Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

70

Kada me je urednik prošli tjedan zamolio putem e-maila da odem u ponedjeljak na “tajni” koncert u izvrsno uređenom i opremljenom studiju Srđana Sekulovića Skansija, koji slovi za našeg ponajboljeg producenta (surađivao je s Massimom, Tonyjem Centinskim, Josipom Lisac, Dinom Dvornikom, Psihomodo Popom itd.), bio sam na međunarodnoj konferenciji IIP-a (Institut International de Philosophie) u Dubrovniku i nisam uopće dvojio trebam li otići. Pomisao da nakon tjedan dana mora, sunca, interesantnih druženja i većinom dosadnih predavanja nekih od najvećih filozofa današnjice, poput Toma Cruisea u genijalnom Kubrickovom filmu Eyes Wide Shut, odem na neki “tajni” događaj na periferiji Zagreba, pobudila je u meni veliku zanimaciju. Putujući autom prema Skansijevoj vili sa studijem, razmišljao sam jesam li trebao kupiti kostim i masku te se potajno nadao da će me dočekati pentagrami, masovne orgije i ritualna žrtvovanja.

Kada sam došao, vrata mi je otvorio odlično raspoloženi basist i jedan od osnivača zagrebačke grupe Dosh Lee, Tomislav Kralj. Poveo me je u obilazak Skansijeva studija koji su iznajmili u svrhu snimanja, od šanka, preko glavne prostorije s vrhunskom opremom za snimanje te zatvorene prostorije za bend, usput me upoznavši s ekipom iz  benda, izdavačem, menadžerem i organizatorom festivala Velika rock eksplozija, Sinišom Bizovićem, fotografom Dinkom Čvorićem Doringom, vlasnikom studija Skansijem, dvije osobe kojima se ne sjećam imena i dva mala ćukca.

45

Svirka je trebala početi oko 17h, no priprema je potrajala još nekih pola sata, tako da smo se čekajući zagrijali uz Ožujsko i ugodno čavrljanje o svemu i svačemu. Bizović mi je usput poklonio kompilacijski CD s najboljim pjesmama Velike rock eksplozije u zadnjih deset godina. Inače, ideja je u pozadini “tajnog” koncerta Dosh Leeja da se bend na jedan drugačiji, alternativni način predstavi u sklopu festivala Velika rock eksplozija koji se održava na nekoliko različitih lokacija, a završava u petak koncertom Let 3, kultnih zagrebačkih gotičara Phantasmagoria i karlovčana EoT u dvorani Boogaloo.  

Doživljaj samog studijskog koncerta bio je neobičan s obzirom da smo ugodno zavaljeni na kutnoj garnituri zapravo slušali audio-vizualnu sliku koncerta na velikom ekranu studija, a bend je silom prilika bio lišen mogućnosti scenskog divljanja. U nekih 40-ak minuta odsvirali su 15 stvari koje su u pravilu ritmički orijentirane, miks funka, rapa, rocka, punka i HC-a, a doimaju se poput križanca Rage Against The Machine i zajebancije Ramba Amadeusa. Nakon postprodukcije i masteringa, bit će vrlo zanimljivo usporediti zvuk i izvedbe s ranijim izdanjima.

40

Dosh Lee ima poprilično ambiciozan plan sljedeće godine objaviti novi, treći studijski album “Obostrano zadovoljstvo” na kojemu su surađivali s Bogovićem, Mikijem Solusom, Kawasaki 3P-om, Mašinkom i drugim izvođačima, a trebao bi sadržavati dokumentarac o jedanaest godina benda i snimku koncerta iz Skansijeva studija.

S obzirom da iznajmljivanje studija nije jeftino, odmah nakon koncerta otišli smo do lokalnog birca na cugu. Iako na kraju nije bilo okultističkih žrtvovanja i orgijanja, ostatak večeri prošao je u zabavnom razgovoru o Zappi, glazbi i budućim planovima za bend. Lucidnom Kralju, Tomislavu pala je na pamet ideja da, u stilu gerilskog marketinga, naprave dobrotvorni koncert potpore Todoriću na travnjaku kraj njegove vile, odmah u blizini birca. Bend bi se u tu svrhu preimenovao u Propa Lee, svirali bi na najboljim Konzumovim instrumentima, a donacije bi se primale u bilo čemu, tako da bi bili dobrodošli kanisteri nafte, keksi, čokolade, zastave itd.

30

46

52

48

61