Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC07134a

Nakon dugih 14 godina Juan de Marcos Gonzales i njegovi Afro Cuban All Stars su nakon Splita i nezaboravnog koncerta na Prokurativama posjetili Zagreb i ukratko rečeno, sve posjetitelje koncerta održanog u Tvornici učinili u najmanju ruku sretnicima. Zašto? Pa to nije teško pogoditi. Jer je čistokrvan nasljednik legendarnih Buena Vista Social Club i dalje prepun iznimnih muzičara izuzetnih sviračkih sposobnosti kroz dva sata nadahnute, poticajne i nezaboravne svirke sve prisutne bacio u stanje oduševljenja bez obzira na datume rođenja iz osobnih iskaznica. Nešto tako dalo se naslutiti iz obećanja koje je njihov duhovni i stvarni vođa, dirigent nedvosmisleno kazao u intervjuu za naš portal.

Također je kazao (i opet održao obećanje) da će koncert započeti nešto laganijim jazzom obojenim kompozicijama, kroz koje je ispipao puls do vrha napunjene Tvornice koju su podjednako sačinjavale i sijede glave koje su očito znale što ih čeka kao i one koje će sijede tek postati, a kojima je ovo trebala biti nezaobilazna glazbena lektira, trajni podsjetnik kako se svira i pjeva.

DSC07122a

Nije puno trebalo da bend krene u višu brzinu, a to je značilo otpuštanje svih kočnica u publici kojoj nije trebalo puno za razuzdan ples potenciran plesnim temama prepunim izvrsnih improvizacija u kojima se istakla (ma u stvari rijetko se tko u bendu nije isticao) brutalno dobra, brojna puhačka linija.Ovo je bio nedvojbeni dokaz zašto je kubanska glazba struktuirana i potencirana atraktivnošću i nedvojbenom sugestijom,otvorenim pozivom na ples.

Sve ono što nam je de Marcos kazao u intervjuu glede preferiranja sviranja u živo, dokazano je na ovom koncertu, sigurno niti jedna od kompozicija nije odsvirana onako kako je napisana. Atraktivan spoj vrelih kubanskih ritmova pomiješan sa afričkim glazbenim kulturama uglavnom Bantu porijekla kojeg su nam s nepodnošljivom lakoćom slušanja servirali ovi vrsni muzičari diljem svijeta ima vjernu armiju iskrenih sljedbenika,među koje će se nakon ovog glazbenog doživljaja sigurno prikloniti i većina zagrebačke publike.

DSC07124a

Među muzičarima koji se ipak nisu gužvali na relativno skromnoj pozornici, naprotiv, bilo je ugodno vidjeti pun stage (što fotografima omogućuje puno dobrih kadrova) predstavljene su dvije kćeri i žena šefa benda, uz njegovu napomenu kako je život bez žene pomalo bez okusa, te da je porodica uvijek okosnica kvalitetnog života.
Bend je odsvirao i neke kompozicije iz prebogatog bukvara Buena Vista Social Cluba, asocirajući starije posjetitelje na neka druga vremena kada se kvalitetna glazba stvarala i kada je bila čast (ujedno i sreća) biti direktnim konzumentima iste.

Nadamo se da neće proći još neka dekada dok nam Juan i njegovi mladi lavovi opet dođu osvježiti dan.