Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

clutchVrijeme leti! Dok nešto čekaš, teče sporo, a kad se okreneš, skužiš da je Clutch ovdje bio u kolovozu 2016.! Tko bi rekao da je toliko prošlo! Od zadnji put smo naučili da ih treba staviti u veći prostor od Močvare pa se odmah ciljalo na Tvornicu, koja je unatoč preuređenju kojim je dobila više mjesta bila – rasprodana! Odlično!
Ovaj put je Clutch poveo sa sobom dva benda na turneju – francuski The Inspector Cluzo i The Picturebooks koji su odasvuda.

U 20:00 kada su se Francuzi našli na bini, publike i nije bilo pa mi je prva misao bila – a ovaj šou večeras je rasprodan? Da, stare boljke ovog grada, ljudi za kartu koju su platili ne žele vidjeti više. Čast izuzecima! Gaskonjski dvojac je bio odličan! Malcom Lacrouts na gitari i vokalu te Phil Jourdain u malo više od pola sata predstavili svoju viziju i zvuk soul/funk'n'rolla začinjenu štosevima na bini i komunikacijom u kojoj su nam par puta rekli kako oni u Francuskoj imaju farmu, kako se žena brine o farmi dok su na turneji ali i zašto se album zove „We the People of the Soil“. Dotakli su se oni i predsjednika Macrona… no… zanimljiv nastup, dobar zvuk, vješti zabavljači, atipični glazbenici.

Kada je u na stage izašao drugi dvojac – The Picturebooks, situacija s brojem publike se znatno popravila. Dvorana je već bila fino popunjena, a dvojac na bini prepun energije kojom je publiku osvojio na prvu. Fynn Claus Grabke i Philipp Mirtschink su dva prijatelja koji savršeno razumiju jedan drugog a rezultat je fenomenalan nastup koji mi je žanrovski teško utrpati u neku običnu ladicu, a i zašto bi ih trpala? Bubnjar Philipp je totalni luđak (u najpozitivnijem mogućem značenju tih riječi). Njegova verzija bubnja nema činele (na svu sreću jer bi valjda letjele kao leteći tanjuri), a ni palice nisu uobičajene. Čovjek od malo riječi ali goleme energije. Fynn je taj koji je komunicirao s publikom bez problema i pozivao je na određene prste u zrak pri „Zero Fucks Given“, ili pričao o svom ocu kojeg je udario kamion dok su u pustinji snimali video za „I need that Oooh“, a sada stoji za pultom od tonca. Otac je dobio aplauz a bend je svakom novom pjesmom sam sebi dizao letvicu sve više i više i uspijevao u tome. Rijetko kada zapamtim nazive pjesama benda kojeg prvi put slušam uživo, ali sam sada bez problema zapamtila i  „The Rabbit and the Wolf“ i zadnju „Your Kisses Burn Like Fire“.
Nakon tog energičnog i intenzivnog nastupa jako me je zanimalo može li Clutch to nadmašiti. Publika koja je kupila kartu i došla u Tvornicu je njihova, ali mislim da nitko od prisutnih nije ostao ravnodušan na nastup koji nam je priredio The Picturebooks. Kapa dole!

Clutch je ove godine izdao album „Book of Bad Decisions“, pa se činilo nekako logično da krenu s pjesmama s tog albuma – „Weird Times“ i „How to Shake Hands“, iako, bacite li oko na njihov Instagram profil gdje nam objavljuju fotke set lista, vidimo da i nije uvijek baš tim redoslijedom. No, idemo na našu listu. Na „The Mob Goes Wild“ svi su valjda već bili u elementu pristojnog „divljanja“. Neil Fallon, frontmen benda jako dobro zna što radi, dok je ostatak benda što se tiče interakcije s publikom – monoton. Nema tu ni gestikulacije, mimike, a kamoli ičega drugog. Nije da je itko zamjerio, dokle god sviraju i Fallon radi svoj posao. Njihov težak zvuk je cijelo vrijeme bio na nivou, djelovalo je kao da visi s plafona Tvornice i samo vreba da se sruši svom težinom na publiku koja ga čeka s pripremljenim rukama u zraku, da ga njima uhvati i osjeti i ne dopusti da ih taj zvuk zgazi. U tako odličnoj atmosferi nije potrebno navoditi kada je bio vrhunac (osim kad publika na bisu želi još). Vrh je bio cijelo vrijeme! Amerikanci su ovim nastupom potvrdili da su i dalje dobrodošli u Zagrebu, štoviše, da mogu napuniti Tvornicu. No, doveli su i dva nova izvrsna benda o kojima se pozitivno pričalo nakon koncerta – The Inspector Cluzo i The Picturebooks koji su se jako dobro iskazali i za koje također očekujemo da se vrate jer su i oni više nego dobrodošli!

Clutch set lista:

Weird Times
How to Shake Hands
The Mob Goes Wild
Ghoul Wrangler
Earth Rocker
Gimme the Keys
Firebirds!
Crucial Velocity
A Quick Death in Texas
Noble Savage
Spacegrass
H.B. Is in Control
D.C. Sound Attack!
Electric Worry
X-Ray Visions
Bis:
In Walks Barbarella
The Face



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici