice uz hopa-cupa-ska ritam (ipak su urbane cajke u điru), a Bare je redovito trošio svoje dnevne doze heptanona, jer vrijeme je da se krene, ili ostane....teško je reći.

A vrijeme je za nešto drugačije i novo, vrijeme je da širom otvorite oči nakon što čujete Mikija Solusa. Ni sâm Miki Solus vjerojatno nije očekivao da će njegov koncert, zbog interesa publike, biti prebačen iz Malog u Veliki pogon Tvornice. PR je odradio svoj dio posla i Miki Solus je postao vruća roba. Puni su ga portali i novine. Puna ga je sinoć bila i Tvornica. Doduše, s pregradom. Ali budimo realni, njegov nastup u ovakvom sastavu i nije za veće koncertne prostore. Bilo bi iluzorno takav performans očekivati npr., u dvorani Doma sportova. Bez obzira na činjenicu što ga svi tapšaju po ramenima i tepaju mu, njegov trojac je ipak za manje klubove i intimniju teatarsku atmosferu. Pogotovo jer on kao izvođač, u maniri pravog hipstera gaji lo-fi pristup i amatersku nonšalantnost.

Sinoć je Miki u goste pozvao saksofon i još jedan električni bas. Zvučna slika kakofonije time je bila značajno pojačana. Međutim koliko god mu više instrumenta pomaže u dubinskom doživljaju zvučne slike toliko mu i odmaže prilikom poentiranja u njegovom linearnom recitiranju. Ono što mu na koncertu svakako nasušno fali su pjevni ženski vokali koji odlično obogaćuju svaku pjesmu njegovog posljednjeg albuma. No njegove pjesme uživo ionako zvuče drugačije od svojih studijskih verzija. Na koncertu nema pogrešno odsviranih tonova, jer sve prolazi. Redovite promjene ritma i tempa ne daju vam da se baš naplešete. Čak niti kad pjeva boogie woogie. A kad tome dodamo i distorzirane klavijature na vama je samo da zinete dok će vam se iznad glave upitnik pojaviti sam od sebe.

Miki Solus je jučer odsvirao sve pjesme s albuma, počastio nas s nekim starijima i izveo neke za sad neobjavljene. Potom se odazvao na četiri bisa, jer publika ga doista voli. Svirao bi Miki i duže od tih sat vremena da ima više pjesama. Pratiti ćemo njegov razvoj i najavljeno skretanje u sladunjavi pop.

Postoji također još jedna anegdota o jednom muzičkom kritičaru koji, kada je prvi put vidio Brucea Springsteena, napisao kako je vidio budućnost rokenrola. Mi smo sinoć vidjeli smrt rokenrola. I ta smrt je romantična.