Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0185

Iako je Sirenia ove godine navršila punoljetnost, prvi put je posjetila Zagreb. Sireniu je početkom 2000.-ih formirao svestrani multi-instrumentalist Morten Veland nakon što su mu se putevi s Tristaniom sve više i više razilazili. Te godine su bile jedne od možda najboljih za gothic/symphonic metal. Stvarali su se najbolji albumi tog žanra a bendovi poput Nightwisha su punili dvorane. Within Temptation se također „probio“ s albumom „Mother Earth“ a tu se negdje našla i Sirenia sa svojim prvim albumom „At Sixes at Sevens“ i drugim „Elixir For Existence“. Pošast mijenjanja pjevačica je zahvatila ne samo Sireniu, nisu joj se oduprli niti najveći, poput Nightwisha.

DSC 0173

No, Sirenia je u Hrvatsku došla s Emmanuelle Zoldan – koja je surađivala i s Trail of Tears te Turisasom, koji je slučajno dan poslije Sirenijinog koncerta također u Zagrebu.

Mjesto održavanja njihovog prvog koncerta bio je zagrebački rock klub Hard Place, a sa sobom je Sirenia povela još tri benda rumunjsko-njemačko-švedski metal band Crossing Eternity, talijanski Alight te francuski Elyose.

DSC 0123

Kako su se sva četiri benda trebala „stisnuti“ u neku satnicu, večer je počela rano, u 19:30, kada su prvi nastupali Crossing Eternity, a nakon njih talijanski Alight. Stigla sam naime tek pred nastup francuskog Elyose kada je klub bio popunjen. Parižani su gothic/industrial usmjerenja, predvođeni bosonogom pjevačicom Justine, a zanat su pekli na turnejama s Therionom, Tarjom Turunen i prije također sa Sireniom. Do sada su izdali tri albuma „Théogyne“ , „Ipso Facto“ i „Reconnexion“ (na kojemu im je gostovao Mark Jansen iz Epice) te su naravno izvodili pjesme s njih. Pjevačica je s publikom komunicirala na engleskom, dok su im sve pjesme na materinjem francuskom. Nastup im je bio solidan, četvorka na bini je dala sve od sebe, publika se nije dosađivala.

DSC 0177

Eh, da je Sirenia došla prije 15 godina, slika bi vjerojatno bila sasvim drugačija jer bi interesa za njihov koncert bilo puno, puno više. No, bolje ikad – nego nikad! Sirenia je prošle godine izdala album „Arcane Astral Aeons“ pa je koncert otvorila prvom pjesmom s njega „In Styx Embrace“. Na prvoj pjesmi se odmah primijeti da im je zvuk od prethodnog benda puno, puno bolji. Emmanuelle je pjevačica koja nekako čvršće stoji na nogama i suverenije vlada, kako glasom, tako i pozornicom i publikom. Morten Veland je stari lisac koji ništa ne prepušta slučaju. S „Dim Days of Dolor“ nas vraćaju na prethodni istoimeni album kao i s „Treasure n' Treason“. Prvi taktovi „Sister Nightfall“ su nas podsjetili na „(Don't Fear) The Reaper“ Blue Öyster Culta. Sirenia se na bis vratila s „The Path to Decay“ i „Into the Night“, a kao odjava svirao je njihov krasan instrumental „Seven Sirens and a Silver Tear“. Komunikacija s publikom je bila kakva treba biti, a poslije koncerta bend je bio pristupačan i ljubazan te mislim da nitko nije ostao uskraćen za sebić s bendom ili autogram. Mogle su se kupiti i majice benda. Mene je osobno svladala nostalgija za vremenom kada je ovaj žanr kod nas imao više interesenata, no drago mi je da ih još uvijek nije izgubio jer je Hard Place za ponedjeljak bio popunjen.

Sirenia set lista:

In Styx Embrace
Dim Days of Dolor
Treasure n' Treason
Goddess of the Sea
The Twilight Hour
Asphyxia
Sister Nightfall
Elixir
Ashes to Ashes
My Mind's Eye
The Other Side

Bis
The Path to Decay
Into the Night
Seven Sirens and a Silver Tear

DSC 0141

DSC 0154

DSC 0176

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje