Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

MM0 6606

Ovaj naš stari kontinent prepun je neotkrivenih bisera, krasnih starih gradova bogate prošlosti, živopisnih građevina i duge tradicije. Gradova koji nisu razvikane turističke destinacije, ali su vrijedni pažnje, vremena i truda njihova otkrivanja. Poljski Wroclaw aktualna je europska prijestolnica kulture i tu titulu nosi opravdano, svakim svojim stanovnikom, svakom svojom zgradom, svakim kvadratom zemlje na kojoj je sagrađen prije 1000 godina. I pitam se bi li ikada i bio u fokusu mog interesa, bih li ga ikada posjetio i uopće otkrio da nije bilo glazbe, odnosno, da nije bilo jednog glazbenika koji na svojoj turneji bira samo posebne gradove, a u njima lokacije koje odišu poviješću, jedinstvenošću ili simbolikom. David Gilmour otvorio je drugi dio europske turneje upravo na wroclawskom tlu, na (a gdje drugdje) Trgu slobode (Plac Wolności).

Na "On An Island" turneji David je svirao u Gdansku, o čemu postoji i službeni album i video zapis, i pri tom mu je podršku pružao simfonijski orkestar pod ravnanjem Zbigniewa Preisnera, starog Davidovog znanca s kojim je kreativnu oštricu ukrstio na pretposljednjem studijskom uratku.

MM0 6398

Baš kao i maločas spomenuti, i ovaj koncert izveden je uz veličanstvenu pratnju Wroclawske filharmonije kojom je ravnao upravo Zbigniew Preisner, i baš je to jedan od elemenata po kojima se ovaj koncert razlikuje od ostalih koncerata aktualne turneje. Druga razlika je ta što je na ovome koncertu Dave imao i predizvođača, poljskog jazz pijanista, glazbenog producenta i skladatelja filmske glazbe Leszeka Możdżera. Osim što je ugrijao fanove prije Daveova nastupa, Leszek je i gostovao u pjesmi "The Girl in the Yellow Dress" i svojim virtuoznim sviranjem u pjesmi dodatno naglasio jazz moment.

U odnosu na prvi dio turneje, setlista je doživjela izmjenu u otvorenju drugog seta, kada je David Gilmour po prvi put u svojoj solo karijeri izveo klasik Pink Floyda "One Of These Days", ali i odmah dvije pjesme kasnije, kada je izvedena "Dancing Right In Front Of Me" po prvi puta na ovoj turneji.

MM0 6808

Ostatak setliste bio je identičan, ali samo na papiru. Novi bend, za kojeg je postojalo blage strepnje hoće li biti na visini zadatka Gilmourove prokušane ekipe, svoj je zadatak odradio kao da s Gilmourom svira oduvijek. Iako ostaje žal zbog odlaska nekih lica koja su postala zaštiti znak Daveovog benda (Jon Carin, Phil Manzanera...), nova lica su savršeno uskočila kao zamjene pa se taj prelazak nije osjetio. Dapače, svježa krv ne pati od šabloniziranja i rutine u koju s vremenom upada svatko radeći isti posao, ma koliko nam ugode on pružao, pa se moglo osjetiti novih detalja u pjesmama koje smo do sada imali prilike puno puta čuti i u kojima smo kirurškom preciznošću mogli predvidjeti koja će se nota u kojem trenu odsvirati. Malo karikiram, ali nisam daleko od istine.

Simfonijski orkestar ovdje se savršeno uklapa. Bogatstvo i raskoš zvučne kulise kojom je podržavao većinu pjesama neusporediva je s nastupima na kojima ih nema pa su svi oni koji su se odlučili te tople subotnje lipanjske večeri svoje vrijeme pokloniti Davu napravili odličan potez.

MM0 6851

Standardnu primjedbu upućujem publici, koja više vremena provodi držeći mobitele u zraku pokušavajući snimiti cijeli koncert ili fotografijom zabilježiti trenutak, a da pri tom ne shvaćaju kako koncert na kojem se nalaze, a kojeg zbog zaokupljenosti bilježenjem nečega što kasnije neće moći niti vidjeti niti čuti niti u solidnoj kvaliteti, prolazi pored njih. I u redu je to ako time rade sebi štetu, ali u publici se nalazi dosta obožavatelja koji su došli uživati u predstavi vrhunskih glazbenika, virtuoza svojih instrumenata, majstora zvuka i kreativnosti, koji su svoj novac izdvojili ne bi li ih vidjeli, a koje u punom doživljaju ometaju individue kojima sve to, očito, nije važno. A zašto? Da bi svoje "uratke" mogli kasnije podijeliti na svim mogućim mrežama i servisima i time se pohvaliti kako su i oni bili dio nečega velikoga, a čega dio, ustvari, nisu bili.

David Gilmour je drugi dio turneje otvorio perfektno, kako to i treba biti. Iduća stanica bio je Beč i dva vezana koncerta u predvorju dvorca Schoenbrunn. Bili smo i tamo i uskoro ćete i o tome moći pročitati koju crticu.

Set 1:
5 A.M.
Rattle That Lock
Faces of Stone
Wish You Were Here (Pink Floyd song)
What Do You Want From Me (Pink Floyd song)
A Boat Lies Waiting
The Blue
Money (Pink Floyd song)
Us and Them (Pink Floyd song)
In Any Tongue
High Hopes (Pink Floyd song)

Set 2:
One of These Days (Pink Floyd song) (First time live as David Gilmour; last time played by Pink Floyd on 29.10.1994.)
Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V) (Pink Floyd song)
Dancing Right in Front of Me (live debut)
Coming Back to Life (Pink Floyd song)
On an Island (Followed by band introductions)
The Girl in the Yellow Dress (with Leszek Możdżer)
Today
Sorrow (Pink Floyd song)
Run Like Hell (Pink Floyd song)

BIS
Time (Pink Floyd song)
Breathe (Reprise) (Pink Floyd song)
Comfortably Numb (Pink Floyd song)



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima