Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tom jones arena pula 3

Tom Jones vratio se u Pulsku Arenu nakon točno pet godina, kada je zadnji put oduševio hrvatsku publiku u ovom prekrasnom ambijentu rimskog amfiteatra. Nedavno je napunio 77 godina, no moć njegova glasa fascinira, boje je i intenziteta gotovo kao u njegovim najboljim godinama. U punoj Areni (navodno 8000 gledatelja) održao je sjajan koncert na kojem je još jednom pokazao da i u ovoj životnoj dobi ima što ponuditi, bez oslanjanja na lovorike stare slave.

tom jones arena pula 5

Koncert je počeo s 20-ak minuta kašnjenja, a otvorio ga je blues John Lee Hookera "Burning Hell", s hvaljenog albuma "Praise & Blame" iz 2010., svojevrsnog "come backa" na kojem je ponudio snažne interpretacije bluesa i gospela, odmaknuvši se od svog imidža pomalo campy pjevača šlagera koji igra na kartu sekspila (što je posebno potencirao njegov veliki hit "Sex Bomb"). Uslijedio je gospel "Run On", s istog albuma kojim je otvorio povratnički niz sjajnih albuma posvećenih "crnim" korijenima američke glazbe. Uslijedila je poznata kompozicija Randyja Newmana, "Mama Told Me Not To Come" te "Didn't It Rain" rane zvijezde gospela (sredina 20-ih) i prethodnice rock and rolla, pjevačice i gitaristice, "sestre" Rosette Tharpe. Niz s "Praise & Blame" nastavio se pjesmama "Lord Help" i "Did Trouble Me". Ikonička "Sex Bomb" počinje minimalistički i usporeno, a nastavlja se u bujnom swing aranžmanu, uz participaciju čitavog benda.

tom jones arena pula 7

Tom Jones se zatim obratio publici i podijelio neka sjećanja iz svoje mladosti krajem 50-ih godina te izveo potpuri klasika ranog rock and rolla, kao što je "Shake, Rattle and Roll" Big Joe Turnera. Svoju trademark pjesmu, "Delilah", osvježio je novim aranžmanom na tragu surf rocka. Uslijedile su prave poslastice - kultna "St. Infirmary Blues", opet u pomalo pomaknutoj, ubrzanoj interpretaciji, te "Soul of a Man" Blind Willie Johnsona, u ogoljelom aranžmanu koji počiva na sugestivnosti Jonesovog moćnog glasa. Potonja pjesma dolazi s drugog albuma u "povratničkom" blues nizu, "Spirit in the Room" iz 2012., a s istog je albuma Jones odabrao za ovu priliku obradu Cohenove "Tower of Song", koja je sigurno mnogima prizvala sjećanja iz Arene od prije točno 4 godine, kad ju je sam Cohen izvodio na istoj pozornici. No dok je Cohen igrao na kartu humora i autoironije tijekom izvedbe ove pjesme ("I was born with the gift of a golden voice "), kad Tom Jones pjeva te stihove, isti stihovi zvuče sasvim ozbiljno. "Green, Green Grass of Home" jedna je od rijetkih pjesama izvedenih na koncertu bez posebno osvježenog aranžmana, odnosno aranžman je dosta sličan originalnoj studijskoj verziji. Uslijedila su još dva stara hita, pomalo campy stvar "What's New, Pussycat" te "It's Not Unusual", a zatim još jedna pjesma Randyja Newmana "You Can Leave Your Hat On”. Jones je tada pozvao publiku da slobodno pleše, pa se val fanova počeo slijevati niz Arenu prema pozornici, uživajući u nizu funky pjesama prigodnih za rasplesani finale koncerta, kao što su "If I Only Knew" te Princeova "Kiss". Koncert je okončala još jedna stvar "bake rock and rolla" Rosette Tharpe, "Strange Things".

tom jones arena pula 2

Tom Jones i njegov prateći bend pružili su sjajan koncert, u kojem su jednako mogli uživati fanovi njegovih starih hitova (koji su gotovo redom transfomirani novim, zanimljivim aranžmanima), kao i ljubitelji njegovih recentnih blues uradaka. Čini se da se Jones našao baš u tom "crnom" izričaju, i najimpresivnije su bile interpretacije bluesa i gospela, u kojima su njegov raspon i markantna boja glasa najviše došli do izražaja. Svima koji su bili skeptični prema nastupu 77-godišnje zvijezde Tom Jones je pokazao da je sve samo ne "ocvala rock zvijezda".

tom jones arena pula 1

tom jones arena pula 4

tom jones arena pula 6

IzvještajiKids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima


White Lies na INmusicu


LHD - dokaz da glazba govori više od riječi