Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Anna Soklich JazzO HRT d Miron Hauser foto Marija Stilinovic IMG 0980

U svom koncertnom ciklusu u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, sinoć je pod ravnanjem Mirona Hausera, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) ugostio mladu svestranu slovensku pjevačicu Annu Soklich.

Anna Soklich prvi se puta predstavila zagrebačkoj publici pomno odabranim programom kojim se predstavila u najboljem svjetlu. Prije nastupa izjavila je da joj neće biti lako nastupiti u okruženju, koje je dalo tako velike izvođačice kao što su Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Josipa Lisac, ali da je to je čast, ponos, radost i odgovornost!  Kada pjeva uvijek želi ispričati priču te karizmu i emocije staviti ispred vokalne tehnike. Uvijek teži introspektivnom uranjanju u dubinu vlastitog, umjetničkog identiteta. Iako se sinoć predstavila samo kao pjevačica, Anna stvara i autorske pjesme. Kao tekstopisac želim otići na mjesta koja ljudi ne očekuju, a to mi omogućuje potpunu slobodu izražavanja,  ističe. Inspiraciju za stvaralaštvo, kako kaže, pronalazi i u svom rodnom Bohinju.

Anna Soklich JazzO HRT d Miron Hauser foto Marija Stilinovic IMG 0938

Najvažniju suradnju ostvarila je s poznatim gospel zborom Harlem Gospel Choir koji je, između ostalih, surađivao s U2, Eltonom Johnom, Dianom Ross i The Gorillaz, a nastupao je za nekoliko papa i američkih predsjednika. Anna Soklich nastupala je i uz simfonijske orkestre i big bandove. Posebno je važna njezina suradnja s Big Bandom RTV Slovenija, pa koncert s Jazz orkestrom HRT-a nije njen prvi susret s velikim jazz sastavom. Kako kaže, veliko je zadovoljstvo biti okružen s toliko sjajnih glazbenika, jer tada pjesme zvuče bogato i puno.

Anna Soklich JazzO HRT d Miron Hauser foto Marija Stilinovic IMG 1084

Prema njezinim riječima, glazba je način života, a na prvo mjesto postavlja nastupe na pozornici, gdje nema prostora i vremena za manipulaciju, budući da svaki put moć interpretacije dolazi izravno od publike. Svojim je nastupom u Gorgoni to i pokazala. Glazbeni uzori su joj prije svega umjetnici soula i jazza, a svoj širok glazbeni interes koji uključuje i blues, gospel, rock… predstavila  je izvedbama Caught a Touch of Your Love, Indian Summer , That’s Life, Trav’lin’ Light, Deedles’ Blues, Alfie, Brand New Day, Going, Natural Woman i Respect  te osvojila publiku koja je izmamila i dodatak kojim su Anna Soklich i Jazz orkestar HRT-a na čelu s Mironom Hauserom svima u dvorani i onima pred radijskih aparata čestitali nadolazeći nam Božić.

Anna Soklich JazzO HRT d Miron Hauser foto Marija Stilinovic IMG 0961

Klasik Franka Sinatre Have Yourself A Merry Little Christmas  na kraju ove ženske glazbene večeri svima je ugrijao dušu i nacrtao osmijeh na licu.