Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

02 Soulfly-1Skoro su tri godine prošle od njihovog posljednjeg gostovanja u Zagrebu kada je Soulfly odradio odličan koncert u sklopu "Maximum Cavalera" obiteljske turneje. Ovaj put legendarni Max nije posebno predstavio bendove sinova već ih je ugurao u headlinera, Soulfly. Ludnica i kaos bili su garantirani.

01 DE-1Večer su otvorili odlični dečki iz benda Decomposing Entity. Premda potvrđeni samo nekoliko dana prije koncerta, ova se ekipa savršeno uklapa u ovakve događaje, jer su jedan od najboljih domaćih metal bendova. Prilično klišejevski rečeno - razvalili su. Zadržali su moju pažnju od prvog do zadnjeg takta, žestoke death metal riffove obogaćuje fantastičan growl, odmjeren i kvalitetan, dok su bubnjevi cijelo vrijeme na maksimumu. Istinski užitak, isplati ih se pogledati. Najavili su novi album "So It Begins" i premijerno odsvirali neke pjesme. Dobri su jer im je zvuk čist i jasan, unatoč silnim distorzijama i stalnom fantastičnom grmljenju duple bas pedale. Nakon ovakvog nastupa želiš još jednom pogledati bend, bili bi odličan support na cijeloj turneji, ne samo u Zagrebu.
02 Soulfly-8Točni u minutu, Soulfly familija izlazi u 22:15 na binu i u tom trenutku sve pive lete u zrak. Neopisiva ekstaza i oduševljenje publike uslijedilo je kada je Max izašao na binu. Taj čovjek zna kako metal diše, zna kako teške riffove uz još teže stihove pretvoriti u pozitivne vibracije, zna kako publiku dovesti do ludila i na izuzetno jednostavan način napraviti spektakl. Bilo je pakleno, no uspoređujući s vanjskom temperaturom, Veliki je pogon bio vrlo, vrlo ugodno mjesto te večeri, iznenađujuće i oduševljavajuće. Dok Soulfly nije dublje ušao u svoj set, naravno. No, ipak se moglo naći mjesta gdje se disalo. Veliki circle pit nekoliko se puta stvorio, a izrazi lica u prvim redovima bili su neopisivi. Ova publika jest relativno malobrojna (Veliki je pogon bio u reduciranoj verziji), ali vole taj bend svim srcem i dušom, što daje poseban čar ovakvim događajima.
02 Soulfly-16Čuli smo stari Soulfly, čuli smo najnoviji Soulfly, a čuli smo i najbolje od Sepulture što su ostavili za bis. Koncert je trajao svega kojih desetak minuta dulje od sat vremena. Ovako na prvu čudno, ali ako se uzme u obzir da dečki nisu usporili tempo od prvog takta, onda je ovo i više nego dovoljno. Za groove je bio zadužen gitarist Marc Rizzo, sin Zyon je dominirao ritmom, a vibracije basa sina Igora tresle su prostor. Ne znam kakvi su Brazilci, ali Max bi malom Igoru češće trebao na dobrar stari balkanski način dosađivati u smislu je li što pojeo, jer jer vrat basa deblji od njegovih ruku. Na prvi pogled prilično krhak, ali na bini daje sve od sebe, posljednji atom snage tamo ostavlja, kapa dolje. Na bis je Max tradicionalno odjenuo hrvatski dres, a publika otpjevala Ole, ole, ole, ole, Soulfly, Soulfly.
Mnoge su metal legende s vremenom izgubile taj žar, tu ljubav i strast prema glazbi koju stvaraju pa često oni od kojih imaš velika očekivanja razočaraju. Max definitivno ne spada u tu ekipu jer Soulfly je bend koji je još uvijek u igri, na opasan i divlji način. Bila mi je čast.