Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC07232a

Subotnjim koncertom Richarda Bone u zagrebačkoj Tvornici otvoren je proljetni niz koncerata u sklopu programa Musicology Barcaffe Sessions, a ako se „po jutru dan poznaje“, možemo očekivati sve impresivnije nastupe kako koncertna sezona bude odmicala. Bona, pjevač, kantautor i jedan od poznatijih i priznatijih basista današnjice i njegov peteročlani bend (Richard Bona Group) u nešto manje od dva sata nadahnutog nastupa zagrebačku su publiku počastili izvrsnim glazbenim poslasticama, ali i nasmijali, zabavili i podučili životnim mudrostima. Konceptualno drukčiji od većine koncerata na kakve je domaća publika uglavnom navikla, zagrebački nastup sjajnog Kamerunca na trenutke se činio sličniji kakvom plemenskom obredu nego tipičnoj svirci, obilno začinjen obraćanjem publici, prepričavanjem raznih anegdota i izazivanjem salvi smijeha.

Izvrsno raspoložen od samog početka, Richard Bona cijeli je nastup odradio sa širokim osmijehom na usnama i s publikom ostvario interakciju kakva se rijetko doživljava. Isprva blago negodojući zbog pretihog razglasa, okupljeno je slušateljstvo vrlo brzo shvatilo poantu takvog pristupa svirci nakon što je Bona izjavio da ako želimo da se naš glas čuje, to sigurno nećemo postići dizanjem buke. Potkrijepivši tu poruku šalom da je večeras u Tvornici on gazda, Bona je priskrbio neupitno povjerenje publike koja je ostatak netipično tihog koncerta odlušala kao u transu, smjesta regirajući na svaki impuls s pozornice. Duhoviti Kamerunac nastavio je dobacivati dosjetke tijekom cijelog koncerta, u njih uključivši i članove svog kvinteta – dvojicu Kubanaca (truba i bubanj), jednog Talijana (gitara) i jednog Francuza (klavijature). Posebno je upečatljiva bila šala vezana uz kubansko poimanje vremena koje je Bona objasnio rečenicom: „Švicarci su izmislili sat, ali Kubanci... oni su izmislili vrijeme.“

DSC07249a

Neobična je bila i dinamika nastupa čija je kulminacija uslijedila već pri početku izvedbom bržih, plesnih i življih pjesama, od kojih je posebno upečatljiva bila „Shiva Mantra“. Nepatvoreno oduševljenje publike izazvala je i obrada legendarne „Teen Town“ Jaca Pastoriusa, kojoj je prethodila anegdota o Boninom prvom susretu s bas gitarom. Naime, dok je kao dječak u Africi još svirao akustičnu gitaru, spletom okolnosti upoznao je čovjeka koji mu je pokazao svoju bogatu zbirku LP-a i rekao mu da među njima odabere jednu ploču koju želi poslušati. Izbor je slučajno pao na Pastoriusovu „Portrait of Tracy“ koju je potom uzastopce odslušao desetak puta i na licu mjesta odlučio da će postati basist, „i to još bolji od Pastoriusa“, kako je sam u šali izjavio.

Kako je nastup odmicao, odsvirane su se skladbe stilski sve više počele udaljavati od poletnih, funky i jazzy numera s početka i zašle u područje afričkih napjeva uslijed kojih se Bona od vrckavog zabavljača prometnuo u gotovo propovjedničku figuru, šamana i voodoo svećenika pred čijim je vokalnim sposobnostima i glazbenoj ingenioznosti publika potpuno zašutjela, upijajući svaki ton. Jedan od najimpresivnijih trenutaka koncerta svakako je bila Bonina improvizirana solo izvedba tijekom koje je vlastitim glasom oponašao razne instrumente, uobličivši ih pomoću loopera u raskošnu skladbu kojoj je nadjenuo prigodno ime „Zagreb Voodoo“.

DSC07260a

Pred sam kraj nastupa – kad se nakon poduže pauze na bis vratio sam, ostavivši bend da se odmori u backstageu dok je i njegova vlastita večera čekala napola pojedena na stolu – Bona je cijelu publiku nagnao da ga uglas prate u njegovim vokalnim improvizacijama, podijelivši je na milozvučne ženske i gromke muške glasove. Način na koji je publika bespogovorno slijedila sve njegove upute na trenutke je podsjećao na misu koju vodi karizmatik (što Bona nesumnjivo jest!), da bi na koncu izveo parodiju na vlastitu ulogu „svećenika“, poškropivši publiku vodom iz boce koju je imao na pozornici, što je izazvalo opće oduševljenje okupljenih.

Divno je bilo svjedočiti glazbenom događaju kao što je bio koncert Richarda Bone u subotu, 9. ožujka u zagrebačkoj Tvornici, a najavljeni program Musicology Barcafe Sessionsa za ljeto sasvim će sigurno donijeti još mnoštvo upečatljivih i nezaboravnih nastupa koje s nestrpljenjem iščekujemo.