Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC01000

Mangroove je u četvrtak, 28. prosinca, na velikoj pozornici Tvornice kulture koncertno predstavio svoj posljednji studijski album "Srce". Oni se na pozornici potpuno ogoljavaju i tada nema baš nikakve glume. U svoju su glazbu utkali srce i jednostavno se ne može dogoditi da ono ne dosegne slušatelje. Kroz ovih 15 godina koliko su na sceni, Mangroove je postupno razvio svoj izraz. Postigli su dovoljnu popularnost i okupili vjernu publiku jer, kako Željka Veverec kaže, iz godine u godinu prepoznaje lica u publici što je sigurno znak vjernosti. Nastup u Tvornici otvorili su Atriumom, instrumentalnim brojem sa "Srca" koji se suptilno pretočio u "Tvoju" na kojoj je od samog početka bilo jasno koliko je Željka neovisna i originalna zahvaljujući svom karakterističnom umirujućem glasu i izvrsnoj dikciji. Nju glazba prožima u potpunosti, a njena muzikalnost uvijek je maksimalno nazočna.

DSC00972

Njezin partner, Toni Starešinić, drugi je stup na kojemu sve počiva. Starešinić je izvrstan glazbenik koji doista zna kako treba oblikovati glazbu da zvuči posebno, muzicira s toliko žara da svojim ponašanjem na pozornici jednostavno nadahnjuje i ostale glazbenike. U njihovim izvedbama, koje odlikuje prirodnost glazbenog izraza, uvijek je snažno nazočan duh soula iako Toni kaže da su njihov žanr njegove klavijature i Željkin glas. Energija koju ovo dvoje imaju na pozornici gotovo se može opipati prstom - uvijek zrače optimizmom i čistom pozitivom. Takav spoj sigurno mora utjecati i na njihove bliske suradnike, Lea Beslaća i Silvija Bočića. Sa Beslaćem Toni dijeli razmišljanja i ideje o glazbi, glazbenim konceptima. Svirao hammond, flautu ili bas gitaru, Beslać se u potpunosti posvećuje svom instrumentu. Silvio Bočić na bubnjevima vrlo je logičan, matematičan i precizan, ali na neki puno instinktivniji, intuitivniji način. Tonijeva zainteresiranost za zvuk ostavlja dovoljno prostora za nesputano sviranje što postaje dovoljno izazovno kada se u skupni nalaze odlični glazbenici.

DSC00975

Mangroove ima svoj vlastiti glazbeni jezik, ali zajedničke riječi pronalaze i sa brojnim glazbenicima s kojima ostvaraju suradnje. Jedna od njih je Remi s kojom su surađivali na pjesmi "Ljubavi ni za lijek". Usudim se reći da ova pjesma upravo u izvedbi uživo ostvaruje svoj najveći potencijal. Njihov vokalni kontrast toliko je snažan da postaje hipnotizirajući dok u pozadini instrumenti tvore silovitu zvučnu sliku. Starešinić je okupio izrazito jaku brass sekciju iz Jazz orkestra HRT-a, saksofoniste Maka Murtića i Marija Bočića, trubača Danijela Heršaka i tromboniste Mirona Hausera i Luku Žužića, koji su dali svoj doprinos pjesmi "Sanjala sam ljubav" i aktualnom singlu "Nešto veće od nas". Sljedeće gošće bile su djevojke iz etno ansambla "Čipkice" koje su im se pridružile na pjesmi "Dvoje" i na već spomenutoj "Nešto veće od nas." Suvišno je reći koliko je dobra atmosfera vladala dolje u publici i koliko ih je ona nagrađivala pljeskom nakon baš svake skladbe.

DSC01033

Mangroove nije samo predstavio novi album, oni su vješto u setlistu uklopili i svoje najpoznatije pjesme. Njihova radijska prisutnost sada je toliko velika da je krajnje vrijeme da na ovogodišnjoj dodjeli Porina konačno prestanu biti bend koji samo dobiva nominacije, a postanu bend koji taj kipić i osvaja. Mangroove je bio i ostao izuzetan. Oni vode srce u svom smjeru.