Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0954

Poznati slovenski kantautor Zoran Predin 2019. je godinu, u kojoj slavi 40 godina karijere počeo vrlo aktivno: početkom veljače u ZKM-u predstavio je svoju novu knjigu “Glavom kroz zid”, krajem veljače predstavio je novi album “Zoran pjeva Arsena” (na kojem je obradio pjesmaricu Arsena Dedića u gypsy swing aranžmanima), a 7. ožujka održao je gala koncert naslovljen “Ljubavnik iz ormara” u Lisinskom.

DSC 1038

U prvom je dijelu koncerta Predin nastupio s Damirom Kukuruzovićem i njegovim bendom Django Group, s kojima surađuje već niz godina, uz gostovanje Matije Dedića na klaviru. S obzirom na recentni izlazak albuma "Zoran pjeva Arsena", očekivalo bi se da će biti više Arsenovih stvari, no na cijelom koncertu čuli smo ih samo nekoliko, uključujući prekrasnu izvedbu “Moderato Cantabile” na početku koncerta, koja je bila jedan od vrhunaca večeri. Repertoar je bio dosta šarolik, bilo je tu pjesama Lačnog Franza na slovenskom, Predinovi prepjevi tih pjesama na hrvatskom ili prerade u novim aranžmanima, obrade drugih kantautora i bendova – kao što je "Te noći kad umrem" Bijelog Dugmeta, za koju je Predin rekao da "bi dao pola kile svojih pjesama da ova bude njegova", ili "A sad adio" Olivera Dragojevića, prikladno za zadnji bis. U drugom se dijelu Django Group povukao, a Predinu su se na pozornici pridružili članovi pomlađenog Lačnog Franza – s kojima je nastupio lani u ZKM-u i snimio album Akustična pusa, pa je naglasak prešao na repertoar Lačnog Franza (Praslovan, Naj ti poljub nariše ustnice, Ne mi dihat za ovratnik, O mladom studentu, Čakaj me). U jednom trenutku pridružila mu se Anja Rupel, s kojom je u duetu izveo "Zemlja pleše" i "Kako bih volio da si tu", a sama je izvela "Tko je zgazio gospođu mjesec". Koncert je tako prilično jasno podijeljen u dva dijela – prvi u gypsy swing-šansonijerskom stilu (uz cohenovske back vokale), a drugi u stilu akustičnog rocka. Uz jednu "premijeru" – naime, Matija Dedić po prvi je put zasvirao s Lačnim Franzom i to na prekrasnoj "Naj ti poljub nariše ustnice". Predin je po običaju stvorio neku vrst "stand up" komičarskog štimunga, s duhovitim komentarima i anegdotama između pjesama kojima je nasmijavao brojnu publiku (koncert je inače bio rasprodan). Čuli smo i posvete Predinovim pokojnim prijateljima – "Koji s vjetrom pjevaju", posvećenu Zagrepčanima Glavanu, Vrdoljaku, Bošku Petroviću i Arsenu, te "Kosu boje srebra" posvećenu Margiti Stefanović, koju redovito izvodi na koncertima. Koncert je završio višestrukim bisom (na koji su izašli i Django Group i pomlađeni Lačni Franz): Arsenova “Pamtim samo sretne dane”, "Zarjavele trobente", Što bi mi bez nas, A sad adio.

DSC 1058

Predin je iskusni šarmer publike, koja je očigledno uživala u ovoj nostalgičnoj šetnji kroz bardovu karijeru. Predin je pokazao da je i dalje u vrhunskoj glazbenoj formi, muziciranje je bilo vrlo kvalitetno kao obično - na momente pomalo rutinsko, ali je Predin svojom poslovičnom karizmom to nadoknadio. Uz kvalitetne kompozicije, izuzetno životne tekstove, izljeve duhovitosti (stalni posjetitelji Predinovih koncerata već su navikli na ovaj "bonus"), više od dva sata svirke prošla su vrlo brzo.

DSC_0954.JPG DSC_0967.JPG DSC_0976.JPG

DSC_0995.JPG DSC_1008.JPG DSC_1038.JPG

DSC_1043.JPG DSC_1045.JPG DSC_1048.JPG

DSC_1058.JPG