Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

16 myrkur by martina rusalka

Amalie Bruun već nekoliko godina uspješno balansira u žanrovskom međuprostoru sa svojim projektom Myrkur. Sa dva objavljena studijska albuma (M i Mareridt) već je i bilo vrijeme da se otisne na vlastitu turneju u sklopu koje je u društvu glazbenice Jo Quail posjetila Budimpeštu.

Jo Quail je svojom strastvenom i emotivnom izvedbom napravila lijep uvod u večer. Predstavila se sa četiri autorske kompozicije Gold, Adder Stone, Mandrel Cantus i White Salt Stag virtuozno ih odsviravši na električnom violončelu.
Svirajući na sredini pozornice, među bajkovitim scenskim rekvizitima koje koristi Amalie, i sama je djelovala kao dio neke nordijske mračne bajke.

5 myrkur by martina rusalka

Jo je svoje čelističko umijeće posudila i u prvom, akustičnom, dijelu Myrkurovog koncerta koji se sastojao od narodnih pjesama iz Norveške, Danske, Poljske, a na radost mađarske publike našla se tu i jedna njihova narodna pjesma Tavaszi szél (Proljetni vjetar).

Kada se Amalie pojavila na sceni, očekivala sam da će zaroniti malo dublje u vode black metala, ali je umjesto toga otišla u smjeru dark folka i indie rocka. Postala je nešto kao mračnija Lana del Rey ili možda čak i malo nježnija Chelsie Wolfe. Sviđa mi se što još uvijek čuva hladnu atmosferu black metala negdje u zaleđu, ali po svemu sudeći ni toga više neće biti na njenom trećem studijskom albumu. Način na koji je koncipirala nastup je savršenom spojio njenu dvojakost – njenu svijetlu stranu koja je čista, sanjiva i vilinska te onu tamnu stranu koja vas povlači u svoj vrtlog prepun bolnih vriskova i bića koja nastanjuju noćne more.
Drugi je set bio rezerviran za žešće note i distorzirane tonove električne gitare. Tako smo čuli i pjesme The Serpent, Onde børn, Skøgen skulle dø te Måneblôt između ostalih.

13 myrkur by martina rusalka

Ovu je bajkovitu večer privela sa novim singlom Juniper nakon koje se ostatak benda povukao sa scene, ostavivši Amalie da otpjeva još jednu nježnu, mračnu folk pjesmu za kraj.