Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SARS SI

Volim reggae, njegova dva opetovana, naizgled jednostavna akorda ,njegov pulsirajući-dominirajući-hipnotički zvuk bas gitare i taka-taka-taka sanjivi zvuk bubnja, pa nije čudno da se iz tog miljea i naizgled jednostavne glazbe izrodila jedna od najboljih ritam sekcija na svijetu - Robbie Shakespeare i Sly Dunbar.

SARS SI 1

A očito je da ga voli i ekipa glazbenika iz grupe, mnogima nerazumljivog i teško izgovorivog naziva, ali trenutno prepoznate kratice, koji su na takvu bazu nadogradili pamtljive, socijalno obojene tekstove, ponekad i mangupsko-ljubavne - sasvim prepoznatljive i primjenjive ovim prostorima. A ima tu i dodatnih začina poput veselih poskočica, kafanskog štimunga (truba, harmonika), ponekad razdraganosti jedne kazačok atmosfere. Pa je li to zaista dobitna kombinacija i opravdana glazbena strategija grupe S.A.R.S. kojom su kupili ljubav publike gdje god nastupali?
Svakako, S.A.R.S.–ovci su već odavno pronašli svoj reflektor kojeg su, izgleda s lakoćom umetnuli u  svetionik kojim su obilježili nedvojbeni put kontroliranog uspjeha (makar u Hrvatskoj, u domovini je na njihov rad bilo svakojakih komentara).

SARS SI 3

Iskreno rečeno, njihova glazba nije baš ozbiljna, niti se takvom shvaća; ime i prezime njihove glazbe je zabava (što bi trebao biti jedan od imperativa mainstreama), a što u nekoj konzumerskoj krajnosti i nije ništa loše, dapače.
Majstori uzavrele atmosfere nisu ni ovog puta promašili, unatoč najavi da je ovo bio njihov prvi pokušaj akustičnog predstavljanja njihove zbirke pjesama.

Prepuno gledalište jedne od najljepših ljetnih pozornica u Hrvatskoj spremno je dočekalo početak koncerta koji je pripao „Miru i ljubavi“, a na prvi poziv frontmana Žarka Kovačevića, u trenu se ispunio prostor ispred bine. Slijedile su zarazni hitovi poput „Ti, ti, ti“ uz zborno pjevanje cijelog auditorija; „Debeli lad“, “Buđav lebac“ (neko vrijeme najpopularniji ringtone kod susjeda); „Mir u svetu“.

Dobro zagrijanu i veselu publiku (bilo je, očekivano, bar 90% ženske populacije kojoj su se odužili sa „Praktičnom ženom“) nakratko su umirili laganicama, „Kakav divan dan“, „Klovn“ s dramatskom atmosferom i odličnim solom na trubi, zatim novija „Pepeo“ – a što je sve bila najava za jednu od njihovih najpoznatijih i publici najomiljenijih, naravno, riječ je o „Lutki“.

SARS SI 5

Koncert se opet vraća u poznatu i očekivanu ritmičnost sa „Klinkom“ u kojoj je na trubi zaista briljirao Petar Milanović, bravuroznim i dugotrajnim solom. Slijedi „Rakija“ kao uvertira u opće ludilo od kojeg su se doslovce tresle tribine, jer je koncert (kako je Žarko kazao trebalo vratiti u normalu) i očekivanom završetku – „To rade“; „Ratujemo ti i ja“ s tekstom kojeg je lako mogla potpisati i Vjekoslava Huljić, zatim „Dane brojim“, te kao pravi vrhunac večernjašnje fešte „Perspektiva“ čiji su zarazni refren pjevali i  malobrojni stranci. Bio je to „službeni“ završetak koncerta nakon kojeg se bend na glasne zahtjeve i opće odobravanje publike još jednom popeo na pozornicu da bi u nešto izmijenjenom, simpatičnom aranžmanu, zajedno sa oduševljenim mnoštvom otpjevali još jednom „Ti, ti, ti“.

Koncert su zasigurno obilježile dvije konstante: ultimativna zabava i bravurozna svirka Petra Milanovića na trubi, koji je konstantno dominirao cijelim koncertom.

Ove večeri nije bilo mjesta aforizmu Vlade Gotovca da se čovjek bez drame razara u oskudici zabave. Drame nije bilo, ali je zato bilo zabave i to u velikoj količini.