Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

miki

Prije nekih godinu dana Miki Solus je održao svoj prvi veliki koncert u Zagrebu radi promocije „Muzike za djecu i penzionere“. Zbog velikog interesa, koncert je tada prebačen iz male dvorane Tvornice u veliku. Godinu dana kasnije, na promociji novog EP-a „Rep na harmonici“, Vintage Industrial bar je bio tek djelomično pun. Znači li to da je hype oko omiljenog nam hipstera počeo jenjavati? Prijelaz na novi instrument se pokazao odličnom nadogradnjom osebujnog izričaja, stoga vjerojatno nije do toga. I dalje je u milosti alternativne javnosti, pa nije niti to. Moguće je da samo riječ o amplitudi karijere koja ionako nikome uzlazno ne ide linearnim putem. Kad je kretanje linearno, vjerojatnije je da ideš prema dolje.

Za predgrupu je Miki pozvao Gospođu, možda još i osebujniji bend od Miki Solusa. Šta reć'? Nije da nemaju šarma i imaju dovoljno drskosti da izađu pred publiku i pokažu svoje „umijeće“, ali nakon tri godine postojanja još uvijek nisu naučili pjevati. I dalje muku muče sa slaganjem teksta. Sve to i još nekako, ali kad ih čujete kako i dalje ne znaju svirati....u tom kontekstu šala pjevača da im je ovo zadnji koncert, ne zato jer se raspadaju, nego zato jer su loši, i nije zazvučala kao šala. Jedini koji drži konce da se svirka totalno ne raspadne je bubnjar. Krabuljni basist je tu vjerojatno samo kao maneken. Kao da sviraju za sebe na nekoj privatnoj zabavi za ekipu iz razreda. Ili s faksa jer su srednju završili. A i ta ekipa ih voli, nije da nije. Čestitanje nekoliko rođendana svojim frendovima/icama u publici samo pojačava dojam velikog tuluma nakon sata razredne zajednice. Ma zapravo svirka nije niti važna, bitno je da se svi dobro provedu. I sve je nekako čudno objedinjeno. Od nekakvog pankerskog pristupa svirci u rangu Biciklića do konačnog narodnjačkog proizvoda. Dečki bi se idealno uklopili u „Sjećaš li se Dolly Bell?“. Čak im ni ne fali Vlado Kliker. Ako još niste naišli na ovaj bend, svakako im pogledajte spotove. Tamo se najbolje vidi koliko je Gospođa tu samo radi dobre zeze.

Miki Solus je svoj nastup otvorio „Svatovskim Bluesom“, i uz početnu minimalnu komunikaciju s publikom prezentirao svoj harmonikaški EP. Prošireni sastav zvuči puno bolje nego ranije. Frane i Tačko rasturaju na svojim instrumentima. A gospodična Medo svojim saksom čini čuda za svirku Miki Solusa. Miki, naravno i dalje povremeno ostaje bez glasa, ali ovaj put su mu neizmjerno pomogli ženski back vokali, koji su doduše izgledali kao da su ad hoc skupljeni, no treba ih pohvaliti jer spašavaju Mikija tamo gdje je najtanji. A i Mikiju bi puno pomoglo da je na sceni više cool a manje srčan, jer bi tad i mjuza bila više cool. Često sam sebi odmogne kreveljenjem i vrištanjem jer za ni screaming ni za growling (za sad) nema kapaciteta. Zato se odlični saksofon i back vokali pokazuju kao pun pogodak. A kao dobar štos je zazvučalo kad je Miki u jednom trenutku višeglasja predstavio Beach Boyse na sceni. Dodajte tome violinu i usnu harmoniku, i imate big bend Miki Solusa. Vidljiva je njegova težnja za razvojem i to mu se treba priznati. I to je još jedan faktor kojim se razlikuje od drugih izvođača.

Za kraj je Miki Solus standardno ostavio Johnnyja, ovaj put u kombinaciji s „Ima jedna duga cesta“, te ponovo postavio hrpice upitnika iznad glava publike. Potom slijedi klasični bis, pa još jedan. I izvedba njegove valjda najstarije pjesme te večeri; „Žuti vlakovi u Kini“. I odjava koja je još jednom poentirala, kada je rekao da nećemo završiti k'o tamo neki Arcade Fire, već tvrdo reperski. I otpjevao Britney Spears. Ne znate dal da se kiselo osmjehnete ili da prasnete u iskreni smijeh.

Sve u svemu dobar koncertni petak u Vintageu, Gospođa i Miki Solus bi mogli češće ljubovati. Čak i nevezano što se Miki na kraju koncerta nekako više kurtoazno nego iskreno zahvalio da mu je bilo dobro. Bilo je dobro, ali može i bolje. Mali kaos je uvijek prisutan kad je Miki Solus u ušima. Treba nam njegov talent za pizdarije.