Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Luce 

Luce, mlada kantautorica etiketirana kao „Hrvatska Adele“, sinoć je rasprodala mali pogon Tvornice Kulture. Ovakav start u recenziju njenog nastupa ne treba nimalo čuditi, jer za razliku od ostatka kantautorske scene, koja je dobrano narasla zadnjih pet godina, Luce je privukla pažnju van okvira nezavisne scene, pa smo tako pred ovaj koncert, koji je inače promovirao EP „U bojama“, Luce vidjeli posvuda. Jak PR te gostovanja na popularnim radijskim postajama, stvorili su jaki hype oko ove mlade i čini se skromne djevojke, pa tako napokon možemo ustvrditi kako se pomalo inertna praksa rotacije jedno te istih lica na pozornicama za ovakav tip publike, polako približava kraju. No, pretvarati izvještaj u komentar jednog od fenomena domaćih društvenih događaja nikako ne bi bilo fer prema samoj Luce, jer njen višegodišnji rad, od samih početaka u srednjoj školi, preko HTZ-a gdje je dospjela do TOP 60, te naposljetku do statusa back-vokala prijateljici Ireni Žilić, je sinoć urodio plodom.

Zadaća zagrijavanja za nastup naše protagonostice pao je na Dinu Rizvić. Vlasnica impresivne biografija za jednu dvadesetjednogodišnjakinju, Dina je trenutno bazirana u Londonu, no u ruci drži diplomu Berklee koledža, jednog od najprestižnijh sveučilišta za glazbu.

Njen polusatni nastup minimalističkog karaktera, isključivo uz pratnju saksofona, možemo ocijeniti uspješnim. U poprilično teškim uvjetima već dobrano popunjene dvorane, uz prilično „aktivan“ šank, gdje se ipak možda i preglasno čuo razgovor prisutnih, Dina je snagom svoga glasa pridonijela publiku „na svoju stranu“ , jer mora se priznati, njen vokalno dominantni jazz malo koga ostavlja ravnodušnim. Koliko sam uspio pohvatati, otpjevala je svoje autorske radove s albuma „Bez Poraza“, te tako izvrsno uvela prisutne u nastup zvijezde večeri i njenog benda, Luce.

Točno u 22:30, kako je i najavljeno, na binu se popela simpatična Luce i njen prateći sastav te započinje kvalitetno druženje u trajanju od 90 minuta. Prošarani materijal, uz koncentraciju na „Boje“, donio je i pokoje iznenađenje, po kojemu ćemo i pamtiti njen nastup. Izuzetno sigurna u svoj glas, Luce uz profesionalan tim iza sebe svakako uspijeva opravdati datu etiketu „Hrvatske Adele“ što zbog zbilja snažnog glasa koji je kontrolirala tijekom cijelog nastupa, što zbog aranžmana koji neodoljivo vuku utjecaje od strane modernog jazz-pop strujanja. Na ovakvoj glazbi su upravo Adele i pokojna Amy Winehouse izgradile svoje ime, a Luce bez prevelikih poteškoća uspijeva biti „epicentar“ koncerta. Kako bi koncert bio cjelovečernji, u nastup je uletjelo i nekoliko obrada (Meri Cetinić, Josipa Lisac, Indexi) od kojih je upravo „Da Sam Ja Netko“ najbolje pokazala koliko je Luce zapravo sposobna dočarati ponekad zahtjevne emocije putem svojeg glasa. Na koncertu su prisustvovali i brojni gosti,  bez kojih, kako je i sama rekla „njenog EP-a ne bi ni bilo“, a neki od njih su gore spomenuta Irena Žilić te Mark Mrakovčić.

Publika? Nakon seciranja Luce i njenog benda, kao preuranjeni zaključak ovog teksta može se svakako ustvrditi kako je Luce upotpunila prazan prostor na glazbenoj sceni, što je i publika prepoznala. Puno lica koje ne viđam često na koncertima svakako su dobar znak. Ovakvo događanje potvrđuje kako se uz kvalitetan materijal  i pravi pristup promociji može doprijeti do velikog broja ušiju, koje su ispratile gotovo čitav nastup u punoj koncentraciji. Sinoć je bio dobar dan za domaću glazbu.

SETLISTA

1. Možda mi
2. Na oblaku
3. Vraćam se
4. On je moj bol
5. O jednoj mladosti
6. Da sam ja netko
7. Sama ostajem
8. Otkucaj
9. Vijori
10. Nocturno
11. Ima jedan svijet
12. Zato te volim
13. Dogodila se dosada
14. Nakon dana tog
15. Možda mi
16. Na oblaku
17. Otkucaji