Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Amira Medunjanin 6

Sinoć se u Županji tražila karta više. Već danima unaprijed rasprodan koncert izmamio je petstotinjak Županjaca iz toplih domova u dvoranu kina Mladost. Kraljica sevdaha, kako joj kritičari i publika tepaju, Amira Medunjanin napokon je došla i u ovaj grad.

Bosanska umjetnica, ove je godine proslavila čak petnaest godina uspješne karijere najprije albumom ˝Ascending˝, koji predstavlja retrospektivu njenog cjelokupnog opusa, a zatim i mnogobrojnim koncertima među kojima valja izdvojiti veliki koncert u pulskoj Areni, gdje je nastupala s vrsnim TrondheimSolistene sastavom iz Norveške. Iza ove glazbenice, osim aktualnog, je pet studijskih albuma: Rosa(2005.), Zumra(2010.), Amulette(2011.), Silk and Stone(2014.), Damar(2016.). Spletom okolnosti do sada nisam nikad prisustvovala Amirinom koncertu, a po viđenom ni velika većina sinoćnje publike. Zato i nismo znali što očekivati. Sve što sam znala o njoj, a i sevdahu (a što me je s obzirom na više činjenica i sramota), saznala sam preko interneta, televizije i sl., i tek sada mogu reći da sam čula i vidjela pravi sevdah bez obzira što neke od pjesama nisu izvorno napisane kao sevdalinke. Ali sevdah zapravo i nije nešto određeno formom i oblikom, nije samo bosanska gradska pjesma. Sevdah je ono što osjećaš, a Amira to tako divno prenosi. Savršena vokalistica, umjetnica s očaravajućim osjećajem za lijepo, za emociju definitivno nikoga nije ostavila ravnodušnim i to je jedna od ljepota sevdaha.

Amira Medunjanin 2

Od trenutka kada je izašla pred publiku, skromno, nježno i tiho vjerujem da nitko od prisutnih više nije skidao pogleda s pozornice što zbog same Amire, a što i zbog vrhunskih glazbenika koji su je pratili. Očaravajući glazbenik, sinoć u ulozi gitarista Ante Gelo i izvrsni kontrabasist Zvonimir Šestak. Dva sata, bez setliste, ali uz svima poznate hitove kao što su ˝Jutros mi je ruža procvjetla˝, ˝Moj dilbere˝, ˝Ajde Jano˝, ˝Čula sam da se dragi ženi˝ i nezaobilazne ˝Što te nema˝ proletjelo je u trenu. Osim ovih Amira je otpjevala je Azrinu ˝Ako znaš bilo što˝, a u jednom trenutku joj se na pozornici pridružio i Bani iz Opće opasnosti i pomogao u izvedbi ˝Rasti, rasti moj zeleni bore˝. Kako su i sami rekli da nisu ljudi ˝od protokola˝, i Gelo je otpjevao hit Zabranjenog pušenja ˝Zenica blues˝. Iako smo prvotno krenuli samo na večer sevdaha dobili smo puno više. I sevdah i rock i blues i jazz i šansonu i humor i tugu i sreću. Sve je to u glasu samo jedne osobe, i tradicija i nešto u potpunosti njoj drugačije no opet univerzalno i svima prepoznatljivo. Patnju, prolaznost i ljubavnu bol su svi u nekom trenutku života spoznali, svi su se osjećali poput Werthera i baš zato svi mogu suosjećati i osjećati sevdah. Glazba je odavno znana kao idealna terapija za mnoga duševna stanja, a nakon terapije Amirinim božanstvenim glasom nemoguće je ne doživjeti katarzu. Amira i glazba su lijek i sigurna sam da u budućnosti neću propustiti niti jednu priliku da odem na terapiju jer sada u potpunosti shvaćam onu “babo pjeva i plače u isto vrijeme, a dobro mu je”.