Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC00169

Klapsko/zborno pjevanje jedinstveni je izričaj životnih štorija ljudi s mora i krša skoro „od stoljeća sedmog“.

Škverski muški zbor na najbolji mogući način vrhunskom kvalitetom izvedbi i brojnim priznanjima i nagradama participira u tim zbivanjima od 1972. godine.  Večerašnji koncert proslava je 45 godina njihovog uspješnog djelovanja. Zborom su ravnali poznati pedagozi i dirigenti, Daniel Šeparović i Josip Veršić, da bi ravnanje od 1988. preuzeo maestro Vlado Sunko. A popis imena onih koji su na razne načine, izravno ili neizravno, surađivali sa zborom zaista je impresivan: Silvije Bombardelli, Jakov Gotovac, Emil Cossetto, Ljubo Stipišić.

Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac zbog svoje su prirodne akustičnosti zaista  idealno mjesto za održavanje glazbene manifestacije ovakve orijentacije.

DSC00191

Njihovi gosti nisu slučajno izabrani; naime, osim ženske klape Neverin koja je izvela „Zapivala tica mala“ u aranžmanu pok. Ljube Stipišića i „Žetvu žela Zagorom divojka“ u aranžmanu Vjekoslava Šuljića; Gibonni i prvi pravi blues band „Otprilike ovako“ odavno imaju neke tajne veze. Zbor Brodosplit dugo je surađivao s Gibinim ocem, pa se tako tradicija nastavila i na sina. Naime, poznato je da je Sunkova „brigada“ uspješno obogatila Gibinu „Udicu“ s albuma „Familija“, a dva člana zbora, Mladen Velat i Pjero Reskušić, bili su među originalnom postavom splitskih bluesera.

Voditelj programa Damir Mihanović Čubi svojim je neortodoksnim i prepoznatljivim „bazama“ dokazao da  program ne treba uvijek voditi na sterilan način poput Duška Ćurlića.

Zbor je ovu pretoplu i ljepljivu noć otvorio potpurijem nazvanim „Vinoplet“ kroz koji su, pogađate, uglavnom pjevali o Bachusovoj najdražoj tekućini.

Uslijedio je nastup ranije spomenute ženske klape Neverin, da bi potom gosti uz zbor prezentirali Sunkovu „Zahvalnicu“.

DSC00186

Da splitska publika ima poseban afinitet prema Zlatanu Stipišiću, poznatijem pod imenom Gibonni, dokazano je i večeras. Moram priznati da je u ovoj live izvedbi „Udica“ poprimila jednu drugu dimenziju prepunu iskonskih i iskrenih emocija uz već prepoznate stihove i odličnu melodiju. Bravo Gibo, bravo Brodosplit, siguran sam da se malo tko nije naježio od ove izvedbe.

Potom kormilo nanovo preuzima zbor s Tijardovićevim „Splitskim akvarelom“ i „Daleko me biser mora“ iz „Male Floramye“.

DSC00240

Obično se band „Otprilike ovako“ veže uz ime pokojnog Jadrana Zlodre Gobba, no istina je da su oni zaista vrsni pojedinci jednog impresivnog glazbenog kolektiva. Svoj nastup otvorili su Kevin Mooreovom „Am I Wrong“ u kojoj je na klarinetu briljirao Željko Milić, te zasluženo pobrao dugotrajan aplauz. Za Gobbovu „Parobrod“ Vladimir M. Kragić nakratko je napustio mjesto iza bubnjeva i impresivnim glasom obogatio ovu kratku ljubavnu priču. Svoj nastup završili su izvedbom Richarda Smallwooda, „Total Praise“.

Službeni završetak ove ugodne večeri pripao je, dakako, slavljenicima, koji su nam evocirali dio glazbene povijesti 60-ih godina sa „Happy Together“ grupe Turtles, te Lennon-McCartneyjevu „I Feel Fine“.

DSC00258

Nije puno trebalo čekati na dodatak: zbor je otpjevao neku, koliko sam mogao razumjeti, rusku kompoziciju, da bi svi, dok se aplauzi još nisu ni stišali, prepoznali evergreen dalmatinske glazbe, koji apsolutno zaslužuje mjesto u domaćem Hall of Fame. Riječ je o biseru ovog podneblja, povijesnom epu dalmatinskog naroda – „Dalmatino povišću pritrujena“. A sam završetak pripao je očekivano i prigodno Zajčevoj domoljubnoj „U boj, u boj“ sa zdušnim sudjelovanjem gledatelja.

Što kazati, a što nije rečeno o zboru Brodosplit?

Pokazali su, dokazali i potvrdili da bez ljudskog glasa ne bi bilo ni glazbe. Ujednačeno, snažno, uigrano (mora biti da ih maestro Sunko dobro drila, haha), nepretenciozno, emotivno, gromko poput grčkog junaka Stentora odzvanjali su njihovi vokali u ovoj sparnoj noći koju treba dugo pamtiti.

Ujedno, oni su čvrsti dokaz tvrdnje da kada u Splitu nasumce pomakneš bilo koji kamen s ulice, ispod njega iskoči glazbeni genijalac.

DSC00243

DSC00262