Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sham 69 1

„Sham 69“ punk je bend, jedan je od prvih takvih bendova u Velikoj Britaniji pa slijedom toga i u Europi. Naziv bendu nadjenuo je Jimmy Pursey, pjevač i osnivač benda, prema grafitu na kojem je pisalo „Walton and Hersham '69“, ali dio natpisa je izblijedio pa su se nazvali samo „Sham 69“. Osnovani su u Hershamu davne 1976. godine. Nisu bili razvikani, nije se za njih znalo, ali su radili svoje pjesme te s kraćim prekidom djelovali sve do danas. Ono što možemo kod njih od početka pratiti je koketiranje sa skinheadsima, navijačima i ostalim skupinama. Do prekida je došlo kada je Jimmy krenuo u solo-karijeru, pri čemu je radio sa Steveom Jonesom i Paul Cookoom iz „Sex PIstolsa“. No nakon toga je 1987. s gitaristom Davidom Parsonsom reformirao „Sham 69“. U međuvremenu su snimili 14 studijskih albuma, izdali niz kompilacija i nekoliko live-albuma. Iz svega navedenog bila je iznenađujuća slaba posjećenost ovog koncerta.

Sham 69 3

Koncert je počeo oko 22 sata, bez predgrupe, kao što to obično i biva u Vintageu. Bilo je tužno gledati kada se pojavio jedan od prvih punk bendova u Europi pred praznim podijem, ali kad je „rokačina“ počela, ekipica se stvorila. Bilo je bacakanja, skakanja, divljanja, uobičajenih na punk-koncertima, čak i uspona na pozornicu. Nanizao je“ Sham 69“ sve svoje hitove: „What Have We Got?“, „Tear Gas Eyes“ i „I Don't Wanna“ – njihov prvi singl, kojega je svojevremeno producirao znameniti John Cale iz „Velvet Undergrounda“. Zatim „Ulster Boy“, „Rip Off“ i „Bastille Cake“. Onda „George Davis Is Innocent“, „Borstal Breakout“ i „That's Life“. Ali proročka je bila pjesma „They Don't Understand“, jer čini se hrvatska publika nije prepoznala kvalitetu ovog benda. Uslijedile su „No Entry“, „Money“ i „Questions and Answers“. Nešto živosti pojavilo se na pjesmi „White Riot“ koja je u stvari obrada pjesme grupe The Clash. Zatim je uslijedio još „If the Kids Are United“, „Angels With Dirty Faces“, „Hersham Boys“ i „Hurry Up Harry“, njihov hit s druge ploče. Tekstovi su im inače vrhunski, pretežito socijalne tematike.

Sham 69 4

I oko ponoći otišli su bez bisa. Zašto? Vjerojatno nisu bili zadovoljni odazivom (brojnošću) i reakcijom publike.

U čemu je bio propust? Loša reklama, neupućenost ili nešto treće? Svi znaju za „The Clash“, ali nitko ne zna za „Sham 69“. U svakom slučaju, koncert je bio vrlo kvalitetan, jedino je nedostajalo publike koja bi u tome kvalitetno uživala.