Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 8151
Drugi dan „Brijačnice“ bio je ponovno nostalgičan na svoj način, posvećen grupama i pojedincima koji sviraju u stilu osamdesetih. Nastupili su „Lika Kolorado“, „Rezerve“, „Mile Kekin“ i „Letu štuke“.

Praznina u Tvornici oko 21h, nije mi slutila na dobro. U navali retoričkih pitanja: „Gdje su ljudi? U čemu je problem? Ima li kakva (pre)važna utakmica večeras? Je li konačno ipak propao rock'n'roll u naletu nemile konkurencije? Jesam li Pale sam na svijetu?“ – nisam se mogao ničega pametnoga dosjetiti, a upitnik mi je poprilično dugo visio nad glavom, jednako kao i vjerojatno iznad još nekoliko desetaka glava porazbacanih po bespućima „Tvornice“.

IMG 7324

A onda je oko 21.20 krenulo. Prvi su nastupili „Lika Kolorado“, četveročlani zagrebački indie bend osnovan 2015. godine. Nastupaju u bazičnoj postavi: bubanj, bas i gitara s pjevačem koji se povremeno ritmično poigra s defom. Koncert su otvorili s nekoliko pjesama s albuma „Smiješ zaurlat“ objavljenog prošle godine, nastavili sa „Sigurno“, odsvirali pjesmu „Kralj“ (s odličnim introm na basu u stilu Pixiesa), a zatim najavili i odsvirali novi singl „Gospođa i on“. Slijedila je skladba „Imam ideju“, a za kraj su odsvirali pjesmu „Jelda, jelda“ - ritmično i žestoko s vrlo efektnom solažom na kraju. U pola sata svirke ostvarili su vrlo efektan nastup pred gotovo praznom dvoranom.

IMG 7523

Idući bend bile su „Rezerve“ iz Makarske, koji su prošle godine objavili odličan album „Ravno u zamku“. Dečki su izišli na pozornicu i svoj veseli nastup otvorili pjesmom „R. T. N. P.“ Svirali su i „Ako želiš“ – ritmičnu i bržu stvar koja uživo zvuči impresivnije nego na albumu, te „Madonu“, zanimljivu skladbu s naznakama eksperimentalne i pop glazbe s pjevnim refrenom. Tvornica se polako počela popunjavati, što je budno pratio bubnjar i duhovito popratio primjedbom: „Skupilo vas se, fino, kao jučer!“ . Pokazalo se da nisu samo modno usklađeni (svi su bili u bijelim sakoima!), već i ritmički i melodijski, te da su vrlo uvježban bend. Pomalo podsjećaju na „The National“, malo na „Đavole“, možda i na „Kraftwerk“, ali mislim da su dečki već poprilično izgradili svoj autentični stil.

IMG 7738

Sljedeći je nastupio Mile Kekin sa svojim pratećim bendom i predstavio svoj autobiografski, solo projekt „Kuća bez krova“, koji nema apsolutno nikakve dodirne točke s njegovim matičnim bendom „Hladno pivo“. Pjesme su to nostalgičnog karaktera, gdje se Kekin ponovno dokazuje kao odličan tekstopisac, čak i ako ne spominje psovke i politiku. Publika je najbolje reagirala na hit „Reno 4“, ali i na pojavu posebne gošće. Naime, osim odličnog pratećeg benda, u nastupu je Kekinu pomogla i prijateljica Ivanka Mazurkijević, koja je vrlo impresivno otpjevala dvije pjesme „Maslina“ i „Dolje je bolje“. Pozitivne vibracije širio je pjesmom „Atlantida“ koju je posvetio „svima nama koji se ne damo zaraziti ovim bjesnilom“ (u originalu je na albumu pjeva s Bajagom). Sa svojim odličnim pratećim bendom, Kekin je odsvirao i pjesmu „Van iz grada“ Belfast Fooda, te ponovno završio s pjesmom „Kućom bez krova“.

IMG 7871

Par minuta prije ponoći nastupio je i posljednji bend ovogodišnje Brijačnice – sarajevska grupa „Letu štuke“. Svoj odličan nastup započeli su pjesmom „Šutiš“ i nastavili pjesmama „Ne poznajem“ i „Sunce“, a posebno je publika toplo primila pjesmu „Minimalizam“. Zvučali su savršeno: basist je svirao peterožičanu bas gitaru, a pjevač Dino Šaran je u scenskom nastupu u stilu Sergea Gainsbourga imao sunčane naočale te palio cigaretu za cigaretom tijekom nastupa. Svirali su i odličnu izvedbu pjesme „Paranoja“ s dojmljivim solom na gitari, kao i pjesmu „Mjesto za dvoje“. Svoj dio nastupa i koncert Letu štuke su završili nešto iza jedan sat poslije ponoći, nakon odsviranog bisa.

IMG 8206

Sve u svemu, koncert je bio odličan. Ono što bi više trebalo zabrinuti organizatore nego izvođače jest slab odaziv publike na drugi dan koncerta. A možda je jednostavno samo trebalo karte drugačije promiješati ili napraviti drugačiji redoslijed nastupa izvođača... tko zna?