Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Slash u Zagrebu - Slash-18

Jučer je u Zagrebu bio sjajan dan. Nakon nekoliko dana kiše, tmurnog i neodređenog vremena, konačno je osvanuo prekrasan, sunčan i topao dan. Savršena atmosfera za koncert na otvorenom te pitku i laku rock 'n' roll zabavu koju je po prvi put Zagrebu dostavila, u sklopu turneje „World on Fire“, jedna od posljednjih prepoznatljivih ikona rock gitare, legendarni Slash zajedno s odličnim vokalom Mylesom Kennedyjem i ritam sekcijom The Conspiratorsima (Fank Sidoris na ritam gitari, Todd Kerns na basu i Brent Fitz na bubnjevima).

Prije nego su Slash i dečki izašli na pozornicu, pristigle posjetitelje zabavljale su dvije predgrupe. Zagrebački alternativni/grunge/stoner bend Luxus Lord počeo je sa svirkom taman kad sam ušao u prostor Šalate, negdje oko 19:30. Zvuk je bio dobar, umjeren, a dečki puni energije i zahvalni za fotografiranje. Luxus Lord ima zanimljivu mješavinu teških rifova odsviranih u spuštenom štimu i tankog, visokog vokala koji ponekad u svojim vrhuncima podsjeća na Maynarda Jamesa Keenana. Iako je bend solidan, melodičan i zanimljiv, osobno mi problem stvara „neprirodan“ i neautentičan spoj hrvatskog jezik i čiste zapadnjačke, stonerske glazbe. U glazbi kao i općenito umjetnosti nema pravila koja se ne smiju kršiti, pa i to je legitimno, no nažalost time su si značajno suzili opcije. Publika ih je dobro primila, a dodatni plus zaslužili su bacanjem nekoliko primjeraka CD-a ljudima u prvim redovima.

Slash u Zagrebu - Luxus Lord-3

Nakon što su Pišta i Hard Time zaključili svoj mini hard rock set s klasičnom „Kiss My Ass and Go to Hell“, u 20:48 su pred već poprilično popunjenoj Šalati nastupili Slash i ekipa. Raznolika publika dočekala ih je s iščekivanjem i pozdravom, a koncert su standardno započeli s „You're a Lie“ s albuma "Apocalyptic Love" te odmah iza toga adrenalin je dodatno podigla obrada „Nightrain“.

Slash u Zagrebu - Slash-61

Već su te dvije stvari bile dovoljne da potvrde poznatu činjenicu da je Slash sa svojih skoro pedeset godina izuzetno vitalan za jednog rock glazbenika, kako fizički tako i glazbeno. Za razliku od mnogih drugih jednom poznatih i slavnih glazbenika, posjeduje i dalje pregršt kreativne i izvođačke energije. U odnosu na šareni cirkusni spektakl Axlove umjetne „nove“ reinkarnacije Guns N' Roses, drži bend čvrsto na zemlji, lišen nepotrebne megalomanske pompoznosti. Pozornica je bila jednostavno, minimalno uređena, tako da je u prvom planu bilo ono što i treba biti, glazba i glazbenici. Ono što oduševljava je da odlično uigrani bend ostavlja dojam pravog, autorskog benda, a ne tek sporedne podrške Slashu. Uz to, uživaju u tome što rade jednako kao i publika. Iako lišen ritma u tijelu tipičnog za Axla Rosea, Myles Kennedy se ipak ističe sa svojom specifičnom bojom glasom, odličnim vokalnim sposobnostima i fizičkom pojavom.

Slash u Zagrebu - Slash-27

Kako je koncert odmicao nekronološki su se nizale pjesme iz različitih razdoblja Slashove karijere, od izvrsno primljene „Back From Cali“ s prvog solo albuma, „Avalon“, „Wicked Stone“ s najnovijeg "World on Fire", pa sve do hitova Guns 'N' Roses. Budući da Lemmyja nije bilo nigdje u blizini, nakon terminatorske energetske bombe „You Could Be Mine“, mikrofon je preuzeo kao glavni vokal na „Doctor Alibi“ basist Todd s riječima „You are crazy motherfuckers“.

Pravu ludnicu i oduševljenje ipak su na kraju napravili G'n'R klasici „Welcome to The Jungle“, „Sweet Child O' Mine“ i „Rocket Queen“ koju je Slash iskoristio za demonstraciju gitarističke snage dugom schenkerovskom improvizacijom.

Slash u Zagrebu - Slash-40

Kako se koncert bližio kraju tako je i bend sve češće hvalio publiku, zahvaljivao se i izražavao impresioniranost atmosferom. Za bis su izveli standardnu „Paradise City“ koja je na kraju bila popraćena izbacivanjem papirnatih konfeta u zrak stvarajući slavljenički ugođaj te su raspoloženoj publici obećali ponovni dolazak. U konačnici, bio je to ugodan, lijep i pozitivan događaj za početak još jednog vikenda.

Set lista:

You're a Lie
Nightrain
Avalon
Back from Cali
Standing in The Sun
Wicked Stone
Mr. Brownstone
You Could Be Mine
Doctor Alibi
Welcome to The Jungle
Starlight
Beneath The Savage Sun
The Dissident
Rocket Queen
Bent to Fly
World on Fire
Anastasia
Sweet Child O' Mine
Slither
Paradise City

 

Galerija fotografija Luxus Lord

 

Galerija fotografija Hard Time

 

Galerija Fotografija Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici