Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Znaš da je netko zaista velik glazbenik kada jednako dobro vlada pozornicom u otmjenom odijelu u Lisinskom i klaustrom otočkog samostana u sasvim običnoj mornarskoj majici. Znaš da je netko čovjek velikog srca kada se bezrezervno odazove pozivu na humanitarni koncert. Tedi Spalato je takav čovjek. U nedjelju, 4. veljače održao je trosatni humanitarni koncert "Sve ću preživit" kojim je obilježen Svjetski dan borbe protiv raka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a gosti su mu bili Zorica Kondža i Gibonni.

Koncert je otvorio pjesmom "Vridilo se rodit" kojom je 2009. osvojio nominaciju za Porin u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba. "Nisan oženija koju san jubija" pjesma je koju u mjuziklu "Naša bila štorija" pjeva Severini pa se našalio kako će ju ovaj put lakše izvesti jer na pozornici nema Severine koja plače, osvrnuvši se na događaj s koncerta u Sloveniji kada ona nije mogla prestati grcati u suzama tijekom njegove izvedbe. Tedijev opus ima dva lica, ono dalmatinsko i jazzersko. Nisam se nikako mogla poistovjetiti s pjesmama poput "Dalmatinska pismo moja" ili "Lipote gladan, ljubavi žedan", ali kad je krenuo improvizirati po gitari ili više koristiti svoje tijelo kao glazbalo, svakom sam izvedbom bila sve više oduševljena. Pjesmu "Ti i ja" ili kako ju je sam najavio, pismu o dva goluba, izveo je u duetu s akademskom glazbenicom Sanjom Mlinar Marin. Krajem siječnja objavio je svoj novi studijski album "Najlipša na svitu" s kojeg je predstavio istoimenu pjesmu i "Ako stvarno voliš ženu" koju je publika nagradila gromoglasnim pljeskom, dok je "Dobro ti more bilo" bila namijenjena svima koji su morali iseliti u inozemstvo.

Zorica Kondža ostavila je velik trag u Hrvatskoj glazbi, a na pozornicu je stigla ruku pod ruku sa svojim suprugom, maestrom Joškom Banovom koji im se pridružio za klavirom. Tedi Spalato je strašno samozatajan kada treba najavljivati pjesmu ili gosta, ali Zorica je spasila stvar opaskama poput "Oćemo pričat ili ćemo pivat?" i "Najavio si me da me bilo strah izić…" Zajedno su zapjevali "Zar je voljeti grijeh", "Konobu" na oduševljenje publike i "More", a sama je nastavila pjesmom "Zauvijek". Zorica Kondža pjevačica je izrazito snažnog i reskog glasa da se na trenutke činilo kako će se šavovi Lisinskog rasprsnuti od bogatstva tonova. Mislim da bi vrijedilo poslušati i njen solistički koncert. Tedi se prisjetio Arsena Dedića izvodeći pjesmu "Ne plači" u jazz aranžmanu, "Vidi li se šta odozgar" Vinka Coce i Olivera Dragojevića pjesmom "Picaferaj", a posebno je briljirao izvodeći "Dok razmišljam o nama", poznatijoj u izvedbi Josipe Lisac.

Dva su velika autora obilježila karijeru Tedija Spalata. Zdenko Runjić mu je sa dvanaest godina dao prve glazbene korake, dok je drugi dio njegove karijere definitivno obilježio Gibonni. Njegov glazbeni opus i karijera ne bi bili takvi da mu Gibonni nije napisao tri najznačajnije pjesme koje su ga obilježile – "Sve ću preživit", "Zauvik tvoj" i "More snova". Gibonni je priznao kako se njih dvojica znaju naći kod Tedija doma i zasvirati, ne preglasno, gotovo poskrivećki, da žene ne bi čule kako "ništa ne rade", tada je neočekivano uzeo gitaru i s Tedijom počastio publiku akustičnim gitarističkim duetom "Oprosti". - "Reka sam to već dva-tri puta. Da mi Gibonni 1999. nije napisao 'Sve ću preživit' bilo bi pitanje kako bi dalje zarađiva. Ovako sam preživio." - ispričao je Tedi gledavši zahvalno u Gibonnija koji nikako nije htio ukrasti show svome prijatelju već je samozatajno pokušao u par navrata otići s pozornice iako ga Tedi nije puštao. Svakako treba pohvaliti Orkestar Gorana Rukavine koji je zaista na razini pratio ovog velikog glazbenika. Koncert je završen hommageom Velikom Maestru kojeg Tedi nije mogao nahvaliti, kao i njegov doprinos hrvatskoj tradicijskoj glazbi, zaista posebnom izvedbom "Dalmatino povišću pritrujena" Ljube Stipišića Delmate.