Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bijelo dugme-1

Bijelo dugme je jedna od najpoznatijih rock grupa bivše Jugoslavije, a ove godine slave četrdeset godina svog postojanja velikom koncertnom turnejom u pet hrvatskih gradova; Rijeci, Zagrebu, Splitu, Osijeku, a otvorenje turneje odvilo se u pulskoj Areni.

Sastav sinoćnjeg „Bijelog dugmeta“ čine osnivač Goran Bregović, zajedno s posljednjim pjevačem Alenom Islamovićem, s dobrim starim Tifom te njihovim orkestrom. Nažalost to nije isti sastav Dugmeta kao prije četrdeset godina. Zagrebačka Arena nije bila dupkom puna, kao što se i očekivalo. Od 20:00 h, za kada je koncert bio najavljen, svi su nestrpljivo iščekivali Bijelo dugme, a oni se pojavili na pozornici nekih pola sata kasnije. Unaprijed se znalo kako bitna osoba nekadašnjeg Bijelog dugmeta neće nastupati. Radi se o Željku Bebeku. 

Bijelo dugme-7

Koncert je započeo trubačima koji su krenuli iz publike na pozornicu gdje im se pridružio Bregović s ostatkom benda. Publika ih je dočekala velikim aplauzom i vriskom. Već prvim melodijama vidjelo se da to nema veze s nama poznatim rock zvukom Bijelog dugmeta zbog kojeg su mnogi došli i oko sebe sam čula komentare: Što je ovo? Pa to nije Bijelo dugme - što sam i sama pomislila. Među ostalim pjesmama izveli su i pjesmu „Gas gas“ koju je Bregović napisao Severini.

Bijelo dugme-22

No, međutim situacija se promijenila kad je Islamović došao na pozornicu i kada su započeli s hitovima Bijelog dugmeta. To smo svi čekali. Nakon što je Islamović izveo nekoliko pjesama, publika je počela pjevati "Đurđevdan", na što se Islamović nasmijao i prokomentirao kako će večeras čuti puno starih hitova. Nakon što je Islamović otpjevao neke od njih, cijeli bend je otišao s pozornice te ih je publika dozivala da se vrate. Vratili su se, no ovaj put je mikrofon preuzeo Tifa. Palili su i žarili pozornicom. Publika je uživala. Ono što mi se nije svidjelo i ne samo meni, već pretpostavljam i većini publike je orkestar. Svaka pjesma koja je prije bila izvođena s gitarom i bubnjevima sada su ih zamijenili trubama što je uništilo zvuk na koji su svi navikli. Većina publike je došla u Arenu kako bi čula bubnjeve, gitaru, tj. pravo rokersko Bijelo dugme, a čuli su Gorana Bregovića i trubački orkestar čime su mnogi bili razočarani. Neke kultne rock ikone 80-ih ne bi trebalo dirati nego ih ostaviti onakvima kakve ih svi pamtimo: pravi stari rock.

Bijelo dugme-24

Nakon dva i pol sata dobre svirke, koncertu je došao kraj oko 23:00 h.

Znamo svi da je Bijelo dugme bilo, i može se reći, još uvijek je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih bendova koji je već pri samom osnutku mogao stajati uz bok tadašnjim svjetskim bendovima, a mogu se pohvaliti i činjenicom da su rock glazbu doveli na velike pozornice i približili širokim masama. Iza njih su rasprodane turneje, nebrojeni hitovi i titula najvećeg rock benda ovih prostora. Njihov je uspjeh nasljeđe koje su ostavili, ali i trajanje tog nasljeđa kroz četiri desetljeća nije izgubilo svoj sjaj.

Bijelo dugme će nastaviti svoju turneju i u ostalim gradovima i nadajmo se da će zapaliti publiku kao što su to napravili ili pokušali napraviti u Zagrebu, ali vjerujem da će mnogi ostati razočarani Bregovićevim zvukom „Bijelog dugmeta“.