Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

11 dimmu borgir by martina rusalka

Kad sam pročitala koji su sve bendovi uključeni u turneju European Apocalypse, isti sam se tren nasmijala jer mi je bilo čudno vidjeti Hatebreed, Dimmu Borgir, Kreator i Bloodbath u istom paketu. No budući da sam u posljednje dvije godine nešto ponovo malo više zapela za Dimmu, jednostavno nisam mogla propustiti prvi najbliži datum – 9.12. u Pragu.

Okolnosti su nažalost bile takve da sam propustila popratiti Bloodbath, počeli su jako rano i svirali nepunih pola sata. Stigla sam tek na samom kraju nastupa i vidjela ih kako se opraštaju od publike dok se pozornica pripremala za Hatebreed.

Hatebreed je bend od kojeg sam uvijek bježala. Čim mi netko spomene uz ime benda išta što ima veze s 'core' pobjegnem kao vrag od tamjana. Ponekad se dogodi da dok besciljno slušam playliste na Youtubeu naletim na neki od takvih bendova i promijenim mišljenje, međutim ti trenutci su dosta rijetki i uvijek se svedu na možda jednu pjesmu koja mi se svidi.

1 by martina rusalka

Gledajući ih prvi puta u živo od početka do kraja, morala sam si priznati da je taj njihov 'core' mom uhu ipak podnošljiviji od ostalih raznolikih bendova tog žanra. Ne toliko da bih u slobodno vrijeme slušala njihovu glazbu, ali dovoljno da možda nekad odem na koncert čisto da uživam u atmosferi kakvu ovaj bend jako dobro zna napraviti. Forum Karlin je bio krcat, pun parter i tri kata galerije – sve puno fanova koji su došli podržati svoje bendove.

Prvi redovi partera su bili u potpunosti nepristupačni, osim ako niste htjeli završiti u kaotičnoj centrifugi moshpita i odigrati metal verziju ruskog ruleta nadajući se da ćete iz te centrifuge izaći čitavih kostiju.

13 dimmu borgir by martina rusalka

Po tom je pitanju atmosfera definitivno bila smirenija na Dimmu Borgiru, ali daleko intenzivnija. Dimmu je bend koji me među prvima odvukao u sjevernjački svijet black metala, a kasnije se pokazalo da je to bend zbog kojeg su neki ljudi prestali razgovarati sa mnom jer 'Dimmu Borgir nije istinski black metal'. Vrlo smiješan i minoran razlog da prestaneš razgovarati s nekim, ali black metal je očito jedna od takvih scena gdje će se uvijek tražiti taj mayhemovsko-burzumski pedigre i žudnja za zvukom stare škole. Meni osobno taj pedigre nikad nije pretjerano značio niti me ograničavao u izboru bendova koje ću slušati.

Dimmu Borgir je jednostavno jedan kvalitetan outsiderski bend koji je black metal još više uveo u mainstream (od čega se mnogi groze). Ali koliko god black bio u mainstreamu, ipak se tu radi samo o njegovoj modnoj komponenti budući da tu glazbu u stvarnosti ne može svatko probaviti. Ono što Dimmu radi nije prljavi, hladni, distorzirani black, Shagrath i Silenoz rade čist, transcendentan, introspektivan hladan black metal koji je duboko kročio i u vode simfonijskog metala.

3 hatebreed by martina rusalka

U svojih sat vremena su kratko predstavili novi album Eonian, koji ih je pokazao u malo manje simfo-elementu za razliku od prethodnika Abrahadabre, te su prošli kroz ostatak diskografije odsviravši između ostalog kultne Mourning Palace, Indoctrination i Puritiana. Tih je jedanaest pjesama jednostavno bilo premalo pa se nadam da će možda otići na zasluženu solo turneju i odsvirati puni set kakvog sam i priželjkivala.

Između Dimmu Borgira i Kreatora se dogodila velika migracija publike i primijetila sam da je njemačke thrashere popratilo nešto manje ljudi.

21 kreator by martina rusalka

Mile Petrozza i ekipa su unatoč tome odradili odličan show posvetivši se svom četrnaestom po redu studijskom albumu Gods of Violence objavljenom početkom prošle godine koji ih je još više odmaknuo od etikete thrasha i približio možda i nekakvom melo-deathu. Tijekom cijelog nastupa su se izmjenjivali ti trenutci puni thrasherske bezobzirnosti i bahatosti s momentima filigranski razrađenih gitarističkih solaža.

Unatoč ovoj meni čudnoj kombinaciji bendova, cijela je večer prošla glatko i niti jedan bend nije pretjerano iskakao kako mi se u prvi tren činilo. Češka publika je stvorila jedinu predivnu atmosferu kakvoj već dugo nisam svjedočila i mislim da će me Prag puno češće viđati u svojim koncertnim dvoranama.